BIGOS GÓRALSKI według Ewy Wachowicz
składniki
-75 dag białej kapusty
• -75 dkg kiszonej kapusty
-2 duże cebule
-1 średnia golonka lub ½ kg wieprzowego karczku
-1 kg mięsa (pieczenie wołowa i cielęca, kawałki pieczonego drobiu, różne wędliny, boczek, dziczyzna)
-1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-100 g suszonych grzybów
-2-3 liście laurowe
-kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego
-ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki
-2 łyżki oleju z ryżu
-sól pieprz przyprawa do bigosu
Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, gdyż może się przydać do dokwaszenia bigosu), posiekać. Zalać połową rosołu, dodać golonkę, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Gotować do miękkości. Białą kapustę posiekać, zalać wodą i gotować ok. 10 minut. Wodę odlać. Na patelni na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Jak się zezłoci, dodać ją do białej kapusty wraz z namoczonymi w wodzie suszonymi grzybami (trzeba je posiekać w paseczki) i wodą, w której się moczyły. Gotować do miękkości. Ugotowane kapusty połączyć ze sobą. Dolać resztę rosołu wraz z koncentratem pomidorowym. Ugotowaną golonkę obrać ze skóry, mięso pokroić i dodać do kapusty. Pieczenie, wędliny, boczek, drób itd pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do garnka. Doprawić sporą ilością pieprzu i soli. Wszystko gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Pod koniec dolać czerwone wino. Jeśli bigos jest mało kwaśny, doprawić pozostawionym sokiem z kiszonej kapusty.
marcin7914