Sernik szarpany.rtf

(1444 KB) Pobierz

Sernik szarpany

 

Ciasto:

500 g mąki

250 g margaryny lub masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2- 1 szklanka cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki śmietany (dodałam 5 łyżek)

Zagnieść szybko, podzielić na dwie części, włożyć do zamrażarki.

Masa serowa:

1 kg dobrego białego sera, dwukrotnie zmielonego (używam sera "krojonego z bloku", raczej suchego i niezbyt kwaśnego)

5 jajek

1,5 – 2 łyżki mąki ziemniaczanej

1- 2 szklanki cukru

ulubiony aromat (waniliowy, arakowy, rumowy)(dodałam fiolkę aromatu rumowego i niestety zapach był zbyt wyraźny, myślę, że można zupełnie pominąć ten dodatek)

150 g masła

Utrzeć masło z żółtkami, dodawać stopniowo ser, mąkę ziemniaczaną, aromat, a na końcu – ubitą z cukrem pianę z białek.

Do blaszki (ok. 30x 40 cm) zetrzeć na tarce jarzynowej jedną część ciasta, wyłożyć ser, a na niego zetrzeć drugą część ciasta.

Piec w średnio nagrzanym piekarniku (180- 200 stopni) około godziny.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin