Szczuplejsza mimo wieku i chorób.txt

(8 KB) Pobierz
Szczuplejsza mimo wieku i chorób
================================

Tempo przemiany materii spada wraz z wiekiem, a po menopauzie na wadze przybierajš niemal wszystkie kobiety. Powodem sš hormony. Obniża się wtedy poziom estrogenów, które m.in. wpływajš na hormon przewodu pokarmowego - cholecystokininę, pobudzajšcy orodek sytoci w mózgu. Jej poziom też spada, przez co zwiększa się ochota na jedzenie.

Jakby tego było mało, w organizmie kobiety podnosi się poziom hormonów męskich, co sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej, zwłaszcza w okolicach brzucha.

Dlatego tak ważne jest, by po 50. roku życia zmienić nawyki żywieniowe i ograniczyć liczbę kalorii do 1900-2300 dziennie, a jeli chcemy schudnšć, to nawet do 1500 kcal dziennie. Ponadto musimy pamiętać, by nasze posiłki były częstsze (5-6 dziennie), lecz niewielkie, a dieta urozmaicona, bogata w warzywa i zdrowe tłuszcze. No i oczywicie nie zapominajmy o ruchu.

Dieta ketogeniczna (tłuszczowa)
---------------------------------------------
Jest to restrykcyjny sposób odżywiania opierajšcy się o tłuszcze. W diecie jest za to bardzo mało węglowodanów, które sš dla organizmu podstawowym paliwem. Gdy ich brakuje, organizm zaczyna spalać tłuszcz nagromadzony w tkankach, dlatego chudniemy.

Założenia diety: Tłuszcze nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone powinno się jeć w proporcjach 1:1:1 i muszš stanowić 80-90 proc. jadłospisu. Reszta, 10-20 proc., to białka i węglowodany. Podstawowe produkty to: różne mięsa, olej kokosowy, nabiał, oliwa, orzechy, ryby, olej lniany, awokado, sezam, jaja na miękko.

Przeciwwskazania: Nie stosuj jej, gdy masz chorš wštrobę, nerki lub trzustkę.

Dieta wysokobiałkowa
------------------------------------
W jej trakcie jesz przede wszystkim pokarmy bogate w białko. Za to bardzo mało węglowodanów. Podczas diety organizm spala tłuszcz, by dostarczyć sobie energii, której brakuje mu w pożywieniu, a białko zamienia w masę mięniowš.

Założenia diety: 70 procent twojego jadłospisu musi stanowić białko (chude mięso oraz nabiał), nie wolno ci jeć ziemniaków, makaronów, białego ryżu, pieczywa, słodyczy. Znacznie ograniczasz też warzywa i produkty z pełnego ziarna. Plusem diety wysokobiałkowej jest to, że nie czuje się głodu i jest ona rzeczywicie skuteczna, jeli chodzi o szybkš utratę kilogramów. Jednak zbyt długie jej stosowanie bardzo obcišża nerki oraz trzustkę. Mała iloć warzyw w diecie może ponadto spowodować wzrost złego cholesterolu we krwi i w efekcie problemy z sercem. Dlatego diety wysokobiałkowej nie wolno stosować dłużej niż 3-4 tygodnie, a najlepiej tylko przez 7 dni.

Przeciwwskazania: Taka dieta jest absolutnie zakazana osobom, które cierpiš na cukrzycę, choroby nerek oraz nadcinienie.

Dieta 6 kolorów
------------------------
Zakłada, że jednego dnia jesz pokarmy tylko w jednym kolorze. Tych grup kolorystycznych jest 6: czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa, fioletowa i biała. Posiłki danego dnia dobierasz tylko według wybranego koloru.

Założenia diety: Opiera się głównie na warzywach oraz owocach (wolno jeć je na surowo, gotować lub piec), dlatego szybko tracisz na wadze. Czerwonego dnia możesz dodatkowo jeć mięso, a białego - nabiał i jajka. Dozwolony jest też niewielki dodatek olejów. Dieta kolorowa, jak każda dieta eliminacyjna, nie jest w stanie dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, dlatego nie wolno jej stosować przez długi czas.

Przeciwwskazania: Unikaj jej, gdy masz osteoporozę, ponieważ jest ona uboga w niezbędny ci wapń.

Dieta odkwaszajšca
-------------------------------
Jedzšc tzw. zasadowe pokarmy, przywraca się równowagę kwasowo-zasadowš organizmu. Niezdrowe odżywianie może prowadzić do tzw. "zakwaszenia", którego objawami sš m.in. złe samopoczucie, osłabienie i nadwaga. Dieta alkaiczna ma przywrócić ten balans w organizmie, a przy okazji pomóc schudnšć bez liczenia kalorii.

Założenia diety: 80 proc. twojego jadłospisu to pokarmy zasadowe, czyli: warzywa (zwłaszcza zielone), owoce (wieże), oleje tłoczone na zimno, soja, quinoa, miód, herbata zielona i herbaty ziołowe. 20 procent za majš stanowić zdrowe pokarmy kwasowe, jak np.: chude mięso. Zakazane natomiast sš słodycze, napoje z kofeinš, tłuste mięsa i nabiał, biała mška, mieciowe jedzenie oraz alkohol. Jak długo jš stosować? Do poprawy samopoczucia, potem stosunek pokarmów zasadowych do kwasowych powinien wynosić 60 proc. do 40 proc.

Przeciwwskazania: Ze względu na duży udział wieżych owoców i warzyw powinny jej unikać osoby w problemami trawiennymi.

ródziemnomorska: Dla sercowców
-------------------------------------------------------
Jeli masz kłopoty z sercem, postaw na zdrowe tłuszcze, zmniejsz użycie soli do minimum.

Co jeć: Twoja dieta odchudzajšca musi składać się z warzyw, rolin stršczkowych oraz produktów pełnoziarnistych, które zawierajš błonnik i sš sycšce. Nie może w niej też zabraknšć zdrowych tłuszczów nienasyconych, które znajdziesz w olejach tłoczonych na zimno, rybach morskich, orzechach, siemieniu lnianym - pomagajš one obniżyć poziom złego cholesterolu. Doprawiaj ziołami, czosnkiem i cebulš.

Produkty niewskazane: Tłuste mięsa i nabiał, wędliny, przetworzone pokarmy, sól, napoje z kofeinš, alkohol.

Warzywna: Na wysokie cinienie
---------------------------------------------------
Twoim problemem jest nadcinienie? Zatem dieta musi być bogata w potas i witaminę C. Potas obniża cinienie, a także przyspiesza wydalanie soli i nadmiaru wody z organizmu, dodatkowo wspomaga więc utratę wagi. Witamina C zapobiega z kolei uszkodzeniom układu krwiononego - jej niedobór może powodować skurcz naczyń, co bywa przyczynš nadcinienia. Dodatkowo witamina C przyspiesza spalanie zbędnego tłuszczu.

Co jeć: Najwięcej potasu jest w pomidorach, ziemniakach, warzywach liciastych, morelach, bananach. Natomiast ródłem witaminy C jest kapusta, papryka, aronia, żurawina, porzeczki, cytrusy. Cinienie krwi obniżajš także buraki, (zwłaszcza wieżo wyciskany sok), czosnek, gorczyca oraz ostra papryka.

Produkty niewskazane: Zrezygnuj z napojów z kofeinš, alkoholu, papierosów i soli - mocno i szybko podnoszš cinienie. Nie jedz też tłustego mięsa i nabiału, słodyczy, białej mški, cukru oraz mieciowego jedzenia, które zawiera szkodliwe dla zdrowia dodatki.

Odmładzajšca: Dla stawów
--------------------------------------------
Białko, kolagen i witamina C spowalniajš starzenie się. Będš twoimi sprzymierzeńcami, także gdy stawy sprawiajš ci kłopot. Dieta odchudzajšca, która będzie obfitować w białko i kolagen, pomoże odbudować chrzšstkę stawowš. Nie może ci też zabraknšć wit. C, która pomaga we wchłanianiu kolagenu, a do tego przyspiesza spalanie kalorii i utratę kilogramów. Ważne sš też kwasy omega 3, wapń oraz wit. E, które działajš przeciwzapalnie.

Co jeć: Nabiał (głównie kefiry, twaróg, jogurty naturalne), cielęcinę, drób, ryby morskie, galaretki owocowe i mięsne, warzywa i owoce, oleje tłoczone na zimno, orzechy, siemię lniane. Dania przyprawiaj cebulš, czosnkiem, chrzanem, bazyliš, miętš, anyżem, godzikami, szałwiš i cynamonem - zawierajš substancje zmniejszajšce stan zapalny stawów.

Produkty niewskazane: Czerwone, tłuste mięso, wędliny, kawa i herbata, przetworzone produkty, fast foody, biała mška - te pokarmy zwiększajš stan zapalny i pogarszajš ogólnš kondycję stawów.

Niskobiałkowa: Na chore nerki
---------------------------------------------
Masz problemy z nerkami? Jedz więcej węglowodanów złożonych, ogranicz za białko. Jego nadmiar powoduje zakwaszenie organizmu i obcišża nerki. Z diety musisz też wyeliminować sól i glutaminian sodu - zaburzajš ich pracę i powodujš zatrzymanie wody. Uważaj również na potas i fosfor, bo chore nerki majš problem z jego wydalaniem.

Co jeć: Przede wszystkim węglowodany złożone (powinny stanowić 50-60 proc. jadłospisu), czyli pieczywo i makarony pełnoziarniste, bršzowy ryż, płatki owsiane, kalafior, marchew, cebulę, czosnek, jabłka. Zalecane sš także ryby morskie oraz oleje tłoczone na zimno.

Produkty niewskazane: Tłuste mięso i nabiał, wędliny, kiszonki, słone przekšski, słodycze, biała mška, pokarmy przetworzone.

Ogranicz: M.in. warzywa stršczkowe, kakao, orzechy.

Wapniowa: gdy koci sš słabe
--------------------------------------------------
Jeli cierpisz np. na osteoporozę, wybierz dietę odchudzajšcš bogatš w wapń i witaminę D. Wapń wzmacnia koci, a wit. D poprawia jego wchłanianie.

Co jeć: najlepszymi ródłami wapnia sš jogurty, mleko, migdały, siemię lniane, sezam, orzechy brazylijskie, laskowe, a także szprotki, sardynki, ledzie oraz porzeczki, morele, szpinak, brukselka, brokuły. Bogata w wapń jest również herbata z pokrzywy. Witaminę D zawierajš tłuste morskie ryby (łoso, makrela, szprotki, sardynki), żółtka jaj, wštróbka i tran.

Produkty niewskazane: Zrezygnuj z przetworzonej żywnoci oraz cukru - przyspieszajš one bowiem wypłukiwanie wapnia z organizmu.


=========================================================================================================
Zgłoś jeśli naruszono regulamin