Faworki bez walenia wałkiem - odkrycie wszechczasów.docx

(12 KB) Pobierz

Faworki bez walenia wałkiem

Ciasto na faworki czyli chrust trzeba zawsze trzepać wałkiem do ciasta  żeby skruszało oraz nabrało w swoją objętość pęcherzyków powietrza. Więc trzeba się wysilać i walić tym wałkiem ok. pół godziny podobnie jak tłucze się schab. Ale można zastąpić to walenie wałkiem sposobem wymyślonym przez pewnego mistrza kuchni bardzo znanej restauracji. Bąbelki z powietrza zastąpił bąbelkami piwnymi. Genialne !!! ponieważ do ciasta na chrust dodaje się spirytus żeby nie wchłaniało w siebie tłuszczu. A tu nie będzie już potrzebne dodawanie spirytusu bo od piwa ciasto też nie wchłania tego tłuszczu nawet lepiej od tego spirytusu. Po usmażeniu faworków zapach i smak piwa ginie tak samo jak smak i zapach spirytusu a faworki są tak kruche i lekkie, że niekiedy łamią się kiedy tylko się je weźmie w rękę. Dosłownie puch. Można się popisać tą kruchością przed jakąś publiką jakie to my jesteśmy zdolne.

Składniki: 8 żółtek, ½ puszki piwa, mąka ile wejdzie, olej do smażenia, cukier puder, ręczniki papierowe

Wymieszać 8 żółtek z połową puszki piwa i dodać tyle mąki ile wejdzie w tą jajeczno-piwną bazę. Jak za rzadkie to podsypać mąką i ponownie zagnieść. Rozwałkować, pokroić nożem w paski. Paski naciąć i wywróć faworki na drugą stronę w warkoczyki. Smażyć w głębokim tłuszczu na jasnozłoty kolor. Uważać żeby to jasnozłoty a nie ciemnozłoty bo faworek czasami trochę ciemnieje i po tym jakby przypaleniu traci delikatny smak. Faworki układać na papierze żeby tłuszcz się odłączał i wsiąkał w ten papier kiedy one stygną. Posypać cukrem pudrem po obu stronach.

Rada:

Białka z 8 jajek od razu wykorzystujemy do pieczenia bez. Beza sobie będzie czekała na okazję żeby ją pokruszyć do jakiegoś deseru z bitą śmietaną lub do lodów albo do innego ciasta z kruszonką bezową.

Najprostszy przepis na szybkie bezy:

8 białek, szczypta soli, cukier puder 2 szklanki.

1. Ubić białka na sztywno z solą. Stopniowo dodawać po łyżce przesianego cukru pudru, cały czas ubijając.

2. Wycisnąć masę przez szprycę lub nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Takie kulowe  aplikacje duże jak mniej więcej łyżka stołowa piec 45-60 min (w zależności od wielkości bez) w 140-150 st. Temp. nie za wysoka ponieważ bezę bardziej się suszy niż piecze.

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin