Tak zrobisz wigilię za 45 zł! Aromatyczny czerwony barszcz ze wieżych buraków, a do tego ręcznie robione pierogi z kapustš i cebulkš. Smażony chrupišcy filet z , ledzie w kwanej mietanie, a na deser kutia z kaszy pęczak z makiem i miodem. Oto przepis na pysznš kolację wigilijnš. Aż trudno uwierzyć, że te potrawy będš nas kosztować zaledwie 45 zł! Jeli zaopatrzymy się w niedrogie produkty, przygotowanie kolacji wigilijnej niewielkim kosztem dla 8 osób nie będzie wcale trudne przekonuje znany kucharz Krzysztof Szulborski, szef kuchni z Gdańska i wiceprezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i . Przygotowanie potraw według przepisów podanych przez szefa kuchni jest także bardzo proste. Większoć potrzebnych produktów powinnicie mieć w domu. Najważniejsze, aby kupić dobrš, wieżš rybę i warzywa. 1. Barszcz czerwony --------------------------------- Produkty: 1 kg buraków, 300 g włoszczyzny (marchew, seler, por, cebula), 200 g jabłek, 100 ml octu, sól, pieprz, majeranek. Sposób przygotowania: Zagotować wodę z jarzynami, dodać octu, wsypać przyprawy i jabłka pokrojone w plastry. Dorzucić pokrojone w plastry buraki, chwilę potrzymać na ogniu i zdjšć. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 6 godzin. Odcedzić. Przed podaniem podgrzać, ale nie gotować. Koszt dla 8 osób 2,40zł 2. Pierogi z kapustš ---------------------------------- Produkty: 600 g mški, 500 gr kiszonej kapusty, sól, pieprz, majeranek Sposób przygotowania: Farsz: Drobno pokroić kapustę, gotować w małej iloci wody przez ok. 30 minut. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Odcedzić, doprawić do smaku. Odstawić w chłodne miejsce na 15 min. Ciasto: Mškę pomieszać z goršcš wodš (600 g mški 850 mln wody), posolić, ugnieć, rozwałkować ciasto. Wycišć kółeczka, najlepiej szklankš. Włożyć farsz, zawinšć i gotować w osolonej wodzie ok. 5-6 minut. Koszt dla 8 osób: 12,80 zł 3. Karp smażony -------------------------- Produkty: 1,2 kg karpia, 100 g mški, 200 ml oleju, sól, pieprz Sposób przygotowania: Oczycić rybę z oci i łusek, dodać sól i pieprz. Pokroić karpia na porcje i obtoczyć w mšce. Usmażyć z jednej i drugiej strony. Koszt dla 8 osób: 17,00 zł 4. led w mietanie -------------------------------- Produkty: 1 kg ledzia z beczki, 300 g cebuli, 300 g jabłek, 500 ml kwanej mietany, pieprz Sposób przygotowania: ledzia zamoczyć w wodzie (aby pozbyć się nadmiaru soli). Pokroić cebulę w kostkę. Dodać starte jabłka, kwanš mietanš i piperz do smaku. Na końcu dodać pokrojonego, odmoczonego ledzia. Koszt dla 8 osób: 7 zł 5. Kutia z kaszy pęczak ---------------------------------- Produkty: 200 g kaszy pęczak, 150 g bakalii, 100 g gotowanego maku, 100 g miodu Sposób przygotowania: Kaszę gotować w wodzie w proporcjach 1:1 przez ok. 30 minut. Dodać ugotowany mak i miód. Całoć schłodzić przez ok. 40 minut. Koszt dla 8 osób: 6,40 zł Całoć 45 zł
Belfegor594