syrop rabarbarowy
Składniki:
0.5 kg rabarbaru (z obciętymi końcami - nigdy nie obieram, umytego),
175 ml wody,
500 g cukru na każdy litr syropu,
1 łyżeczka cukru waniliowego (o - przegapiłam, nie dodałam),
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Rabarbar drobno pokroić i gotować z wodą ok. 10 min (u mnie 5 min), aż będzie owoce mocno zmiękną. Przecedzić przez czystą ściereczkę. Swojemu rabarbarowi trochę pomagałam, bo ciurkał wolno, i właściwie przetarłam go przez ściereczkę (mało wdzięczna praca). Gdy skończyłam, miałam wściekle różowy syrop i beżowo-zieloną pulpę na ściereczce (pulpę potem zjadłam z paroma łyżeczkami cukru). Odcedzony płyn należy dokładnie zmierzyć, celem dodania cukru (mnożąc ilość syropu x 500 g; miałam bodajże 270 ml płynu = 0,27 l x 500 g = 135 g cukru). Dodać cukier do rabarbaru (i pewnie wówczas cukier waniliowy, o którym zapomniałam) i kwasek cytrynowy, zagotować, gotować 5 minut, odszumować, przelać do wyparzonego słoika (uzyskałam 350 ml syropu); trzymać w lodówce. Syrop pić z wodą i z lodem, i/lub można zmieszać z kapką czegoś mocniejszego...
tatanka.com