Tak zrobisz wigilię za 45 zł!.txt

(2 KB) Pobierz
                                           
                                                                                Tak zrobisz wigilię za 45 zł!

Aromatyczny czerwony barszcz ze wieżych buraków, a do tego ręcznie robione pierogi z kapustš i cebulkš. Smażony chrupišcy filet z , ledzie w kwanej mietanie, a na deser  kutia z kaszy pęczak z makiem i miodem. Oto przepis na pysznš kolację wigilijnš. Aż trudno uwierzyć, że te potrawy będš nas kosztować zaledwie 45 zł!  Jeli zaopatrzymy się w niedrogie produkty, przygotowanie kolacji wigilijnej niewielkim kosztem dla 8 osób nie będzie wcale trudne  przekonuje znany kucharz Krzysztof Szulborski, szef kuchni z Gdańska i wiceprezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i . Przygotowanie potraw według przepisów podanych przez szefa kuchni jest także bardzo proste. Większoć potrzebnych produktów powinnicie mieć w domu. Najważniejsze, aby kupić dobrš, wieżš rybę i warzywa.

1. Barszcz czerwony
---------------------------------
Produkty: 1 kg buraków, 300 g włoszczyzny (marchew, seler, por, cebula), 200 g jabłek, 100 ml octu, sól, pieprz, majeranek.

Sposób przygotowania:

Zagotować wodę z jarzynami, dodać octu, wsypać przyprawy i jabłka pokrojone w plastry. Dorzucić pokrojone w plastry buraki, chwilę potrzymać na ogniu i zdjšć. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 6 godzin. Odcedzić. Przed podaniem podgrzać, ale nie gotować.

Koszt dla 8 osób  2,40zł

2. Pierogi z kapustš
----------------------------------
Produkty: 600 g mški, 500 gr kiszonej kapusty, sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

Farsz: Drobno pokroić kapustę, gotować w małej iloci wody przez ok. 30 minut. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Odcedzić, doprawić do smaku. Odstawić w chłodne miejsce na 15 min.

Ciasto: Mškę pomieszać z goršcš wodš (600 g mški  850 mln wody), posolić, ugnieć, rozwałkować ciasto. Wycišć kółeczka, najlepiej szklankš. Włożyć farsz, zawinšć i gotować w osolonej wodzie ok. 5-6 minut.

Koszt dla 8 osób: 12,80 zł

3. Karp smażony
--------------------------
Produkty: 1,2 kg karpia, 100 g mški, 200 ml oleju, sól, pieprz

Sposób przygotowania: Oczycić rybę z oci i łusek, dodać sól i pieprz. Pokroić karpia na porcje i obtoczyć w mšce. Usmażyć z jednej i drugiej strony.

Koszt dla 8 osób: 17,00 zł

4. led w mietanie
--------------------------------
Produkty: 1 kg ledzia z beczki, 300 g cebuli, 300 g jabłek, 500 ml kwanej mietany, pieprz

Sposób przygotowania: ledzia zamoczyć w wodzie (aby pozbyć się nadmiaru soli). Pokroić cebulę w kostkę. Dodać starte jabłka, kwanš mietanš i piperz do smaku. Na końcu dodać pokrojonego, odmoczonego ledzia.

Koszt dla 8 osób: 7 zł

5. Kutia z kaszy pęczak
----------------------------------
Produkty: 200 g kaszy pęczak, 150 g bakalii, 100 g gotowanego maku, 100 g miodu

Sposób przygotowania: Kaszę gotować w wodzie w proporcjach 1:1 przez ok. 30 minut. Dodać ugotowany mak i miód. Całoć schłodzić przez ok. 40 minut.

Koszt dla 8 osób: 6,40 zł

Całoć 45 zł 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin