liwki zapiekane w boczku 30 suszony lub wędzonych liwek 30 cienkich plastrów wędzonego boczku wykałaczki Każdš liwkę zawinšć w jeden plasterek boczku i zabezpieczyć wykałaczkš. Zawinięte ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 7-10 minut do piekarnika, wczeniej rozgrzanego do 200 stopni C. Można je również podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Gotowe wyłożyć na talerz i udekorować. Znakomicie smakujš na ciepło i na zimno. W wersji bardziej wytrawnej przed zawinięciem, można każdš liwkę zamoczyć na kilka minut w wytrawnym winie i odsšczyć. ----------------------- Zimna płyta - mięsne kule łopatka wieprzowa mielona 500g (może być mielone drobiowe) cebula 1 szt czosnek 1 zšbek Sól Pieprz Vegeta Ciasto francuskie 1 op. 5-6 os. 60 min łatwe przystępne Przygotowanie Mięso mielone (surowe) przyprawiamy, ja dodałam podsmażonš na male cebulkę i czosnek, sól, pieprz trochę vegety, można oczywicie doprawić po swojemu, ziołami, itp. Formujemy z mięsa kule wielkoci orzecha włoskiego. Ciasto francuskie tniemy wzdłóż (tj. po dłuższym boku) na cienkie paseczki (4-5 mm) i obtaczamy naokoło mięsnej kuli. Wykładamy gotowe kule na blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem (pominęłam). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 30-40 minut. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno :) http://static.smaker.pl/photos//f/a/9/fa92c69ee0b6aa868f1285065b05c8b8_229352_562a12abd3ea4_wm.jpg -------------------------------------- Roladki z naleników z łososiem wędzonym Z sałatš, rukolš i kanapkowym serkiem z dodatkiem chrzanu. Naleniki Wrapy Łoso wędzony Przyjęcia i imprezy Sylwester chrzan Pyszne roladki na imprezę, Sylwestra i inne wyjštkowe okazje. Przekšska w stylu finger-food. Z łososiem wędzonym, kanapkowym serkiem z dodatkiem chrzanu oraz dużš ilociš zieleniny: sałaty, rukoli, szczypiorku i koperku. Składniki 4 - 6 porcji 4 naleniki 100 g fety (lub sera typu feta) 1 puszysty serek kanapkowy chrzanowy (lub mietankowy + 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka) 200 g łososia atlantyckiego wędzonego (cienkie plasterki) zielenina: sałata, rukola, szczypiorek, koperek czšstki cytryny Przygotowanie Usmażyć 4 grubsze naleniki z tego przepisu. Widelcem rozgnieć i wymieszać ser feta z serem kanapkowym. Powstałš mieszankš posmarować naleniki. Na wierzchu ułożyć łososia, posypać posiekanym koperkiem, następnie ułożyć rukolę, dodać posiekany szczypiorek i na koniec położyć 2 - 3 listki sałaty. Zawinšć w rulonik, pokroić ukonie na ok. 3 cm kawałki, ułożyć na półmisku. Dodać czšstki cytryny do skropienia, udekorować koperkiem.
kaprys65