mufinki.pdf

(58 KB) Pobierz
Słodkie:
Piekarnik nagrzać do 210 stopni.
W misce wymieszać suche składniki:
2,5 szklanki mąki
1/2 do 3/4 szklanki cukru(ilość zależna od dodatków)
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ew.1 łyżeczka cukru waniliowego
W drugiej misce wymieszać mokre składniki:
100 g masła rozpuszczonego wcześniej
1 szklanka mleka lub jogurtu lub kefiru lub maślanki(jeśli jogurt jest gęsty to można dodać jeszcze
1/4 szklanki)
2 jajka
Do miski z suchymi dodać mokre i ew.dodatki,wymieszać wszystko szybko i byle jak,tylko do
połączenia się składników.Piec ok.20-25 minut.
Słone:
tak samo tylko duża szczypta soli i bez cukru oczywiście ale za to można dodać zioła mniej lub
więcej(suszonych mniej,a świezych więcej) zależnie od uznania.
Dodatki:
Owoce drobne albo większe ale pokrojone na małe kawałki ilość: 1-1.5 szklanki
Rodzynki:1/2 szklanki
Inne bakalie czyli orzechy różnego rodzaju:1-1.5 szklanki
Ser biały:20-30 dkg rozgnieciony widelcem i wymieszany z 1 jajkiem oraz 2
łyżkami cukru jeśli na słodko,albo z ziołami jak na słono
Nutella:jedna szklanka,oziębiona wcześniej w lodówce conajmniej 1 godzinę
Kruszonka:1/3 szklanki mąki+czubata łyżka miękkiego masła+2 łyżki drobnego cukru
Czekolada:1 tabliczka 100 g pokrojona na małe kawałki
Kakao:2-3 łyżki
Ser:ok.100-150 g starty na tarce jarzynowej lub pokrojony ma malutkie kawałki
Feta:100-150 g pokrojona na małe kawałki
Szynka lub bekon:100-150 g w małych kawałkach
Oliwki:100-150 g posiekane
Papryka:1 sztuka pokrojona w drobną kostkę
Cebula:1 duża pokrojona w kostkę i przesmażona
Zioła:świeże 1-5 łyżek posiekane,suszone 1-2 łyżeczki
Muffinek nie można mieszać zbyt dokładnie bo sie nie udadzą. Tylko to względnego połączenia się
składników. Absolutnie nie wolno mieszać mikserem. Najlepiej łyżką.
Nigdy nie stosowałam w muffinkach mleka. Zazwyczaj robię na kefirze bądź jogurcie naturalnym.
Gdy dziewczynki nie mogły jeść melka krowiego ani jego przetworów robiłam na mleku owsianym
zrobionym własnoręcznie. Zamiast masła używam przeważnie oleju.
Do moich ulubionych należą
muffinki z szynką cebulą i suszonymi pomidorami
2-3 grube plastry szynki
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
ok 6 szt suszonych pomidorów
sól i pieprz do smaku
pół szklanki oleju
2 jajka
1 szkl. kefiru
2 i 1/3 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
baylia
Podsmażyć na oliwie drobno pokrojoną cebulę, szynkę pokrojoną w drobną kostkę i drobno
pokrojony ząbek czosnek. Smażyć do zezłocenia cebulki. Posolić i popieprzyć wg uznania.
Zestawić z ognia,odstawić do ostudzenia.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, bazylią i drobno posiekanymi pomidorami
suszonymi. W drugiej misce rozzkłócić jajka, dodać do nich 1kefir i olej i wymieszać dokładnie.
W mące zrobić dołek łyżką, dodać kefir z jajkami i podsmażoną cebulkę z szynką. Wymieszać
wszystko tylko do względnego połaczenia składników. Piec 20 minut albo aż się zezłocą a patyczek
wbity w mufinkę bedzie suchy.
muffinki z białym serem i szpinakiem.
Bossssskie!
2 i 1/2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka jogurtu
100 g masła stopionego (albo niecała połowa szklanki oleju)
250 g twarogu
2/3 paczki mrożonego szpinaku w liściach (cała paczka ma 450 g)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir - do smaku
w jednej misce dokładnie roztrzepać jajka z olejem i jogurtem. W drugiej misce bardzo dokładnie
wymieszać mąkę z proszkiem i przyprawami. Ser pokruszyć niezbyt precyzyjnie, dodać do mąki i
dokładnie wymieszać. Zamrożony szpinak pokruszyć na niezbyt duże kawałki (ale też i niezbyt
drobno), dodać do miski z suchymi i wymieszać dokładnie. Do suchych wlać mokre, rozmieszać
tylko tyle żeby nie było suchej mąki. Nakładać do foremek i piec do zrumienienia.
Muffinki są super puszyste, miękkie i przesmaczne. Polecam
Zgłoś jeśli naruszono regulamin