Wykłady - toksykologia.doc

(889 KB) Pobierz
TOKSYKOLOGIA

TOKSYKOLOGIA

 

1.     TOKSYKOLOGIAinterdyscyplinarna dziedzina wiedzy zajmująca się jakościowym i ilościowym określaniem szkodliwego działania związków chemicznych na organizm żywy.

a)     teoretyczna

·         ogólnazajmuje się wyjaśnianiem toksycznych działań związków, śledzeniem ich losów w organizmie

·         szczegółowabada poszczególne grupy związków podzielonych wg ich zastosowania, np. toksykologia pestycydów, leków etc.

·         doświadczalna – konstruowanie modeli doświadczalnych, na podstawie których można wyjaśnić efekty działania toksycznego związków

b)     praktyczna

·         klinicznadziedzina medycyny dotycząca leczenia zatruć, opracowywania metod terapii, profilaktyki efektów toksycznych

·         sądowo-lekarska – najstarsza dziedzina toksykologii mająca na celu identyfikację przyczyny zatrucia (jaka substancja, jak zadziałała, jak podana etc.)

·         analityka toksykologicznadział chemii analitycznej zajmujący się oznaczaniem niewielkich ilości związków toksycznych w dużej matrycy biologicznej

 

2.     Specjalistyczne SUBDYSCYPLINY toksykologii:

a)     toksykologia środowiska – określa wzajemne zależności między substancjami trafiającymi do środowiska a biosferą, np.:

·         przemieszczanie toksyn między ekosystemami,

·         pomiary stężenia toksyn w celu zapobiegania skażeniu środowiska i zatruciu organizmów

b)     toksykologia przemysłowabada związki, na które narażenie wynika z zawodu, aby zapobiec zatruciom pracowników

c)     toksykologia żywności – zajmuje się zanieczyszczeniami żywności, np. pozostałościami leków u zwierząt hodowlanych, pestycydów u roślin, konserwantami, nawozami sztucznymi

 

3.     KSENOBIOTYK – każdy związek, który jest egzogenny (obcy dla organizmu), niekoniecznie wchłaniany w ilości szkodliwej dla organizmu np. lek, konserwant, pozostałość pestycydów, metale ciężkie, toksyczne gazy.

 

4.     TRUCIZNA – substancja, która po wprowadzeniu do organizmu wywołuje w nim negatywne zmiany (uszkodzenia, zaburzenia czynności fizjologicznych, śmierć).

a)     podział ze względu na działanie:

·         odwracalne – ustępuje po zakończeniu kontaktu z trucizną (np. hepatotoksyczność)

·         nieodwracalne – utrzymuje się po zakończeniu kontaktu z trucizną, np. rakotwórcze, teratogenne, działanie na OUN (tkanka nerwowa się nieregeneruje)

 

b)     podział ze względu na wywoływany efekt:

·         miejscowy – efekty ograniczają się do miejsca kontaktu, np. połknięcie żrącej substancji (stężony kwas siarkowy), inhalacja drażniącym gazem (chlor, tlenki azotu, brom)

·         ogólnoustrojowy (systemowy) – efekt występuje gdy ksenobiotyk zostanie wchłonięty do krwioobiegu i rozprowadzony po ustroju,

tkanka/organ docelowy (krytyczny) – tkanka lub organ na który dany związek działa najsilniej;

-  nie zawsze jest to miejsce, w którym stężenie ksenobiotyku jest najwyższe, np. kumulacja ołowiu w kościach jest nieszkodliwa – metal ten uszkadza głównie OUN i narządy miąższowe

chlorowcowęglowodory kumulują się w tkance tłuszczowej, ale organem docelowym jest dla nich wątroba i OUN

 

 

5.     ZATRUCIA:

a)     rodzaje (ze względu na intensywność działania szkodliwego):

·         ostre – spowodowane dużą, pojedynczą dawką ksenobiotyku, co powoduje wystąpienie dramatycznych objawów, często kończących się śmiercią

·         podostre – spowodowane mniejszą i niekoniecznie pojedynczą dawką trucizny, pojawienie się objawów może być opóźnione, a zejścia śmiertelne są rzadsze

·         przewlekłe – spowodowane długotrwałym narażeniem na niewielkie dawki (np. narażenie zawodowe); mają charakter złożony i są trudne do zdiagnozowania ze względu na niespecyficzne objawy

 

b)     podział ze względu na przyczynę:

·         rozmyśle = zabójstwo lub samobójstwo

·         przypadkowe = nieświadome przedawkowanie, przypadkowe połknięcie czy inhalacje etc.

 

c)     źródła zatruć:

·         trucizny przemysłowe, czyli tzw. narażenie zawodowe

·         trucizny środowiskowe (z wody, roślin, ziemi itd.)

·         żywność (np. leki, pestycydy, nadmiar konserwantów)

·         leki i środki odurzające

·         tlenek węgla (spaliny samochodowe, dym papierosowy, niesprawne piece)

·         artykuły gospodarstwa domowego

 

 

6.     BEZPIECZEŃSTWO CHEMICZNE – stan, w którym narażenie na związek chemiczny powoduje znane, określone ryzyko wystąpienia ujemnych skutków zdrowotnych, które nie powinno przekroczyć poziomu akceptowanego przez społeczeństwo (czyli odgórnie ustalonych norm w stylu NDS etc.)

 

 

 

CZYNNIKI WARUNKUJĄCE TOKSYCZNOŚĆ:

 

Zewnątrzustrojowe (właściwości fizykochemiczne substancji)

Wewnątrzustrojowe (czynniki biologiczne)

Czynniki środowiskowe

1)     rozpuszczalność

2)     zdolność dysocjacji

3)     temperatura wrzenia

4)     wielkość cząstek

5)     budowa chemiczna

1)     płeć

2)     wiek

3)     współistniejące choroby

4)     uwarunkowania genetyczne

CHEMICZNE (ekotoksyny):

-  węgl. aromat.

-  etanol

-  pestycydy

-  metale ciężkie

FIZYCZNE:

-  ciśnienie atm.

-  światło

-  temperatura

-  prom. jonizujące

 

 

Czynniki zewnątrzustrojowe:

 

1.     Rozpuszczalność:

a)        duża lipofilowość = ułatwiony transport przez błony białkowo-lipidowe (np. barierę krew-mózg)

b)        duża hydrofilowość = ułatwiony transport w krwioobiegu

c)        współczynnik podziału (R) – iloraz stężeń substancji w dwóch niemieszających się fazach w chwili ustalenia się stanu równowagi. Wysokie współczynniki R decydują o losach ksenobiotyku w ustroju:

 

Olej/woda

-  Dobrze wchłaniany przez skórę i z przewodu pokarmowego

-  Duża lipofilowość i łatwość przemieszczania się w ustroju

Woda/powietrze

Dobrze wchłaniany przez płuca

Olej/powietrze

Dobrze wchłaniany przez skórę w postaci pary, np. anilina

 

2.     Dysocjacja:

a)       stała dysocjacji K przedstawiana w postaci pKa (ujemnego logarytmu dziesiętnego) i wyznaczana z równania Arrheniusa:

·         im wyższa K tym więcej związku występuje w postaci dysocjowanej

·         przenikaniu przez błony na zasadzie dyfuzji biernej ulegają tylko cząsteczki niezdysocjowane

·         więc im wyższa K tym gorsza przenikalność przez błony biologiczne

 

 

 

b)       stopień dysocjacji – zależy od pH roztworu:

·         jeżeli jest ono wyższe niż pKa to kwasy będą zdysocjowane i nie ulegną transportowi, a zasady będą niezdysocjowane i przenikną przez błonę

·         pH niższe niż pKa – sytuacja odwrotna – wchłanianiu będą ulegały kwasy, ponieważ to one będą niezdysocjowane , np. kwas salicylowy jako słaby kwas łatwo będzie się wchłaniał z żołądka (pH ok. 2), czemu można zapobiec podając leki zobojętniające sok żołądkowy (Antacida)

 

3.     Temperatura wrzenia i parowania – związki o niższej temperaturze wrzenia (czyli te bardziej lotne) bardziej toksyczne, np. benzen jest bardziej toksyczny niż ksylen, czy toluen

TOKSYCZNO...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin