· Bułki z kaszanką
·
Składniki
Składniki na nadzienie:◦500 g kaszanki◦1 cebula czerwona◦1 cebula biała◦2 łyżeczki musztardy rosyjskiej◦3-4 suszone pomidory◦sól◦pieprz◦1 łyżka olejuSkładniki na ciasto:◦450 g mąki tortowej◦170 g smalcu◦200 ml wody◦½ łyżeczki soli◦szczypta pieprzuDodatkowo:◦2 łyżki cząbru◦1 jajko rozmącone do posmarowania bułek
· Sposób przygotowania
Przygotowanie nadzienia: Cebule białą i czerwoną kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kaszanki obieramy z osłonki i kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut. Następnie do kaszanki dodajemy drobno posiekane suszone pomidory i musztardę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minut. Gotowy farsz odkładamy żeby przestygł.
Przygotowanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, sól i pieprz. W rondelku podgrzewamy wodę. Do wody dodajemy pokrojony w kostkę smalec i mieszamy aż tłuszcz się rozpuści. Wodę ze smalcem doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do mąki energicznie mieszając drewnianą łyżką aż powstanie zwarte ciasto.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i dość szybko zagniatamy kilka minut. Następnie rozwałkowujemy je cienko (ok. ½ cm grubości). Z nadzienia formujemy kulki wielkości jajka, układamy je na cieście i za pomocą miski lub nożem wycinamy koła. Nadzienie dokładnie owijamy ciastem, formując okrągłe bułeczki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-220 stopni. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze każdej bułeczki wycinamy mały otwór (bułki nie popękają), smarujemy je jajkiem i posypujemy cząbrem. Gotowe bułki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30-45 minut. Bułki z kaszanką można podawać na ciepło i na zimno.
cichosz