· Chałwowe ciastka ze słonecznikiem i czekoladą
·
Składniki
Składniki na ok 30 dużych ciastek:125 g masła150 g cukru1 jajko150 g chałwy1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego150 g mąki pszennej1/2 łyżeczki sody oczyszczonej50 g czekolady gorzkiej, drobno posiekanejsłonecznik prażony:5 łyżek nasion łuskanego słonecznika2 łyżki masła4 łyżki cukru
· Sposób przygotowania
Przygotować prażony słonecznik: masło, cukier i nasiona słonecznika umieścić na patelni, ciągle mieszając prażyć słonecznik, aż się zrumieni. Odstawić do wystudzenia. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodać jajko a następnie pokruszoną chałwę, sól, sodę i mąkę. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i uprażony słonecznik, wymieszać. Na dużą blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżeczką porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego w dużych odstępach. Na swojej blaszce ułożyłam 9 szt. Ciastka mocno się rozlewają i jak będą zbyt gęsto położone mogą się posklejać w pieczeniu. Piec w temp. 160 st.C z termoobiegiem przez 12-15 minut aż będą lekko brązowe. Po upieczeniu ciastka będą miękkie, ale stygnąc szybko twardnieją i stają się chrupiące.
cichosz