Aspekty cywilizacyjne sposobu odżywiania człowieka
1. Okresy w ewolucji żywienia człowieka
Nazwa okresu
Czas trwania
Uwagi
Era naturalistyczna
3.0 – 1.5 mln lat ? do końca XVIII wieku
Epoka zbieractwa.
Epoka łowiectwa.
Upowszechnienie ognia.
Epoka rolnictwa.
Industrializacja (otwiera już nową epokę, i de facto nie należy do ery naturalistycznej)
Era chemiczno-
analityczna
od końca XVIII wieku do 1900 roku
Podstawy fizjologii
żywienia
Era biologiczna
XX wiek
Biochemia i fizjologia żywienia
Era ekologiczna
XX/XXI wiek
Żywność ekologiczna
ERA NATURALISTYCZNA
1. Epoka zbieractwa:
a) podstawa diety człowieka: owoce, orzechy, jagody, nasiona dziko rosnących roślin (czyli wszystko co mógł zebrać)
· nie była to dieta czysto wegetariańska – jak człowiek był głodny to jadł wszystko co mu się nasunęło (czyli był wszystkożerny)
· podstawą diety są rośliny dlatego, że mięso było trudniej zdobyć, więc było ono rzadkością
b) charakterystyka żywności pochodzenia roślinnego w diecie człowieka pierwotnego:
Rośliny dwuliścienne
Rośliny jednoliścienne
Części podziemne roślin
Udział w diecie
podstawa
uzupełnienie
Białko
dużo roślinnego
więcej, „niekompletne”
??
Cukry
proste, mało skrobi
mało prostych i złożonych
Błonnik
mało celulozy
mało
Związki toksyczne
znaczna
c) źródła białka zwierzęcego:
· jaja ptaków i gadów,
· pisklęta,
· mięczaki,
· owady
2. Epoka łowiectwa – punkt zwrotny w ewolucji człowieka – przełom pliocenu i plejstocenu (czyli 3 – 1,5 mln lat p.n.e.)
a) stałym elementem diety stało się mięso dostarczające wysokowartościowego białka o najwyższej zawartości aminokwasów niezbędnych w najlepszym stosunku i najbardziej przyswajalnej formie
b) teoria stresu cieplnego:
· jak człowiek dopadł zwierzaka to był mega wyczerpany (ma duuużą gorączkę jak u maratończyków na końcu wyścigu – ok. 40°C)
· dochodziło do przegrzania struktur mózgowych i tym samym ich uszkodzenia
· tworzyły się struktury poboczne omijające uszkodzeni à zwiększenie objętości mózgu
3. Upowszechnienie ognia (człowiek kontrolował ogień ok. 500 tysięcy lat temu, ale rozniecać nauczył się go ok. 40 tysięcy lat temu) – szereg pozytywnych skutków:
a) poszerzenie „przestrzeni życiowej” i nowe tereny łowieckie – plemiona Homo erectus mogły przenieść się do bardziej surowej strefy umiarkowanej
b) prymitywna obróbka technologiczna żywności à większa strawność i bioprzyswajalność składników odżywczych
c) zwiększenie liczby jadalnych produktów – można było zacząć jeść to, co było niezjadliwe na surowo
d) zmniejszenie częstotliwości zatruć
4. ROLNICTWO –
a) rewolucja neolityczna – przejście od myśliwskiego trybu życia w Mezolicie do rolniczego w Neolicie.
· rozpoczęło się na Bliskim Wschodzie ok. 10 000 lat temu (Jerycho, Catal Hoyuk, Mujerbat)
· na terenach obecnego Iraku, Jordanii i Syrii znaleziono dowody na osiadły tryb życia z tamtych czasów (nasiona zbóż, szczątki zwierząt hodowlanych)
· w Europie Zachodniej dopiero 5000 lat temu, we wschodniej Afryce ok. 3000 lat temu, a w południowej Afryce – 2000 lat temu
b) rolnictwo stało się fundamentem wszystkich cywilizacji – Mezopotamia, Egipt, Starożytny Rzym i dominowało w ewolucyjnym rozwoju człowieka od starożytności od ery przemysłowej (XVIII wiek)
c) w miarę upływu czasu:
· bogatsza dieta (rozwój handlu, odkrycia geograficzne)
· lepsza jakość
· sposób podania (etykieta dworska)
d) starożytna Grecja:
· główną gałęzią gospodarki była hodowla
· w zależności od zmian kulturalno-gospodarczych przechodzono od skromnych posiłków do bardziej skomplikowanych
· niewiele produktów białkowych à problemy zdrowotne (i może dlatego to tam powstała medycyna)
e) starożytny Rzym:
· mocno rozwinięte myślistwo (dzikie ptactwo) i rybołówstwo (jesiotry, wątłusze, wargacze, okonie)
· początkowo podstawą diety była gęsta, rozgotowana papka z prosa, jęczmienia i pszenicy
· dieta lepiej zbilansowana niż u Greków
· dieta żołnierzy – przewaga pokarmu roślinnego (być może dlatego upadło Imperium Rzymskie)
f) średniowiecze:
· rozszerzenie upraw zbóż i roślin motylkowych
· hodowla bydła
· stabilizacja żywieniowa
g) skutki REWOLUCJI NEOLITYCZNEJ:
· osiadły tryb życia z gęstą zabudową
· uprawa roli i hodowla
· wytwarzanie tzw. produktów wtórnych hodowli
· wytwarzanie narzędzi
· handel i usługi
· podział zadań – zawody, specjalizacje
· naczynia z gliny i tkactwo
· początki metalurgii
· ...
farmacjaUMP