KSIĘGA JAKOŚCI
Zakład przetwórstwa mięsnego „POLDROB”
ul. Wesoła 54 22-100 Marianki
Tel. 779 899 009 e-mail: poldrop@gmail.com
Data wydania: 11.03.2015r.Wersja:A
Strona:1
Rozdział.14. Plan obrony żywności
Opracowały: Joanna Szpanowska i Anna OsewskaSprawdzili:Magdalena Gruszka i Mateusz JankowskiZatwierdziła:Dominika Adamowicz
14.Plan obrony żywności
14.1 Wybrane elementy obrony żywności- food defense
Obszar
Opis zagrożenia
Przyczyna zagrożenia
Środki kontroli
Odbiór materiałów
Celowe zanieczyszczenie materiałów przez pracowników dostawców
Zakup materiałów od przypadkowych i niezweryfikowanych dostawców
-kontrola dostawców-audyty dostawców
-wizualna kontrola surowców
Magazynowanie i przetwórstwo
Celowe znieczyszczenie materiałów przez własnych pracowników lub osoby postronne
Niekontrolowany dostęp do pomieszczeń magazynowych
-monitoring
-nadzorowany dostęp do zakładu, rejestr osób wchodzących do magazynu
-przepustki, kody
-tablice informacyjne ,,nieupoważnionym wstęp wzbroniony”
Transport wyrobów
Celowe zanieczyszczenie materiałów rzez własnych pracowników lub osoby postronne
Niekontrolowany dostęp do środków transportowych
-wizualna kontrola przy załadunku
-zabezpieczenie środków transportowych, jednostek dystrybucyjnych
Zaopatrzenie w wodę
Celowe zanieczyszczenie ujęcia wody pitnej
Brak lub nieskuteczna ochrona ujęcia wody pitnej
-kontrola mikrobiologiczna i chemiczna wody
-nadzorowany dostęp do źródłem ujęcia wody, monitoring
ma5ti51