Ciasto Lion bez pieczenia
Składniki:
400 g herbatników maślanych
400 g masy kajmakowej
150 ml śmietanki 30 %
6 łyżek cukru pudru
750 g serka mascarpone
5 drobno posiekanych batonów Lion
500 ml śmietanki 36 %
Sposób przygotowania:
1. Na dnie blaszki rozłóż herbatniki maślane, posmaruj je masą kajmakową, a następnie rozłóż drugą warstwę herbatników.
2. Za pomocą miksera ubij na sztywno śmietankę 30 % wraz z 4 łyżkami cukru pudru. Dodaj serek mascarpone i wymieszaj na niskich obrotach miksera. Następnie dodaj 3 posiekane batony lion i dobrze wymieszaj za pomocą łyżki.
3. Powstałą masę wlej do formy i przykryj ją ostatnią warstwą herbatników maślanych.
4. Za pomocą miksera ubij na sztywno śmietankę 36 % wraz z 2 łyżkami cukru pudru. Powstałą masę rozsmaruj na wierzchu ciasta.
5. Na koniec posyp ciasto z wierzchu 2 posiekanymi batonami Lion i umieść blaszkę w lodówce na minimum 8 godzin.
6. Po 8 godzinach wyjmij gotowe ciasto z lodówki i pokrój je na kawałki. Czytaj dalej na: http://www.popularne.pl/ciasto-lion/
Robię praktycznie identyczne lecz używam Marsów a na wierzch starta gorzka czekolada ;) gdy postoi 2 dni w lodówce i wszystko się przegryzie to jest obłęd do potęgi n-tej przy n dążącym do nieskończości
Lena.501