Bułki z kaszanką.docx

(28 KB) Pobierz

·                      Bułki z kaszanką

·                      Bułki z kaszanką

Składniki

Składniki na nadzienie:
◦500 g kaszanki
◦1 cebula czerwona
◦1 cebula biała
◦2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
◦3-4 suszone pomidory
◦sól
◦pieprz
◦1 łyżka oleju
Składniki na ciasto:
◦450 g mąki tortowej
◦170 g smalcu
◦200 ml wody
◦½ łyżeczki soli
◦szczypta pieprzu
Dodatkowo:
◦2 łyżki cząbru
◦1 jajko rozmącone do posmarowania bułek

·                      Sposób przygotowania

Przygotowanie nadzienia: Cebule białą i czerwoną kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kaszanki obieramy z osłonki i kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut. Następnie do kaszanki dodajemy drobno posiekane suszone pomidory i musztardę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minut. Gotowy farsz odkładamy żeby przestygł.

Przygotowanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, sól i pieprz. W rondelku podgrzewamy wodę. Do wody dodajemy pokrojony w kostkę smalec i mieszamy aż tłuszcz się rozpuści. Wodę ze smalcem doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do mąki energicznie mieszając drewnianą łyżką aż powstanie zwarte ciasto.

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i dość szybko zagniatamy kilka minut. Następnie rozwałkowujemy je cienko (ok. ½ cm grubości). Z nadzienia formujemy kulki wielkości jajka, układamy je na cieście i za pomocą miski lub nożem wycinamy koła. Nadzienie dokładnie owijamy ciastem, formując okrągłe bułeczki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-220 stopni. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze każdej bułeczki wycinamy mały otwór (bułki nie popękają), smarujemy je jajkiem i posypujemy cząbrem. Gotowe bułki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30-45 minut. Bułki z kaszanką można podawać na ciepło i na zimno.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin