PRZEKĄSKI.txt

(2 KB) Pobierz
liwki zapiekane w boczku

    30 suszony lub wędzonych liwek
    30 cienkich plastrów wędzonego boczku
    wykałaczki




Każdš liwkę zawinšć w jeden plasterek boczku i zabezpieczyć wykałaczkš. Zawinięte ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 7-10 minut do piekarnika, wczeniej rozgrzanego do 200 stopni C. Można je również podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.

Gotowe wyłożyć na talerz i udekorować. Znakomicie smakujš na ciepło i na zimno.

W wersji bardziej wytrawnej przed zawinięciem, można każdš liwkę zamoczyć na kilka minut w wytrawnym winie i odsšczyć.

-----------------------

Zimna płyta - mięsne kule
    łopatka wieprzowa mielona 500g (może być mielone drobiowe)
    cebula 1 szt
    czosnek 1 zšbek
    Sól
    Pieprz
    Vegeta
    Ciasto francuskie 1 op.

5-6 os. 	60 min 	łatwe 	przystępne
Przygotowanie

    Mięso mielone (surowe) przyprawiamy, ja dodałam podsmażonš na male cebulkę i czosnek, sól, pieprz trochę vegety, można oczywicie doprawić po swojemu, ziołami, itp.

    Formujemy z mięsa kule wielkoci orzecha włoskiego.
    Ciasto francuskie tniemy wzdłóż (tj. po dłuższym boku) na cienkie paseczki (4-5 mm) i obtaczamy naokoło mięsnej kuli.

    Wykładamy gotowe kule na blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem (pominęłam).

    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 30-40 minut.

    Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno :)
http://static.smaker.pl/photos//f/a/9/fa92c69ee0b6aa868f1285065b05c8b8_229352_562a12abd3ea4_wm.jpg
--------------------------------------
Roladki z naleników z łososiem wędzonym
Z sałatš, rukolš i kanapkowym serkiem z dodatkiem chrzanu.

    Naleniki
    Wrapy
    Łoso wędzony
    Przyjęcia i imprezy
    Sylwester

chrzan

Pyszne roladki na imprezę, Sylwestra i inne wyjštkowe okazje. Przekšska w stylu finger-food. Z łososiem wędzonym, kanapkowym serkiem z dodatkiem chrzanu oraz dużš ilociš zieleniny: sałaty, rukoli, szczypiorku i koperku.
Składniki
4 - 6 porcji

    4 naleniki
    100 g fety (lub sera typu feta)
    1 puszysty serek kanapkowy chrzanowy (lub mietankowy + 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka)
    200 g łososia atlantyckiego wędzonego (cienkie plasterki)
    zielenina: sałata, rukola, szczypiorek, koperek
    czšstki cytryny

Przygotowanie

    Usmażyć 4 grubsze naleniki z tego przepisu.
    Widelcem rozgnieć i wymieszać ser feta z serem kanapkowym. Powstałš mieszankš posmarować naleniki. Na wierzchu ułożyć łososia, posypać posiekanym koperkiem, następnie ułożyć rukolę, dodać posiekany szczypiorek i na koniec położyć 2 - 3 listki sałaty.
    Zawinšć w rulonik, pokroić ukonie na ok. 3 cm kawałki, ułożyć na półmisku. Dodać czšstki cytryny do skropienia, udekorować koperkiem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin