14.Plan obrony żywności.docx

(28 KB) Pobierz



KSIĘGA JAKOŚCI

Zakład przetwórstwa mięsnego „POLDROB”

 

ul. Wesoła 54 22-100 Marianki

                   Tel. 779 899 009 e-mail: poldrop@gmail.com

Data wydania: 11.03.2015r.
Wersja:A

Strona:1

Rozdział.14. Plan obrony żywności

Opracowały: Joanna Szpanowska i Anna Osewska
Sprawdzili:Magdalena Gruszka i Mateusz Jankowski
Zatwierdziła:Dominika Adamowicz

 

14.Plan obrony żywności

14.1 Wybrane elementy obrony żywności- food defense

Obszar

Opis zagrożenia

Przyczyna zagrożenia

Środki kontroli

Odbiór materiałów

Celowe zanieczyszczenie materiałów przez pracowników dostawców

Zakup materiałów od przypadkowych i niezweryfikowanych dostawców

-kontrola dostawców
-audyty dostawców

-wizualna kontrola surowców
 

Magazynowanie i przetwórstwo

Celowe znieczyszczenie materiałów przez własnych pracowników lub osoby postronne

Niekontrolowany dostęp do pomieszczeń magazynowych

-monitoring

-nadzorowany dostęp do zakładu, rejestr osób wchodzących do magazynu

-przepustki, kody

-tablice informacyjne ,,nieupoważnionym wstęp wzbroniony”

Transport wyrobów

Celowe zanieczyszczenie materiałów rzez własnych pracowników lub osoby postronne

Niekontrolowany dostęp do środków transportowych

-wizualna kontrola przy załadunku

-zabezpieczenie środków transportowych, jednostek dystrybucyjnych

-monitoring

Zaopatrzenie w wodę

Celowe zanieczyszczenie ujęcia wody pitnej

Brak lub nieskuteczna ochrona ujęcia wody pitnej

-kontrola mikrobiologiczna i chemiczna wody

-nadzorowany dostęp do źródłem ujęcia wody, monitoring

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin