Chleb żytni.docx

(33 KB) Pobierz

·                      Chleb żytni

·                      Chleb żytni

Składniki

5 dag drożdży
2 szklanki letniej wody (37 st.C)
2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju
1 łyżka miodu
1/4 łyżki soli
5 szklanek mąki żytniej

·                      Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć, rozmieszać w niewielkiej ilości letniej wody. Dodać tłuszcz, miód i sól, wymieszać. Wsypać mąkę, wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Wyłożyć na stolnicę, chwilę wyrabiać, uformować jeden lub dwa chlebki, przełożyć do formy. Przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 30-40 min do wyrośnięcia. Piec ok. 20-40 min (w zależności ile chlebków) w temp. 220 st. C.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin