3.Sos koperkowy.docx

(20 KB) Pobierz

Sos koperkowy

Składniki

·         Woda 1/2 litra wody ,1 łyżeczka vegety lub ziarenek smaku

·         0,5 łyżeczki soli ,1 łyżkę cukru ,3 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżkę octu 10%

·         100 ml śmietany kremówki 30%,2 czubate łyżki mąki,

·         2 łyżki kopru drobno posiekanego ,1 łyżkę masła

Przygotowanie

1.       https://img.smaker.pl/i/_li_step.png

Do garnka wlać wodę, wsypać cukier ,sól,ziarenka smaku,koper
wlać sok z cytryny lub ocet (zagotować) gdy się zagotuje,zaciągnąć 2 łyżkami ( czubate) mąki rozklepanej w 1 szklance zimnej wody i ponownie zagotować
Zdjąć z ognia włożyć łyżkę masła i wlać śmietanę 
Konsystencja sosu powinna być gęsta
Doprawić według uznania (jeśli smak sosu będzie mało wyrazisty )

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin