Chałwowe ciastka ze słonecznikiem i czekoladą.docx

(36 KB) Pobierz

·                      Chałwowe ciastka ze słonecznikiem i czekoladą

·                      ciastka chałwowe

Składniki

Składniki na ok 30 dużych ciastek:
125 g masła
150 g cukru
1 jajko
150 g chałwy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
50 g czekolady gorzkiej, drobno posiekanej

słonecznik prażony:
5 łyżek nasion łuskanego słonecznika
2 łyżki masła
4 łyżki cukru 

·                      Sposób przygotowania

Przygotować prażony słonecznik: masło, cukier i nasiona słonecznika umieścić na patelni, ciągle mieszając prażyć słonecznik, aż się zrumieni. Odstawić do wystudzenia. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodać jajko a następnie pokruszoną chałwę, sól, sodę i mąkę. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i uprażony słonecznik, wymieszać. Na dużą blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżeczką porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego w dużych odstępach. Na swojej blaszce ułożyłam 9 szt. Ciastka mocno się rozlewają i jak będą zbyt gęsto położone mogą się posklejać w pieczeniu. Piec w temp. 160 st.C z termoobiegiem przez 12-15 minut aż będą lekko brązowe. Po upieczeniu ciastka będą miękkie, ale stygnąc szybko twardnieją i stają się chrupiące.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin