Zupa pieczarkowa na żeberkach.
Składniki
Żeberka wieprzowe 700 g
Ziemniaki 1 kg
Pieczarki 400 g
Marchewka duża 1 szt
Pietruszka duża 1szt
Seler mały kawałek
Por z białą częścią mały kawałek
Cebula średnia 1 szt
Natka pietruszki 2 duże łyżki
Koperek 1 duża łyżka
Liść laurowy 2 szt
Ziele angielskie 3 kuleczki
Śmietana 30 % 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej
Przyprawa uniwersalna
Przyprawa w płynie
Sól
Pieprz czarny
Olej 2 łyżki
5-6 os.
> 60 min
Przygotowanie
Żeberka dobrze przepłukać w wodzie.Przygotować garnek z wodą dodać
przygotowane żeberka,liście laurowe i ziele angielskie.Żeberka gotujemy miękkości. Z ugotowanych żeberek ściągamy mięso.Odkładamy na bok .
Przepłukane ziemniaki kroimy w drobną kostkę i gotujemy w wywarze z żeberek.Umyte warzywa ,pietruszkę ,seler trzemy na tarce o dużych oczkach.Marchewkę kroimy w talarki.Por pokroić w paski. Przygotowane warzywa i mięso ściągnięte z żeberek dodajemy do zupy.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.Cebulę kroimy w drobną kostkę.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy .Najpierw smażymy pokrojone pieczarki ,dodajemy do nich pokrojoną cebulę i chwilkę dusimy Usmażone.pieczarki z cebulą i pokrojoną natką pietruszki z koperkiem dodać do zupy.Zupę przyprawić ,przyprawą uniwersalną ,solą, pieprzem i przyprawą w płynie. Przyprawiać zupę według własnego uznania.
Gdy ziemniaki i warzywa w zupie będą już miękkie ,przygotować śmietanę .Do śmietany dodajemy jedną łyżkę mąki ,rozetrzeć mąkę ze śmietaną tak żeby nie było grudek. Dolewamy do śmietany dwie, łyżki gorącej zupy ,wymieszać. Zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy.Chwilkę jeszcze gotujemy. I zupa gotowa.Smacznego.)
Booguusia