Ciasto 3 bit bez pieczenia.docx

(144 KB) Pobierz

Ciasto 3 bit bez pieczenia

http://kuchnia.wp.pl/ciasto-3-bit-bez-pieczenia-przepisnadzis-6081108319151233a

C:\Documents and Settings\user\Pulpit\MTIwMzEwJD1mQnpDPUF7ZGYeYw01WT04ZhZiHGodPTEuWH5NdkJ-e3oVJA4mHiwnPRhjEDUSKg==.jpeg

Warstwowe ciasto bez pieczenia przekładane pysznym kremem i obsypane czekoladą. Smakuje wyjątkowo, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Przepis poleca Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka".

Składniki:

2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (możemy również użyć toffi lub śmietankowego)
2 szklanki mleka
2,5 łyżki cukru (możemy dodać więcej jeśli wolimy słodsze)
150 g miękkiego masła
400 g herbatników
1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
500 g schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
3 łyżki cukru pudru
2 fixy do śmietany (możemy pominąć, jeśli dobrze ubijemy śmietanę to powinna się trzymać)
3-4 krople aromatu śmietankowego
100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Proszek budyniowy oraz 2,5 łyżki cukru wymieszać z 1/2 szklanki zimnego mleka tak, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować w rondelku z grubym dnem i wlać rozrobiony proszek. Cały czas mieszać, aż budyń się zagotuje. Potrzymać jeszcze przez chwilę na małym ogniu, aż zrobi się bardzo gęsty. Następnie dobrze ugotowany budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wierzch można przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch.

Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż będzie kremowe i białe. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Mieszać, aż składniki dobrze się połączą.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder, aromat śmietankowy, fixy i dobrze wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty. Blaszkę o wymiarach 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć 1/3 herbatników, na wierzchu równomiernie rozsmarować masę kajmakową. Na masę wyłożyć połowę pozostałych herbatników i delikatnie je docisnąć.

Na ciastkach w blaszce rozprowadzić masę budyniową i przykryć ją pozostałymi herbatnikami, lekko je dociskając. Wierzch równomiernie posmarować bitą śmietaną. Czekoladę połamać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Ciasto posypać czekoladą i wstawić je na całą noc do lodówki.

 

19-01-2017

Ja znam lepszą wersję 3 bita:
Potrzebne są:
- 2 paczki krakersów (ja używam Lajkonika)
- masa kajmakowa o smaku krówkowym
- 2 śmietany 30% - 36% (400ml)
- 2x śmietanfix
- krem do karpatki (Gellwe) - ten do którego potrzebne jest tylko mleko
- 400ml mleka
- Pół gorzkiej czekolady
Na spód blachy prostokątnej (40x25cm) układamy pierwszą warstwę krakersów. Następnie przygotowujemy krem karpatkowy i rozkładamy na wierzchu. Kładziemy kolejną warstwę krakersów i na nią masę kajmakową. Kładziemy kolejną warstwę krakersów a na nią zmiksowaną śmietanę z dodatkiem śmietanfixa. Całość posypujemy potarkowaną gorzką czekoladą. Wstawiamy do lodówki żeby trochę stężało i się "przegryzło". Czas wykonania max 30 minut.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin