Szlakiem Dobrego Smaku.pdf
(
61403 KB
)
Pobierz
Szl akiem
D o br e g o S m a k u
Szlakiem
D obr e g o S m a k u
Wstęp
Na historię europejskiego systemu oznaczeń
jakości trzeba patrzeć przez pryzmat powojennych
dziejów Europy. Po latach biedy i niedostatków
w wielu państwach nastąpił bardzo szybki roz-
wój przemysłu i rolnictwa. Intensyfikacja upraw
i hodowli, która dokonała się głównie w krajach
zachodnich, miała doprowadzić do ich całkowi-
tej samowystarczalności żywnościowej. Dzięki
uprzemysłowieniu rolnictwa na wielką skalę cel
ten został osiągnięty z nawiązką, jednak po paru
dekadach pojawiły się problemy związane z de-
gradacją środowiska, a gdy tempo przyrostu natu-
ralnego w Europie spadło – także i nadprodukcją
żywności niezbyt wysokiej jakości.
Z tych powodów już od ponad 20 lat jed-
nym z głównych zadań wspólnej polityki rolnej
Unii Europejskiej stała się likwidacja nadwyżek
żywności i przekucie ilości w jakość. Tendencja
ta znalazła odzwierciedlenie w traktacie z Maa
stricht podpisanym w 1992 r. oraz licznych roz-
wiązaniach prawnych, które obejmują szczególną
ochroną producentów wytwarzających żywność
wy okiej jakości, wolną od konserwantów i ulep-
s
szaczy, jak najbardziej naturalną, różnorodną
i po prostu smaczną. Krótko mówiąc: żywność
regionalną i tradycyjną.
Aby ta ochrona mogła być skuteczna, Unia
Europejska wprowadziła wspólny system znako-
wania żywności wzorowany na funkcjonującym
od wielu lat systemie francuskim. Chroni on
i promuje produkty regionalne i tradycyjne, przy-
znając im następujące oznaczenia:
• Chroniona Nazwa
Pochodzenia (ChNP),
• Chronione Oznaczenie
Geograficzne (ChOG),
• Gwarantowana Tradycyjna
Specjalność (GTS).
Producenci, którzy zarejestrują swój produkt
w Komisji Europejskiej i uzyskają prawo do zna-
kowania go jednym z trzech symboli jakości,
a następnie poddają się regularnym kontrolom,
zostają automatycznie otoczeni ochroną
prawną na terenie Unii Europej-
skiej. Zwiększa się także konku
rencyjność ich produktów,
4
Trzy Znaki Smaku
Europejskie Znaki Jakości
ponieważ przyznane oznaczenie jest dla konsu-
menta gwarancją wysokiej jakości i smaku.
W Unii Europejskiej jest obecnie około 594
zarejestrowanych produktów z oznaczeniem
ChNP, 647 z ChOG oraz 50 z oznaczeniem GTS.
Na rozpatrzenie oczekują dziesiątki kolejnych
produktów z całego świata (państwa wiodące pod
względem wartości produkcji w ramach euro-
pejskiego systemu oznaczeń to Włochy, Niemcy,
Francja i Wielka Brytania). Jak widać, jest
to segment rynku, który cały czas dyna-
micznie się rozwija. Do tej pory jed-
nym z trzech europejskich oznaczeń
wyróżniono w Polsce 37 produktów,
jednak ta lista stale się powiększa.
I nic dziwnego: ugruntowana pozy-
cja i rozpoznawalność oznaczeń europej-
skich sprawiają, że przyczyniają się one
do zwiększenia zainteresowania
nie tylko samymi produk-
tami, lecz także regionem,
z którego się wywodzą.
Chroniona
Nazwa
Pochodzenia
Chronione
Oznaczenie
Geograficzne
Gwarantowana
Tradycyjna
Specjalność
Znaki w Liczbach
Unia Europejska:
594 produkty
647 produktów
50 produktów
ChNP
ChOG
GTS
Polska:
Łącznie
37
produktów
oznaczonych
europejskimi
znakami jakości
Tr as a
C z er w on a
Morze
Bałtyckie
Chroniona
Nazwa
Pochodzenia
Jest to europejski znak przyznawany produktom
regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej
do miejsca, w którym są wytwarzane, i podkreślającej
ich związek z tym miejscem.
Wszystkie surowce potrzebne do wytworzenia tych
produktów pochodzą z określonego obszaru geograficz-
nego oraz wszystkie fazy wytwarzania odbywają się
na tym obszarze.
O znak ChNP mogą ubiegać się produkty rolne
przeznaczone do spożycia lub środki
spożywcze (m.in. piwo, chleb, ciasto, wyroby
piekarnicze, makarony).
Do tej pory oznaczeniem ChNP wyróżniono
w Polsce 9 produktów.
Niemcy
Czechy
Plik z chomika:
no-w-here
Inne pliki z tego folderu:
Historia naturalna jedzenia. Między antykiem a XIX wiekiem. Pod red. Beaty Możejko (2012).pdf
(13183 KB)
Dobry początek. Przepisy na śniadania i brunche.pdf
(11708 KB)
Smaki bałtyckie naturalnie.pdf
(6328 KB)
Kanon kuchni polskiej (2019).pdf
(7206 KB)
Dobre z lasu czyli natura od kuchni. Wyd. II (2021).pdf
(25112 KB)
Inne foldery tego chomika:
kuchnia artykuły
kuchnia książki kucharskie (do 1939 roku)
kuchnia książki kucharskie (po 1939 roku)
kuchnia polska regionalna
kuchnia wegetariańska i wegańska
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin