Sernik szarpany
Ciasto:
500 g mąki
250 g margaryny lub masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2- 1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki śmietany (dodałam 5 łyżek)
Zagnieść szybko, podzielić na dwie części, włożyć do zamrażarki.
Masa serowa:
1 kg dobrego białego sera, dwukrotnie zmielonego (używam sera "krojonego z bloku", raczej suchego i niezbyt kwaśnego)
5 jajek
1,5 – 2 łyżki mąki ziemniaczanej
1- 2 szklanki cukru
ulubiony aromat (waniliowy, arakowy, rumowy)(dodałam fiolkę aromatu rumowego i niestety zapach był zbyt wyraźny, myślę, że można zupełnie pominąć ten dodatek)
150 g masła
Utrzeć masło z żółtkami, dodawać stopniowo ser, mąkę ziemniaczaną, aromat, a na końcu – ubitą z cukrem pianę z białek.
Do blaszki (ok. 30x 40 cm) zetrzeć na tarce jarzynowej jedną część ciasta, wyłożyć ser, a na niego zetrzeć drugą część ciasta.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku (180- 200 stopni) około godziny.
Booguusia