Pągowski S. - Przyprawy korzenne i warzywne.pdf

(20620 KB) Pobierz
BIBLIOTEKA TOWAROZNAWSTWA
TOM
.
XV
Ksiqika ta ma charakter
towa-
roznawczo-handlowy. Autorzy
ch!irakleryzujq
gatunki
handfo-
we poszctególnych
przypraw
ko-
rzennych
i
warzywnych, ich
za-
stosowanie
oraz
podają
podsta-
wowe
wiadcmości
z
dziedziny
przechowywania
przypraw w
mat.rJzym.ch
lmrlowych
i
skle
pach
handlu
defalicz nego.
Praca
przernac:zona jest
dla pracow-
ników handlu
uspołecznionego.
a przede
wszystkim
dla maga-
11ierów
sprzedaUJCÓUJ
pow~ch.
skle-
TREŚĆ
Sir.
on
REDAKCJI
1.
UWAGI OGOLNE
UZYWKI KRAJO\X'E
Aliyt.
Chmiel
9
11
11
12
C.i:arnuS?.l<
a
Gorczyca
Kolender
.
Koper
ogrodow)·
Km
inek
Ko pel'
wło
s
ki
.
Ma jeran
ek
P
iep
rz turecki
-
p
;ipI")·ka
2.
PRZYPRAWY \VARZY\'VNE KRA.JOWE I GRZY-
t3
13
15
16
17
18
19
20
BY SUSZONE
Cebula
Cha..'!.
n
Czosnek
Estragon
Grzyby
~U5l:OQC
Lubczyk
Pietruuka
Pory
Seler
TymU.nek
włałci"'"'I'
3
PRZY.PRAWY SPECJALNE
KRAJO~c
.Ocet
23
23
·26
27
28
28
3J
31
33
33
35
36
36
Mus.i:larda
37
5
4.
EKSTRAKTY
Ekstrakty dro.tdt-owe „Bevit'°
Pr~ypraw~
w
płyni0
i
ko11fki
bulionowe
Str.
39
39
40
42
s.
Sór,
6.
UŻYWKI
ZAGRANICZNE
44
·H
Badian
(An)·ż ~wiaq,d.zisly)
Cynamon
Galka
i
kwiat
mu~7.katołowy
Gotdziki
Rmb~
'18
SO
~
Gałgani
Ku~uma
.
55
~
Kap:.ry
55
Kardamon
Liscic bobkowe
Pieprz c?..arny
i
biały
56
57
59
Piepr7.
angielski
Piepr7.
;:
C(lrcnn)·
Szafran
\V'anili.l
62
63
63
64
7.
,\'lAGAZ
YNO'X-'
ANlE
UżYWEJ<
KORZENNYCll.
?RZYPRA
W
WARZY\lł'NYCU
I SOLI
.
8.
.\lffYKUt.Y
ZASTĘPUJĄCE
68
ZAGRANICZNE
PRZYP
RA WY KORZ
EN
NE
9.
'.XISPół.C7,ESNY
73
PR2YPRA WAJ\0
75
80
HANDEL
I
UZ.YWKA.MI
SKOROWIDZ
PRZYPJ~A
W
OD REDAKCJI
Odiywi111'11:c
fest mgadnlenlcm ol!rom.ule
wabym
w
tyciu.
go-
spod.ar~y111
póstwa,
bud;:zjącc~o
socjalizm. Od zdrowia oby·
wateli, na które
dnźy wpływ
m.a
jakość
po.iywlenla,
zaJeż"
wynlld
ich pracy,
a
wię<:
i
podttoszcnie
się
dobrobytu spole-
<::z:risłwa.
·
Zadaniem
państwa
jest costnrczcule
masom
pra(;Ującym ułro·
wego l dobrego
pożywienia,
jak najbardziej odpowicd.11.fol{o dll
organhmu
pra<:uiącc1to
c.zlowieka. Dbajic o racjonalne odJy.
wianie,
państwo
ma na
celu
przede
W8:zystkim
dobro obywa.tell.
W Polsce
pnedwrzcsniowcj
właścidele-kapltali.Ki dążyli
do
osiąiµiięcia
jalt
największych
·
zysków z dostarc:zuych
społe­
czeói;twu artykulów
tywno~ciowych
1
:i;.ś jakość
l
wart~ć
od·
:iywc7.a
towaru
pn:einaczoncJlo do
użytku
masowejfo
nie
była
j!lówn}':rn ich
celem.
W
Polsce
luclow~ wMt'>ŚĆ
i
jakość artykułów
iywnogcfo.
wych
małą
:zasadniac znaczenie,
~dyż ~ospodarb
jej
ole Jest
nastawiona
na zysk.
leu
na
zai;pokofcnie potrzeb
społBQeó·
st wa.
PożywiciUe
opr6<:z
bmych zalet
powlnno
być
smacz.nc. W ar-
tości
smakowe:
nadają
m11
pnypr~wy
korze1u1e
i
warzywo~
zwła~ci:a
p0chodze:al.&
krajowego, które zalicza.no
do ar-
tykułów
pierwuei potncby,
W okresie przedwojellllym przyprawy
i
utywki
pochodzenia
za~ranj(;znego, z~ wz~lę<)u
na
swą wysoką cnę
nie
były d~­
&tępnc
dJa
sienugo
O!lólu. Na rodzime
przyprawy
wan;ywne
nie
Z'Wracano
uwagl,
mbno
że ustępują
one niema.I
całkowicie
pn:yprawy zagrimiczn-.
Obecnie
COTU
włęc::cl
przypraw zagranic&11yeh
ustępuje się
krafowymi co,
nie
wpływając
ujemnie na
jakość preyrządianyah
7
Zgłoś jeśli naruszono regulamin