składniki: 2 zšbki czosnku obrana cebula pokrojona w talarki makaron typu spaghetti sos pomidorowy (może być z kartonika taki luniejszy koncentrat) 20 dag mięsa mielonego przyprawy sól i pieprz ew. żółty ser do posypania Najprostsze spaghetti bolognese - sposób przygotowania: Przygotuj sos do spaghetti: na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wsyp pokrojony w plasterki czosnek i cebulkę posiekanš w talarki. Czekasz aż się zeszklš. Potem dokładasz mięso mielone i lekko je obsmażasz, mieszajšc łopatkš, żeby nie przywarło. Na koniec wlewasz do tego sos pomidorowy z kartonika. Możesz dodać ulubione przyprawy np. bazylię czy oregano, trochę soli, pieprzu i szczypta cukru też nie zaszkodzš. Ugotuj makaron spaghetti: do garnka z osolonym wrzštkiem wstaw garć makaronu. Nie łam go na mniejsze kawałki - po chwili sam zacznie mięknšć i sam się zatopi w wodzie. Po 2 minutach możesz podziubać widelcem, żeby nitki się ze sobš nie skleiły. Gotuj tyle, ile jest napisane na opakowaniu - będzie wtedy al dente, czyli sprężysty. Parujšcy makaron układasz na talerzach w gniazda, a potem polewasz goršcym sosem. Możesz posypać spaghetti tartym parmezanem lub dowolnym żółtym serem jaki znajdziesz w lodówce.
ametyst4