Romualda Tarnawska - Kuchnia jarska stosowana w lecznicy Apolinarego Tarnawskiego w Kosowie (1901).pdf

(3884 KB) Pobierz
ROMUALDA TARNAWSKA.
KUCHNIA JARSKA
S T O S O W A N A W L E C Z N IC Y
D
l
A P O L I N A R E G O T A R N A W S K I E G O
W
K O S O W IE .
jlrj.
L W O W.
NA LADEM AT'TOR KT
J6Ł
.
2 1B w iłt.tiV ilrn iira ir L łi i! Lm g » -k
Z ii\
i‘j,
k i n łraw
> ila g
1W 1.
u
i
8 P IS
R / A W Z Y .
i*Łn'lll'
1
U w a g i ogólne
I. ŚniatUmi?,
77.
.
///. IFłńHirZO .
h
.
.
.
.
.
.
fl
B
n
zupy-
*1. Zupy
Zupa pouidorows
,
Zupa pomidorowa niuHrylbLtiiiika
Zupa owocowa »
Z u|
/
koljirrpy
m
,
.
.
.
Zupa kartoflujia
z
pirio
Zupa grochowa.
.
.
.
Zupa graybowp.
.
.
.
»
Zupa inilalowa
,
Polewka * jalil&utntkii
.
,
.
III
13
14
14
IB
13
1
III
16
17
*
.
,
*
#
-
.
-
.
.
.
li
u
Sliana
Bciięit
fiudeń
Ulideli
Iłudeii
Tiuiitiri
Śmietanowy
szparagowy
kdpujciaoy
i
bułki .
x
parmoziiDu
.
.
.
,,,
Polewka piwna ,
Barszcz
-
jGipn jabłeozna .
ij ruszcząnka
Zupa jarzynowa
.
.
.
Kupa ze szpinaku
Jhiiui iiflajiulitaiirtk;!
klopa
z
Sago n£ winie lub jabłeczniku .
i
Zupa szczawiowa
,
Zupa grzybowa biała.
Zupa rumfordzka
li. Zupy zimne.
17
18
18
*
«
1!)
JO
4
10
‘0
2
20
20
21
22
.
23
28
20
20
ao
//,
Inne poiniipy podawane rtwmieź zamiast zup.
Makaron włoski
Gołąbki ,
ICaśza hreezEtna .
.
.
.
Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki
i.
grzybkową musu
GrzylMik szpinakowy .
(irzyimk pomidorowy .
Potrawa z kartofli i grzybów
Omlet zt> szpiiułkiom .
kii na grzybowym smoku
I"\yi it;i smaku pomidorowyin
8 uflet poziomkowy
.
.
.
.
.
.
.
.
.
i
30
31
32
32
33
33
34
34
34
35
E
95
3G
Zupa -nir-
Hnrszcz
Zupa SRgowa .
Zupa poziomkowa
Zupa borńwkowa
Zupo jableizna -
.
.
Kujia brzoskwiaiowa .
Zupy K ¡mm poziomkowa (maczaj)
i
22
22
23
23
23
.
.
.
24
2
I
2 ii
S o s y .
P o tra w y
I.
p o d a w a n e z a m ia s t
zu p .
-
Undenie.
Biideas
7
jaglanej kuszy
.
35
26
2ii
Rućtefi
Budofi
Budtń
B udali
Budefi
Budcfi
grochowy
ze szpinaku
i
Rom
grzybowy
z kalafiorów
z marchwi
20
27
27
23
cebulowy
chrzanowy .
ogórkowy .
.
.
.
.
grzybowy ,
,
koprowy'
Sos pomidorowy
porzerank czerwonych i chrzanu .
/
.
>
ok
szczawiowy
S
.
.
.
.
8oa kaparowy .
8os
ftos
3os
&°6
*
.
.
.
.
.
-
.
.
.
36
37
37
38
38
36
38
S
i)
3!ł
TV
jarzyny.
liarljliz z poitńdorami
lliopif z pomidorami.
Szpinak .
MarohfiW z groszkiem
Kalarepa faszerowana ■
Kapusto faszerowani)
Sałata faszerowana *
tfuiticzkl ,
Jarzyna z j
p
mi darów
o
Brukiew .
Brukiew z pomidorami
Harluiz zielony .
Jarmuż
i
knaztiui&ini.
Pasternak z grzankami
Kapust« X jalłtkaidi
Kartofle faszerowane .
Brukselka z sosem
-
Portulaki
*
Fasolka zielona,
Fasolka {na inny sposób) -
Croeib nu jarzynę
Ryt z grochem .
*
Groszek zielony
Kapusta podawana juko szparagi ■
Wejymord
-
P r z y s t a w k i do ja r z y n .
Stru a
n
S raa
tm
L Puirnmy £ j j
a.
Jaja z gosem holenderBkim,
,
Jaja po aiaerjtafteku.
Jaja *i Ja princesBe»,
.
.
.
Jaja-koszulki
Jaja Sadacilłc .. , , , . 5 ( 1
Jaja faszerowane
Omlet francuski
.
.
.
Grzanki z jnjcin
,
Jaj* ai' zwykłym tio&em pomidorowym .
,
,5 4
54
* 55
55
,5 6
56
.5 7
,5 7
i!9
4U
40
43
4:1
1
44
4B
45
46
45
45
47
47
47
4K
48
48
I , Opirktniki.
I
upfekanki kartoflane .
1
Ipiekauki grochowe .
Wyborne opiekani«
Wiedeńskie kotlety
.
.
.
.
,
.
.
.
.
,
.
57
.5 8
.5 8
.5 8
48
4ił
49
i'pinkanki z kaszki drobnej krakowskiej
Opiekaj)ki z jęczmiennej kaszki
Piduszki do okładania Jarzyn
,
*
,
58
<5
1
D)
S
su
BO
50
B
O
51
K o m p o ty ,
Kompot poziomkowy ,
Kompot z pomarańcz.
Kompot z jabłek
.
,
,
.
60
.6 0
,6 0
Kalafiory
Szparagi
Jarzyn ;i z miodyuli lisS zwali a
ci
Ogórki faszerowane ■
Karlofle faSBeroWant {maCftij)
Sałata a oliwą -
51
51
podetną
52
.
53
53
Kompot
Kompot
Kompot
Kompot
Kompot
gruszek
z wiśni lub
z morel
mieszany
j,
z agrestu
k
.
.
.
ezerpfini
.
.
.
.
.
suszonych owoców .
.
.
.
.
.
.
.
61
.6 1
61
,6 2
82
U e g o m i n y.
Efu lU
^L
Budeń mordowy
>
Mleczko kawowe
.
Mleczko z kwaśnego mleka .
Krem J truskawek
E
Suflct poziomkowy
-
Budeń chlebowy
Budeil jnhłeczny
-
Budeń migdałowy
*
Budeń ryżowy .
.
.
.
Budeń *cesarski»
Budeń pomarańczowy.
Budeń czekoladowy
Ryż
7
pomarańczami ,
,
Ryż z jabłkami f
14
holendcrsku -
1
Ryż z jabłkami na zwykły gposńb
Ryżowy sulki z czekoladą .
Ryżowy suilet
7
.
orzechami
.
Legominn grysikowa .
.
.
.
Raszka z rumem
Legi'mina kukurudziana
Uigomina kukuruitziiuia z pomarańczami
Legopuna cytrynowa .
Logomina biszkoptowa
Naleśniki
z
serem
t,egomina z gofio •
Lcgomina
z
sera
.
.
.
.
Naleśniki z orzechami
Badań 'Ftdi
.
Legonunn sagowa
Sufi et jabłeczny.
.
Buflet
k
poziomek
.
.
.
63
63
Pianka konfiturowa
Jabłka nadziewane
Szarlotka z jabłek
-
.
Placek drożdżewy z owocami
Tort biszkoptowy
.
.
Tort kawowy' .
.
.
Tort «Sachera».
,
l*ierpgi z serem i kapusta ,
Pierogi
7,
czereśniami.
.
Pierogi z borówkami .
Knedle ze Śliwkami .
.
.
.
.
.
.
.
-
.
.
.
.
.
.
.
,
.
.
.
,
.
.
,
.
.
-
.
.
N n
trn n
71
.
74
74
.7 5
.
.
.
.
.
(5
4
(14
75
.
76
64
G5
G
a
65
fili
66
G
d
(¡7
67
77
.77
.7 8
. 78
.
,
.
79
.
.
.
P r z e p is y ro z m a ite dla g o sp o d y ń .
Mleko kwaśne sterelizowane.
,
.
Pierzenie razowego ehlebu pszenicznego.
Munalyga (kuiesza) .
.
.
.
.
,
.
.
.
.
.
G
S
68
G
S
69
79
70
70
71
71
71
72
72
,79
HJ
E
81
.
m
.
*
.
.
.
Porządek obiadów (dania).
1. Okres pierwszy (od stycznia do końcu maja)
R
it
tL Okres drugi (od czerwca do końna sierpnia}
89
III. Okres trzeci (od września do końca, grudnia) . 97
D o m ó w ie n ie .
O zeatawinili u pokarmów'
,105
O g ło sze n ia
odnosząc* siq r)o przedmiotów potrzebnych w kuchni
jarskiej .
.
.
.
.
.
.114
72
Zgłoś jeśli naruszono regulamin