Orzechy włoskie w miodzie.docx

(12 KB) Pobierz

Orzechy włoskie w miodzie

 

Orzechy mogą posłużyć jako przekąska, dodatki do deserów, ozdoba.

Aby wykonać potrzebować będziemy:

·                      orzechy (mogą to być: migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe lub inne ulubione)

·                      miód

·                      słoik

Jeżeli używamy orzechów o twardej skórce jak: laskowe, migdały- uprzednio należy obrać je ze skórki (orzechy laskowe wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy, następnie wysypujemy na bawełnianą ściereczkę, zawijamy i pocieramy orzechy o siebie tak, aby skórka sama z nich zeszła, migdały zalewamy gorącą wodą, po około 10 minutach skórka sama z nich zejdzie).

Orzechy wsypujemy do słoiczka- ilość zależy od naszych upodobań i zalewamy miodem.

Dobrze zakręcamy słoik i  wstawiamy do rondelka wyłożonego ściereczka na dnie, zalewamy do 3/4 wysokości słoiczków wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Po wyjęciu z wody odstawić do góry nogami do wystygnięcia.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin