Przeroby owoców i warzyw.pdf

(35723 KB) Pobierz
Bi 3 1 I O T E C Z K A
O G R O D N ICZA
TOWARZYSTWA GOSPODARSKIEGO WE LWOWIE
Opracował
M ic h a ł Z a ją c
L W Ó W — W
A R S
Ż .\
W A
NAKŁADEM KSIĘGARNI POLSKIEJ BERNARDA POŁONIECKIEGO
ig a i.
B IB L IO T E C Z K A
OGRODNICZA
TOWARZYSTWA GOSPODARSKIEGO WE LWOWIE
Nr . 6
Przeroby owoebw i warzyw
Opracował
M i c h a ł Z a ją c .
LW Ó W — W A RSZA W A
NAKŁADEM KSIĘGARNI POLSKIEJ BERNARDA POŁONIECKIEGO
Biblioteka Narodowa
Warszawa
30001018610527
Z DRUKARNI ZAKŁADU NAR. IM. OSSOLIŃSKICH (E. WINIARZA) WE LWOWII
I.
Wstęp.
Kompoty.
W szelkie usiłow ania n a polu odżyw iania się szczególniej w czasach
dzisiejszych budzą we w szystkich sferach społeczeństw a n a d z w yczajne
zainteresowanie. N a b ra ły też większej w agi dość zan iedbane u nas
w Polsce spraw y domowej przeróbki owoców i w arzy w dzięki tem u, że
wszystko Co ja d a ln e tylko — ceni się niezm iernie! Ale w ojn a i sk utk i
w o jn y wiecznie trw ać nie będą, więc żyw e obecnie zainteresow anie dla
ty c h spraw niezaw odnie nieco a n a w e t znacznie ostygn ie zw łaszcza g d y
in n y ch środków pokarm ow ych przybędzie i gd y będą znacznie tańsze.
R ozw ażyć więc tę spraw ę m u sim y z p u n k tu trw ałego dla nas jej
znaczenia.
W różnych krajach, gdzie przeroby owocowe i w arz y w n e nie tylko
n a sposób domowy, ale i fabrycznie rozw inęły się na szeroką
3kalę,
różnie z a p a tru ją się n a w artość ty ch rzeczy — m ojem atoli skrom uem
zd aniem przerabianie owoców i warzyw n a p ro d ukt trw ały głównie
z tego w zględu posiada pierwszorzędne znaczenie, że spożyw anie owoców
i w a rz y w stale, codziennie, nie ta k tylko od wielkiego św ięta — p rz y ­
c zy n ia się w wysokim stopniu do p o d trz y m an ia zdrow ia ludzkiego. P a k t
ten zresztą stw ierdzono dostatecznie teoretycznie i p r a k t y c z n i e 'u in n y ch
narodów, to też np. w Szw ajcarji lub Niemczech przy rządzan ie zapasów
owocowych i w a rz y w n y c h stanow i p u n k t honoru każdej gospodyni domu
czy to ze sfer najw yższych czy najniższych. — k a żda ta m p a n ienk a
przed wyjściem zam ąż m usi przejść obok k u rsu gotow ania etc. także
i k u rs przerobów owocowych — a dotyczących k rajó w R ządy i prze­
różne S to w arzyszenia hojnie łożą n a urządzanie takich kursów. —
W p ra w d zie w a rz y w a i niektóre owoce dadzą się dość długo przechować
w stanie świeżym, ale wieleż to inny ch bardzo cennych dla zdrow ia
m a ją czasokres trwałości w stanie św ieżym aż n a z b y t krótki — n. p.
w szystkie ja g o d y , w szystkie p e stko w e? A przy pom nijm y sobie
smak
różn ych w a rz y w pod koniec zim y ?
Robiło się u nas co p raw da z d a w n a dużo różny ch konfitur i p rze ­
słodzonych kompotów, — te je d n a k dla zdrow ia m niejszą znacznie
w artość p rzedstaw iają i są z b y t drogie, — chodzi więc o korzystniejsze
i tań sze m etody w ty m kierun ku. Oczywiście, że przeróbka o w o e ć .»
Zgłoś jeśli naruszono regulamin