sos do spagetti.txt

(1 KB) Pobierz
składniki: 
2 zšbki czosnku
 obrana cebula pokrojona w talarki
makaron typu spaghetti
sos pomidorowy (może być z kartonika 
 taki luniejszy koncentrat)
 20 dag mięsa mielonego
przyprawy
 sól i pieprz
 ew. żółty ser do posypania
Najprostsze spaghetti bolognese - sposób przygotowania: Przygotuj sos do spaghetti: na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wsyp pokrojony w plasterki czosnek i cebulkę posiekanš w talarki. Czekasz aż się zeszklš. Potem dokładasz mięso mielone i lekko je obsmażasz, mieszajšc łopatkš, żeby nie przywarło. Na koniec wlewasz do tego sos pomidorowy z kartonika. Możesz dodać ulubione przyprawy np. bazylię czy oregano, trochę soli, pieprzu i szczypta cukru też nie zaszkodzš. 
Ugotuj makaron spaghetti: do garnka z osolonym wrzštkiem wstaw garć makaronu. Nie łam go na mniejsze kawałki - po chwili sam zacznie mięknšć i sam się zatopi w wodzie. Po 2 minutach możesz podziubać widelcem, żeby nitki się ze sobš nie skleiły. Gotuj tyle, ile jest napisane na opakowaniu - będzie wtedy al dente, czyli sprężysty.
Parujšcy makaron układasz na talerzach w gniazda, a potem polewasz goršcym sosem. Możesz posypać spaghetti tartym parmezanem lub dowolnym żółtym serem jaki znajdziesz w lodówce.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin