Z[1].J.J.W.doc

(226 KB) Pobierz

    JERZY WOJEŃSKI

ZARZADZANIE JAKOŚCIĄ

  WG STANDARDÓW

    EUROPEJSKICH

Jakość. Definicje.

• Jakość (Platon, V i VI w. p.n.e.) – jakość konkretnych rzeczy to stopień osiągniętych przez nie doskonałości (grec. poiotes)

• Jakość (Arystoteles, (384-322 p.n.e.) – zespół swoistych cech odróżniający dany przedmiot od innych przedmiotów tego samego rodzaju.

• Jakość ISO 9000. Terminologia – ogół właściwości obiektu, wiążących się z jego zdolnością do zaspokojenia stwierdzonych i oczekiwanych potrzeb klienta.

Obiektem jest działanie lub proces, wyrób, organizacja, system, osoba  albo dowolna kombinacja wymienionych elementów.

  Wyrób (wytwór, produkt) jest wynikiem działań lub procesów i może obejmować  usługę, przedmiot materialny (np. urządzenie) lub wytwór intelektualny  (np. program komputerowy) i materiały przetworzone (np. smar).

         Etapy i koncepcje rozwoju zarządzania jakością.

1. Kontrola techniczna

Funkcje kontroli jakości odnoszą się do stanowiska roboczego. Obiektemkontroli jest wyrób lub jego część. Kontrola polega na stwierdzeniu, czyprodukt lub jego część jest dobra czy wadliwa. Wyniki kontroli mogąsłużyć wynagradzaniu lub ukaraniu pracownika.

2. Kontrola jakości

Opiera się na założeniu, że jakości nie da się wymusić kontrolą, że należyją wytworzyć przez bardziej rozwiniętą strukturę organizacyjną(laboratoria, jednostki badawczo-analityczne i sztabowe).

Odpowiedzialność za jakość rozkłada się na jednostki wykonawcze izarządcze. Wykorzystywane są metody samokontroli i statystycznejkontroli jakości.                    

 

      Etapy i koncepcje rozwoju zarządzania jakością.

3. Sterowanie jakością (kompleksowe sterowanie jakością)

Zarządzanie firmą obejmuje planowanie, monitorowanie i stymulowanie jakości. Sterowaniu jakością nadaje się orientację procesową. Rozwija się samokontrola oraz tzw. systemy pracy bezusterkowej. Szerokie zastosowanie mają metody statystycznego regulowania procesów

technologicznych (SPC).

4. Zarządzanie przez jakość (kompleksowe zarządzanie jakością

   – TQM – Total Quality Management)

Współczesna, najbardziej doskonała forma zarządzania jakością.

W koncepcji tej uznaje się, że wszystkie materialne i niematerialne składniki przedsiębiorstwa wpływają na jakość produktów i procesów wewnętrznych oraz zewnętrznych, a więc zarówno jakość tych produktów i procesów, jak i jakość składników (zasobów) firmy powinny być objęte

kompleksem funkcji zarządczych.

W koncepcji tej szczególne silnie akcentowana jest rola fazy przygotowawczej działań

wykonawczych – występujące formie wewnętrznego i zewnętrznego zapewnienia jakości.                            

 

Szkoły jakości      

                 William Edwards Deming (1900-1993).

 

                           SZKOŁA AMERYKAŃSKA.

     W.E.Deming i 14 zasad jakości

   Deming twierdził, że 85% błędów jakościowych powstaje z winy   kierownictwa przedsiębiorstwa, odpowiedzialnego za system   zarządzania jakością, w którym pracuje załoga.

 

 

                       14 zasad poprawy jakości:

 

1. Systematycznie i wytrwale dążyć do doskonalenia produktów i   usług. Przeznaczać środki na zaspokojenie długofalowych potrzeb   w większym stopniu niż na uzyskiwanie doraźnych zysków.

2. Zastosować nową filozofię. Zwyczajowo dopuszczane opóźnienia,   usterki i błędy w sztuce nie mogą już być tolerowane. Jedynym   sposobem na poprawę efektywności jest opanowanie procesu i

   jego rekonstrukcja w celu obniżenia wadliwości.

3. Uwolnić się od masowej kontroli jakości. Nie można już polegać na   masowej kontroli jako sposobie zapewnienia jakości; należy   przede wszystkim zawrzeć jakość w samym produkcie. Należy   dążyć do tego, by statystyczne potwierdzenie jakości stało się   częścią procesu wytwórczego i sprzedaży.

4. Należy skończyć ze zwyczajem stosowania wyłącznie kryterium   cenowego. Zamiast tego należy zastosować inne istotne wskaźniki   jakości. Starać się zminimalizować koszt całkowity, a nie tylko   koszt początkowy.

5. Wyszukiwać problemy. To kierownictwo jest odpowiedzialne za   stałe doskonalenie systemu, ulepszanie procesów planowania,   produkcji i obsługi, a także podnoszenie jakości, zwiększenie

   produktywności i obniżanie kosztów.

6. Wprowadzić nowoczesne metody doskonalenia zawodowego   (szkolenia do zadań). Włączyć kierownictwo w proces szkolenia,   tak aby lepiej wykorzystać możliwości wszystkich pracowników.

7. Niech kierownik będzie przywódcą, a nie ekonomem z batem!   Bezpośredni przełożeni powinni pomagać pracownikom w   wytwarzaniu produktów wysokiej jakości, nie przywiązując wagi

do norm ilościowych.

8. Zlikwidować poczucie strachu, dzięki czemu każdy będzie mógł   wydajnie pracować dla firmy. Wspierać wymianę informacji   pomiędzy różnymi szczeblami hierarchii przedsiębiorstwa.

   Zarządzanie przez wyniki i cele nie jest niczym innym, jak   zarządzaniem przez strach.

9. Przełamać bariery pomiędzy poszczególnymi działami. Działy   planowania, sprzedaży i pro-dukcji powinny stanowić jeden zespół  skutecznie rozwiązujący problemy dotyczące jakości produktów i   usług. Współpraca między działami jest czymś koniecznym.

   Najlepsze wysiłki wszystkich bez nakierowania na wspólny cel   wygenerują straty.

10. Wyeliminować plany ilościowe, hasła, slogany i plany produkcyjne   dla załogi, ponieważ większość problemów dotyczących jakości   wynika z systemów i procesów, które opracowują menedżerowie,   a pracownicy nie są ich w stanie realizować.

11. Wyeliminować normy pracy, które zakładają plany ilościowe,   zarówno dla pracowników jak 1 dla kierownictwa. W ich miejsce   wprowadzić środki pomocy wspierające metody zarzą-dzania.

   Wykorzystywać statystyczne metody w celu podnoszenia jakości   i wydajności. Należy więc unikać ustalania zadań, norm, akordów   i dniówek zadaniowych.

12. Usunąć bariery, które nie pozwalają robotnikom i menedżerom z   dumą wykonywać swej pracy.

13. Wprowadzić intensywny program dokształcania i   przekwalifikowania pracowników. Pracow-nicy powinni się   doskonalić poprzez stałe szkolenie i samokształcenie. Atut   konkurencyjności zawsze bierze się z posiadanej wiedzy.

14. Zacząć działać od dziś. Powołać zarząd w takim kształcie, by   realizacja powyższych trzyna-stu tez leżała w zakresie jego   kompetencji. Codziennie stopniowo realizować te tezy, by w końcu

   doprowadzić do całkowitego przekształcenia przedsiębiorstwa.                     

                    Cykl PDCA „ciągłego doskonalenia”

                                    W.E.Deminga      - wyróżnij zagadnienia

                                                                       - określ aktualny stan

                                           Planuj   - przeanalizuj przyczyny na podstawie     zebranych danych                                                                                                                                                                                                                                                    

                                                                           - ustal standardy, aby zapobiec                                Zmodyfikuj    nowym wystąpieniom      (Plan)           - zbuduj plan działań usprawniających

- wprowadź lub zmień procedury            (Act)      działania- zbadaj inne pokrewne problemy

   proces    korygujące     Wykonaj     Sprawdź      zrealizuj plan działania   zbadaj rezultaty  (Do)                                     (Check) - zmierz poprawę      zaplanowane - potwierdź usunięcie głównych     otrzymane

   przyczyn    działania    rezultaty      

Zasady TQM

Diagram ryby K.Ishikawy

        SZKOŁA JAPOŃSKA

Profesor Kaoru Ishikawa (1915-1989),podobnie jak wielu Japończyków, poznawał metody sterowania jakością od Amerykanów.

Jednakże je udoskonalił. Był jednym z głównych twórców japońskiego modelu sterowania jakością.

Całe życie poświęcił doskonaleniu jakości, zajmując się jej praktycznymi aspektami.

Najbardziej znany jest jako ojciec kół jakości.Jednym z pierwszych sukcesów Ishikawy było

opracowanie w 1943 r. diagramu przyczynowo-skutkowego - tzw. diagram ryby, zwany również

diagramem Ishikawy - prostego i wygodnego narzędzia rozwiązywania problemów kierowniczych.   

       Zasady TQM – koła jakości K.Ishikawy

     Dziś Japonia posiada 2 miliony kół jakości,   skupiających 20 milionów pracowników!

                  Cykl pracy koła jakości

Według założeń kół każdy pracownik ma wpływ na jakość wyrobów.Dlatego też dokształcanie pracowników może znacznie wspomóc proces doskonalenia jakości. Bardzo ważne jest także wyzwoleniew pracownikach własnej inicjatywy oraz chęci do pracy.

W metodzie tej stawia się na:     samodzielność    samodyscyplinę   samokontrolę pracowników

      Zasady TQM – koła jakości K.Ishikawy

                        Cykl pracy koła jakośc

Pracownicy biorący udział w kołach jakości są szkoleni w zastosowaniu metod heurystycznych (np. burza mózgów) oraz nalitycznych (np. analiza Pareto).

Każde koło wybiera jeden problem, który chce rozwiązać i prowadzi badania w celu uzyskania zamierzonych rezultatów. Dopiero poosiągnięciu rezultatu zadowalającego i wdrożeniu rozwiązania

zaczyna się zajmować kolejnym pro-blemem. Takie postępowaniepozwala na efektywną pracę

Według Ishikawy istnieje siedem instrumentów „niezbędnych w kontroli jakości":

  analiza Pareto  diagram ryby  stratyfikacja  wykresy ilościowe  histogramy  diagramy rozproszone

  wykresy kontrolne.                                                        

        Zasady TQM – diagram ryby K.Ishikawy

Główne kategorie przyczyn niepowodzeń według Ishikawy to:   człowiek (man),   maszyna achine),

   materiał (material),   stosowana metoda (method),   kierownictwo (management)   otoczenie (environment).

       Zasada 5M+E                    

Organizacja efektywna     Dziewięć zmiennych efektywności     organizacji  Aspekty efektywności

  efektywnoś  Cele  Projekt        Zarządzanie                   Poziom organizacji    Cele organizacji      Projekt organizacji      organizacją    organizacją  Zarządzanie

        Poziom procesów   procesó       Cele procesów  procesó     Projekt procesu  procesem

Zarządzanie          Poziom wykonawcy     Cele wykonawcy         Projekt wykonawcy                                                                           wykonawcą

CELE (organizacji, procesu, wykonawcy) to jasno określone normy z punktu widzenia wymagań klienta dotyczące jakości, czasu oraz kosztów dostarczenia produktów oferowanych na każdym z trzech poziomów.

PROJEKTY struktury organizacyjnej, procesu i wykonawcy muszą zawierać wszystkie elementy niezbędne do sprawnego osiągnięcia stawianych przed nimi celów.

ZARZĄDZANIE. Każdy z trzech poziomów musi być zarządzany w sposób zapewniający odpowiednie planowanie i kontrolę realizacji postawionych przed nim zadań i celów.                          

Procesy w organizacji  

                           Zarządzanie funkcjami

Hierarchiczna struktura

funkcjonalna nie oddaje Zarząd  tego:• Co robimy?• Dla kogo robimy?   Marketing   Sprzedaż

Produkcja

• Jak robimy?

Nie pokazuje otoczenia organizacji – klientów, konkurentów, dostawców, uwarunkowań

politycznych, społecznych i kulturowych itp., w których odbywa się działanie.

Nie opisuje wyrobów i usług, które są dostarczane klientom, jak również zasobów,   z których korzysta się, aby te produkty wytworzyć i sprzedać.

Prawie nic nie można powiedzieć o procesach, według których wyroby i usługi są projektowane, wytwarzane i dostarczane.

Zarządzanie procesami

                                            Zarząd

 

                   Marketing                                   Sprzedaż

 

  WE                                        Produkcja     WY

W firmie skoncentrowanej na procesach w centrum uwagi jest wynik końcowy czyli

usatysfakcjonowanie klienta, nie zaś indywidualne czynności do niego prowadzące.

 

Procesy mają kluczowe znaczenie w osiąganiu i utrzymaniu przewagi konkurencyjnej

(przywództwo kosztowe, dyferencjacja, przewaga czasowa).                   

          Organizacja jako zbiór funkcji i procesów

 

  Podejścia w doskonaleniu

  Podejś

                                                            Zalety i wady

         organizacji

Podejście PIONOWE              Brak jasno określonych powiązań między elementami:

                           1.                           klient - przepływ pracy - produkt.

(wertykalne) –

tradycyjne.                    Konieczność określenia celów dla każdej z funkcji osobno.

                           2.

Organizacja jako zbiór         Częste przypadki rywalizacji między funkcjami.

                           3.

funkcji.                       Procesy podzielone na zadania lub grupy zadań

                           4. wykonywane przez pracowników z różnych komórek

                               wymagają wzmożonego wysiłku koordynacyjnego.

                               Utrudnione komunikowanie się między funkcjami,

                           5.  szczególnie na poziomie niższych szczebli.

                               Pośredni udział w tworzeniu wartości dodanej.

                           6.

Podejście POZIOME              Jasno określone powiązania między elementami:

                           1.                               klient - przepływ pracy - produkt.

(horyzontalne).

                           2. Możliwość wyznaczenia jednoznacznych celów

Organizacja jako zbiór

procesów.                      poszczególnych procesów.

                           3. Koncentracja na wynikach końcowych procesów

                               (satysfakcja klienta).

                           4. Bezpośredni udział w tworzeniu wartości dodanej.

                     

PROCES

Zbiór wzajemnie powiązanych zasobów i działań,które przekształcają wielkości wejściowe na

wielkości wyjściowe mające pewną wartość dla

klienta.

 

Proces to grupa powiązanych ze sobą czynności,które składają się w określoną całość, tworzącą

wartość z punktu widzenia klienta.

                         PROCES                                                      WY

           WE             

                        PROCES                                                    WY

          WE

Proces biznesowy to szereg kroków działań,  zaprojektowanych i realizowanych w celu

  wytworzenia wyrobu lub usługi.         

                          PROCES                                                       WY

           WE

Procesy podstawowe prowadza do powstania wartościrynkowej produktów i są źródłem dochodów i zyskuorganizacji (procesy: produkcja, sprzedaż, transport, itp.).

Procesy pomocnicze towarzysza procesempodstawowym i dostarczają dane, informacje lub regulująprzebieg działań. Same nie prowadzą do powstaniawartości dodanej (procesy: księgowość, nadzór, administrowanie, itp.).

Procesy zarządzające – mają charakter regulacyjnyi decyzyjny (procesy: zarządzanie personelem, kontrola, itp.).                

Optymalizacja procesów i organizowanie się wokół procesów i ich wyników, a nie wokół

poszczególnych zadań i realizacji poszczególnych funkcji stanowi podstawę skutecznej realizacji długofalowych celów organizacji, umożliwia znaczącą redukcję kosztów funkcjonowania, wysoką jakością wyrobów/usług oraz zwiększenie zdolności szybkiego reagowania organizacji na zmiany

w otoczeniu (pojawiające się szanse i zagrożenia).             

       ZARZĄDZANIE PROCESAMI

Określenie celów procesów.

Monitorowanie zachowań klientów i ich ocen dotyczących efektów procesów, umożliwiające

korygowanie procesów i identyfikowanie celów (optymalizację).

Tworzenie infrastruktury realizacji procesów

(maszyny, materiały, ludzie, zasilanie finansowe).

Koordynacje działań pomiędzy funkcjonalnymi granicami.       

                                PROCES                                                               WY

                WE                          Norma ISO 9001:2000

  Zidentyfikować procesy potrzebne w systemie zarządzania jakością i ich zastosowanie w organizacji.

•   Zidentyfikowane procesy powinny odnosić się do wszystkich czterech elementów cyklu PDCA (Planuj-Wykonaj-Sprawdź-Zmodyfikuj).

•   Każdy spośród zidentyfikowanych procesów powinien mieć określonego    klienta. Mogą to być klienci zewnętrzni, wewnętrzni lub obydwa    rodzaje klientów.

    Precyzyjna identyfikacja klientów umożliwia identyfikację źródeł   wymagań w odniesieniu do poszczególnych procesów.

•   W stosunku do każdego procesu powinny być określone wymagania

    klientów.

•   Należy też określić wejście i wyjście każdego procesu oraz    ustanowić właściciela każdego procesu.                     

                                       SPOSOBY DOSKONALENIA PROCESÓW

Zastosowanie pomiarów procesów.

Analiza podejścia pracowników i rozumienia swojej roliw procesie.

Określenie właściwej roli właściciela procesu.

Optymalizacja procesów – uzyskiwane większej sprawności.i efektywności.

Stosowanie kryteriów porównawczych (benchmarking) w doskonaleniu procesów.

Budowanie procesów dla osiągania określonych celówekonomicznych.

Doskonalenie procesów tworzących wartość dodaną.

Stosowanie cyklu Deminga w doskonaleniu jakości procesów.

    Metody optymalizacji procesów

     Metody sieciowe (CPM, PERT)

     Metody programowania

     Drzewo celów

     Metody heurystyczne

     Diagram Ischikawy

     Analiza Pareto

                           TQM

Total Quality Management

Kompleksowe zarządzanie jakością     

  TQM        Współczesna, najbardziej doskonała forma zarządzania jakością.

        Sprowadza się ona do uznania, że wszystkie materialne i niematerialne składniki przedsiębiorstwa wpływają na jakość produktów i procesów wewnętrznych oraz zewnętrznych, a więc zarówno jakość tych produktów i procesów, jak i jakość składników (zasobów) firmy powinny być objęte kompleksem funkcji zarządczych.

        W koncepcji tej szczególne silnie akcentowana jest rola fazy przygotowawczej działań wykonawczych

– występujące formie wewnętrznego i zewnętrznego zapewnienia jakości.             

Podstawowe wytyczne TQM

Orientacja na klientów

(zewnętrznych i wewnętrznych – współpracowników)

Orientacja na procesy

Zachowania prewencyjne

(zapobieganie wszelkim stratom)

Ciągłe ulepszanie (np. system Kaizen)         

  Zasady TQM

Każdy pracownik jest zorientowany w swojej pracy na potrzeby klienta.

Wszyscy pracują bez usterek (braków).

Celem jest nie wykrywanie wad, lecz ich unikanie.

Odpowiedzialność za jakość określonych prac ponosi ten, który je wykonuje.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin