Bułeczki drożdżowe słodkieRozczyn:4 dag drożdży1 dag cukrumlekoC i a s t o:50 dag mąki1 jajo15 dag cukru1 szklanka mleka7 dag tłuszczu (masła lub smalcu i margaryny)cukier waniliowyskórka cytrynowasólPrzygotować rozczyn z drożdży do wyrośnięcia. Sporządzić ciasto drożdżowe według wskazówek podanych wyżej, postawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta wyrabiać małe bułeczki i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, postawić powtórnie do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować jajem, posypać cukrem lub kruszonką, wstawić do ogrzanego piekarnika, úpiec (ok. 30 minut). Z tego samego ciasta można sporządzić bardzo smaczną bułkę, strucle z makiem i rogaliki z różnym nadzieniem lub tylko posypane kruszonką.
czajkpiotr69