Gasik A. - Jabłka.pdf

(26439 KB) Pobierz
ANNA C A S IK
JA B Ł K A
ANNA G A S IK
u
JABŁKA
Tyłuły roku 1984
K A P U S T A B IA Ł A
W A R Z Y W A K A PU STN E
FA SO LA I GRO CH
O W O C E D Z IK O R O S N Ą C E
GRZYBY
O W O C E PESTKO W E
OD AUTORA
Jabłka są tak u nas popularne, że chyba już wszystko
o nich wiadom o i każdy potrafi przygotować z tych ow o­
ców mnóstwo smacznych potraw.
Tymczasem — w obec „klęski urodzaju" — stajemy
często bezradni: co robić z jabłek, kiedy jest ich bar­
dzo dużo i są takie tanie? Jak je przetwarzać, gdy za­
skoczą nas obfite zbiory z działki? Szkoda, żeby się
zmarnowały, a z drugiej strony — poza kompotem,
marmoladą, dodatkiem do surówek, sałatek, no i jeszcze
do ryżu — nie bardzo w łaściw ie wiemy, jak je w y ­
korzystać. Tymczasem sposobów zastosowania jabłek
w potrawach słodkich i... słonych jest wiele. Przetwory
można też z nich sporządzać rozmaite.
Inspiracją do powstania tej książki była chęć p rzybli­
żenia Czytelnikowi tych licznych przepisów. Znajduje
się w niej też trochę szczegółowych wiadomości o jabł­
kach, ich wartości odżywczej, przydatności do celów
spożywczych, sposobach przechowywania itp.
Jeśli Czytelnik — w ybierając dla siebie najodpow iedniej­
sze potrawy lub przetwory — przyczyni się do zmniej­
szenia ilości marnujących się co roku smacznych i w ar­
tościowych owoców, cel napisania tej publikacji będzie
spełniony.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin