WARUNKI PROWADZENIA MAŁEJ PASIEKI PSZCZELEJ I SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA PRODUKTÓW (2014).pdf

(2664 KB) Pobierz
CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE
ODDZIAŁ W POZNANIU
Warunki prowadzenia
małej pasieki pszczelej
i sprzedaż bezpośrednia produktów
Poznań 2014
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
Oddział w Poznaniu
ISBN 978-83-6232-66-8
Opracowanie:
Iwona Kajdan-Zysnarska, Zygmunt Bilski
Projekt okładki: Alicja Zygmanowska
Skład tekstu: Agnieszka Leitgeber-Graczyk
Druk:
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
Oddział w Poznaniu,
61-659 Poznań, ul. Winogrady 63,
tel. 61 823-20-81, fax 61 820-19-71
e-mail:poznan@cdr.gov.pl
www.cdr.gov.pl
zlec. nr
1/2015,
nakład 500 egz.
2
Spis treści
1. Zakładanie pasieki ………………………………………………………………………….. 5
1.1. Rejestracja pasieki i sprzedaży bezpośredniej produktów ……... 5
1.2. Wymagania weterynaryjne przy produkcji, sprzedaży
i przechowywaniu produktów pszczelich …………………………………..
7
1.3. Lokalizacja pasieczyska …………………………………………………………… 9
2. Wyposażenie pasieki ………………………………………………………………………. 10
2.1. Typy uli i wyposażenie …………………………………………………………… 11
2.2. Wyposażenie pracowni pasiecznej ………………………………………… 13
2.3. Zakup pszczół …………………………………………………………………………. 14
3. Organizacja prowadzenia pasieki – kalendarz prac ………………….……… 16
4. Gospodarka wędrowna – wybór pożytków …………………………………........
21
5. Profilaktyka oraz zwalczanie ważniejszych chorób pszczół ……………… 24
6. Słowniczek podstawowych pojęć w pszczelarstwie …………………………. 40
Literatura ……………………………………………………………………………………………… 47
3
1. Zakładanie pasieki
1.1. Rejestracja pasieki i sprzedaży bezpośredniej produktów
Podjęcie działalności polegającej na założeniu pasieki w celu umieszczania
na rynku pszczół lub pozyskanych od nich produktów jest dozwolone po
dokonaniu
pisemnego zgłoszenia
zamiaru prowadzenia tej działalności
Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii. W formularzu rejestracyjnym należy
podać następujące informacje:
imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę
i adres pasieki;
rodzaj i zakres działalności nadzorowanej, którą wnioskodawca
zamierza prowadzić;
lokalizacja pasieki i zabudowań pasiecznych oraz planowany czas
prowadzenia działalności nadzorowanej.
Zgłoszenia dokonuje się w Powiatowym Inspektoracie Weterynaryjnym
właściwym ze względu na miejsce lokalizacji pasieki. Po wprowadzeniu do
rejestru i nadaniu weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego, pasieka
zostaje objęta nadzorem weterynaryjnym. Obowiązek rejestracji pasieki
wynika z przepisów
Ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia
zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
1
. Dla pasiek jako
miejsc utrzymywania zwierząt nie wydaje się decyzji o spełnieniu
wymogów weterynaryjnych, a ich rejestr prowadzi się wyłącznie w celu
zwalczania i monitorowania chorób zakaźnych pszczół.
Po rejestracji pasieki, właściciel ma obowiązek
zgłoszenia sprzedaży bezpo-
średniej
do Powiatowego Lekarza Weterynarii, na terenie którego
pozyskuje produkty pszczele, w terminie 30 dni przed jej rozpoczęciem.
Rejestracja tej działalności pozwala na sprzedaż nieprzetworzonych
produktów pszczelich tj.: miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele,
pochodzących wyłącznie z własnej pasieki. Sprzedaż bezpośrednia może
być prowadzona na obszarze województwa, na terenie którego pozyskuje
się produkty pszczele lub na obszarze sąsiadujących z nim województw.
Jeśli pszczelarz zamierza sprzedawać własne produkty na obszarze innego
powiatu niż powiat, na obszarze którego jest prowadzona produkcja to
informuje o tym fakcie powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze
względu na miejsce prowadzenia sprzedaży, w terminie 7 dni przed dniem
rozpoczęcia tej sprzedaży. Miejscem prowadzenia sprzedaży bezpośredniej
1
Dz. U. z 2004 r. Nr 69, poz. 625 z późn.zm.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin