Szlakiem Dobrego Smaku.pdf

(61403 KB) Pobierz
Szl akiem
D o br e g o S m a k u
Szlakiem
D obr e g o S m a k u
Wstęp
Na historię europejskiego systemu oznaczeń 
jakości trzeba patrzeć przez pryzmat powojennych 
dziejów  Europy.  Po  latach  biedy  i  niedostatków 
w  wielu  państwach  nastąpił  bardzo  szybki  roz-
wój przemysłu i rolnictwa. Intensyfikacja upraw 
i hodowli, która dokonała się głównie w krajach 
zachodnich,  miała  doprowadzić  do  ich  całkowi-
tej  samowystarczalności  żywnościowej.  Dzięki 
uprzemysłowieniu rolnictwa na wielką skalę cel 
ten został osiągnięty z nawiązką, jednak po paru 
dekadach  pojawiły  się  problemy  związane  z  de-
gradacją środowiska, a gdy tempo przyrostu natu-
ralnego w Europie spadło – także i nadprodukcją 
żywności niezbyt wysokiej jakości.
Z  tych  powodów  już  od  ponad  20  lat  jed-
nym z głównych zadań wspólnej polityki rolnej 
Unii Europejskiej stała się likwidacja nadwyżek 
 
żywności i przekucie ilości w jakość. Tendencja 
ta  znalazła  odzwierciedlenie  w  traktacie  z  Maa­
stricht  podpisanym  w  1992  r.  oraz  licznych  roz-
wiązaniach prawnych, które obejmują szczególną 
ochroną  producentów  wytwarzających  żywność 
wy  okiej jakości, wolną od konserwantów i ulep-
s
szaczy,  jak  najbardziej  naturalną,  różnorodną 
i  po  prostu  smaczną.  Krótko  mówiąc:  żywność 
regionalną i tradycyjną.
Aby ta ochrona mogła być skuteczna, Unia 
Europejska wprowadziła wspólny system znako-
wania żywności wzorowany na funkcjonującym 
od  wielu  lat  systemie  francuskim.  Chroni  on 
i promuje produkty regionalne i tradycyjne, przy-
znając im następujące oznaczenia:
• Chroniona Nazwa
Pochodzenia (ChNP),
• Chronione Oznaczenie
Geograficzne (ChOG),
• Gwarantowana Tradycyjna
Specjalność (GTS).
Producenci, którzy zarejestrują swój produkt 
w Komisji Europejskiej i uzyskają prawo do zna-
kowania  go  jednym  z  trzech  symboli  jakości, 
a  następnie  poddają  się  regularnym  kontrolom, 
zostają automatycznie otoczeni ochroną 
prawną  na  terenie  Unii  Europej-
skiej.  Zwiększa  się  także  konku­
rencyjność  ich  produktów, 
4
Trzy Znaki Smaku
Europejskie Znaki Jakości
ponieważ  przyznane  oznaczenie  jest  dla  konsu-
menta gwarancją wysokiej jakości i smaku. 
W  Unii  Europejskiej  jest  obecnie  około  594 
zarejestrowanych  produktów  z  oznaczeniem 
ChNP, 647 z ChOG oraz 50 z oznaczeniem GTS. 
Na  rozpatrzenie  oczekują  dziesiątki  kolejnych 
produktów z całego świata (państwa wiodące pod 
względem  wartości  produkcji  w  ramach  euro-
pejskiego  systemu  oznaczeń  to  Włochy,  Niemcy, 
Francja  i  Wielka  Brytania).  Jak  widać,  jest 
to segment rynku, który cały czas dyna-
micznie  się  rozwija.  Do  tej  pory  jed-
nym  z  trzech  europejskich  oznaczeń 
wyróżniono  w  Polsce  37  produktów, 
jednak ta lista stale się powiększa.
I  nic dziwnego: ugruntowana pozy-
cja  i  rozpoznawalność  oznaczeń  europej-
skich sprawiają, że przyczyniają się one 
do  zwiększenia zainteresowania 
nie  tylko  samymi  produk-
tami, lecz  także regionem, 
z którego się wywodzą.
Chroniona
Nazwa
Pochodzenia
Chronione
Oznaczenie
Geograficzne
Gwarantowana
Tradycyjna
Specjalność
Znaki w Liczbach
Unia Europejska:
594 produkty
647 produktów
50 produktów
ChNP
ChOG
GTS
Polska:
Łącznie
37
produktów
oznaczonych
europejskimi
znakami jakości
Tr as a
C z er w on a
Morze
Bałtyckie
Chroniona
Nazwa
Pochodzenia
Jest to europejski znak przyznawany produktom
regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej
do miejsca, w którym są wytwarzane, i podkreślającej
ich związek z tym miejscem.
Wszystkie surowce potrzebne do wytworzenia tych
produktów pochodzą z określonego obszaru geograficz-
nego oraz wszystkie fazy wytwarzania odbywają się
na tym obszarze.
O znak ChNP mogą ubiegać się produkty rolne
przeznaczone do spożycia lub środki
spożywcze (m.in. piwo, chleb, ciasto, wyroby
piekarnicze, makarony).
Do tej pory oznaczeniem ChNP wyróżniono
w Polsce 9 produktów.
Niemcy
Czechy
Zgłoś jeśli naruszono regulamin