Lion bez pieczenia.docx

(500 KB) Pobierz

Ciasto Lion bez pieczenia

C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Ciasto Lion bez pieczenia\lion-1-608x607.png 

 

Składniki:

400 g herbatników maślanych

400 g masy kajmakowej

150 ml śmietanki 30 %

6 łyżek cukru pudru

750 g serka mascarpone

5 drobno posiekanych batonów Lion

500 ml śmietanki 36 %

 

Sposób przygotowania:

1. Na dnie blaszki rozłóż herbatniki maślane, posmaruj je masą kajmakową, a następnie rozłóż drugą warstwę herbatników.

2. Za pomocą miksera ubij na sztywno śmietankę 30 % wraz z 4 łyżkami cukru pudru. Dodaj serek mascarpone i wymieszaj na niskich obrotach miksera. Następnie dodaj 3 posiekane batony lion i dobrze wymieszaj za pomocą łyżki.

3. Powstałą masę wlej do formy i przykryj ją ostatnią warstwą herbatników maślanych.

4. Za pomocą miksera ubij na sztywno śmietankę 36 % wraz z 2 łyżkami cukru pudru. Powstałą masę rozsmaruj na wierzchu ciasta.

5. Na koniec posyp ciasto z wierzchu 2 posiekanymi batonami Lion i umieść blaszkę w lodówce na minimum 8 godzin.

6. Po 8 godzinach wyjmij gotowe ciasto z lodówki i pokrój je na kawałki.

Czytaj dalej na: http://www.popularne.pl/ciasto-lion/

 

Robię praktycznie identyczne lecz używam Marsów a na wierzch starta gorzka czekolada https://www.facebook.com/images/emoji.php/v8/f57/1/16/1f609.png;) gdy postoi 2 dni w lodówce i wszystko się przegryzie to jest obłęd do potęgi n-tej przy n dążącym do nieskończości

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin