9. BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z SEREMSkładniki ciasta:45 dag mąki,10 dag cukru,10 dag smalcu,2 jaja,1/4 l mleka,2 1/2 dag drożdży,1 paczka cukru waniliowego,sól.Składniki nadzienia :30 dag białego sera,1 jajo,10 dag cukru.Przygotować rozczyn drożdżowy i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn, jaja utarte z cukrem i szczyptę soli dodać do mąki i zarobić ciasto mlekiem. Gdy składniki połączą się, dodawać ciepły tłuszcz i wyrabiać ciasto tak długo, aż stanie się pulchne, gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ręki. Wyrobione ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na placek o kształcie prostokąta, smarować nadzieniem (utarty twaróg wymieszany z cukrem i jajem), zawinąć brzegi i pokrajać placek nożem na prostokątne bułeczki. Posmarować je po wierzchu jajem i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec na złoty kolor.
czajkpiotr69