Domowe wypieki.pdf

(47421 KB) Pobierz
t
::€'::P-:
=' Ęi'''
Ff_
::'
li:
a
'*
''E.=€"-
€1
ij
łau-
i
Ewa
ii
i]
A.ru'
króla Jana
IIISobieskiego
............3
ii
il
.............37
ji
guuLu z
owocami......................................4
i Biszkoptowiec......
....................5
j
Biszkop
t
Z
masąserową............................6
......................6
ii
Brownie
.............
ii
Bułeczki
cioteczki..................................59
j
j,i
z
czar
nych
por2ec2ek...............................3
jj
nanm
drożdżowalukrowana............
.....45
ij
Babka
szafranowa
.............
....................
44
Babęczki z kremęm
.................................4
Babeczki z kremem
Ada.miEwa
biszlapt
6
Smietanę
ubić
mikserem' dodać
cu-
kier
i
na
koniec
śmietan-fix.Ubitą
śmietanową masę wy\ozyć na
wierzch
ciasta.
jajek
%
szkl.
cukru
1
szkl.mąki
1
cukier
waniliowy
1
łyżeczka
proszku
do
piec7enia
Ciasto
dowolnie
udekorować,
np.
płatkami
czekolady.
Odstawić do
lo-
dówki
na
mniej
więcej Z
godz.
mdsd
zbudyniu
2
puszki mandarynek
1
budyn
waniliowy
na
3/ł
litra
3
1
szkl.
soku
pomarańc7owego
duża pac7ka herbatnikow
mdsd
ze
&nietany
3
szkt.
śmietan\ kremówki
6
łyżrkcukru
pudru
3
s
aszetki
śmietan-fiksu
Upiec
biszkopt.
W
tym celu oddzielić
żóŁtkaod białek.
Białka
ubić
na
sztyw-
pianę,
dodać
cukier
i
cukier wani-
liowy.
Gdy
piana
będzie
ubita, nalezy
zmniejszyć
obroty miksera
i
dodawać
po
1
żółtku.
Na
koniec dodać wymie-
Szaną
mąkę
z
proszkiem
do pieczenia.
Ciasto
wyłożyćna blachę
i
piec około
2O
min
w temperaturze
180'.
Przygotować
masę
budyniową. Bu-
dyń
rozrobić
w
szklance soku
poma-
rańczowego'
pozostaly
sok zagotować.
Następnie wlać
do
niego
rozrobiony
budyń
i
cały
czas mieszając, gotować
do momentu,
masa
nabierze
jedno-
litej
konsystencji.
Upieczony i
ostudzony biszkopt
na'
sączyĆ
delikatnie
sokiem pozostałym
z
mandarynek.
Mandarynki
uŁozyĆ
na cieście'na
to
wylać
gorący
budyń
i
przykryć
warstwą herbatników.
Przygotować
masę
ze
śmietany.
Babeczki
zkremem
z
czdrrych
porTeczek
2
szkl.
cTarny
ch Dorzeczek
1I/z
szkl'
miałkiego
cukru
10
krucl'rychbabeczek
2
białka
białkami
powoli
ucierać w makutrze
pałką
drewnianą
az do
uzyskania konsystencji
kremu.
Powstały
krem
nałożyć
do
babeczek
i
wstawić na pó[
godziny
do
lodówki.
Owoce
z
cukrem
i
p- **ł".Ą-
-rĘlY
'" f*ł
ł*.łśP8
_3
-]
'}
..
f'.'ł/'
-=ji
.- r
I
:i
Bąbeczki
zhłemem
-
300
:i
ł-.4:
:.-i
*.
-i
-----j;
rr
li
1
I
.
.
g
mąki
100
gmasta
100
gmargarJny
100
-4.
-
:l
gcukrupudru
::a
*f
'!.-t
-t'
--J
-.-.-:l
a.:;
v'il
- 3 żołtka
I<rem
*
1/z
',
:l
l;
Bab
ka
z
owocarrli
*
7
margaryna 7wykła
*
11/z
szkl.
cukru
I
$
I
mleka
*
1-2 jajka
-
2 żółtka
.
*
-
5
jajek
*
1
cukier
waniliowy
150
gcukru
-
2
łyżkt
mqki
7iemniac7anej
cukier
waniliowy
-
3
szkl
mąki
ps7ennej
*
2
łyżeczki
proszku
do
piec7enia
Z
podanych
składników
zagnieść cia-
sto
i wyłozyć
nim foremki. Piec
15_20
min
w
piekarniku
nagrzanym do
180".
Przygotować
krem.
Mleko
zagoto-
wać.
Jajka
i
dodatkowe
żółtka
uttzeĆ
z cukrem
i
cukrem
waniliowym
oral
mąką
ziemniaczaną.
Masę
poŁączyĆ
z
mlekiem i chwilę
gotować.
Upieczone babeczki nadziewać
go-
rącym
budyniem.
Jajka
utrzeĆ
z
cukrem, dodać
marga,
rynę
i
cukier waniliowy'
a
na
koniec
wymieszaną
z
proszkiem
do pieczenia
mąkę.
Ucierać
do
czasu,
wszystkie
składniki
się
połączą.
Wyłożyćna
wy-
smarowaną blachę
i
piec
Ż0-Z5
min
w temperaturze
180".
Do
ciasta
na
babkę
można
doda-
wać
owoce.
Najlepiej
pasują truskaw-
ki i
śliwki.
4
Biszk
optowiec
biszllr:lpt
'
2-3
jajka
B żółtek
czenia.
Gdy
ciasto będzie
dobrze ubi-
te,
wyłożyĆ
na
wysmarowaną
blaszkę
i piec
20-30
min.
Upiec
bezę.
Bialka
ubiĆ
z
cukrem
na
sztywną pianę, dodać
mak
i
na
koniec mąkę ziemniaczaną.
Bezę
piec
15
min.
Przygotować
krem.
Galaretki
roz-
puścić
w
wodzie
i
ostudzić.
Ubić
śmie-
tanę.
Galaretki
połączyć
ze
śmietaną
i
wymieszać.
Biszkopt
po
ostudzeniu
przekroić
na pół. Przekładać placki.
Na
blaszkę
ułożyĆ
najpierw
dolną
częśćbiszkop-
tu'
następnie polowę masy'
na
masę
bezę.
Na
bezie
rozprowadzić
drugą
częśćmasy
i
przykryć
pozostałą
częścią
biszkoptu
.
Patrząc
na biszkop-
towiec
z
boku,
powinno
się
widzieć
kolejno: biszkopt,
masę'
bezę,
masę'
biszkopt.
'
1 szkl.cukru
1
szkl.
mąki
1
łyżeczka pros7ku
do
pieczenia
beza
"
B
białek
1 szkl.cukru
1
szkl.
suclrcgo
maku
'' 1
łyżeczka
mąki
7iemniac7anej
masa
2 opakowania
śmietany słodkiej
3O%o
'2
galaretki
cytrynowe
2
szkl.
gorącej wody
Upiec
biszkopt.
Zółtka
i
cale
juju
zmiksowaĆ ze
szklanką
cukru. Dodać
mąkę wymieszaną
z
proszkiem
do
pie-
1
Zgłoś jeśli naruszono regulamin