Smaki Ziemi Brzozowskiej.pdf

(9283 KB) Pobierz
Smaki
Ziemi Brzozowskiej
LG
Br
ia
iem
Z
D
ska
zow
zo
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
Publikacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013
Instytucja Zarządzająca PROW 2007-2013 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
ska
zow
rzo
ia B
Smaki
em
Zi
GD
Ziemi Brzozowskiej
L
Kuchnia Ziemi Brzozowskiej idealnie oddaje charakter tego regionu, który cechuje bogate dziedzic-
two historyczne, doskonale zachowane środowisko naturalne oraz pieczołowicie kultywowana, ale
jednocześnie żywa tradycja. Obraz tej ziemi współtworzą wspaniałe zabytki z Listy Światowego
Dziedzictwa UNESCO, lasy bogate w unikatowe i chronione gatunki roślin i zwierząt, obecne na co
dzień i od święta piękne tradycje oraz otwarci i przyjaźni mieszkańcy, hołdujący staropolskiej za-
sadzie
Gość w dom, Bóg w dom.
Korzystając z zaproszenia do odwiedzenia Ziemi Brzozowskiej,
można zatem mieć pewność, że do tego, co zobaczymy, czego dotkniemy i co poczujemy w czasie
tej wizyty, na pewno dodamy wspaniałe wrażenia smakowe.
Potwierdził to
Festiwal smaków Ziemi Brzozowskiej,
zorganizowany przez Stowarzyszenie Lokalna
Grupa Działania
Ziemia Brzozowska,
który był prezentacją wspaniałych dokonań kulinarnych pre-
zentowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z regionu. Przygotowano setki potraw, które stały się
niezwykłą podróżą po brzozowskim dziedzictwie kulinarnym. Podróżą pokazującą, że znajduje się
ono w doskonałej kondycji, której inni mogą tylko pozazdrościć.
Obraz tego dziedzictwa jest wyjątkowo różnorodny. Tworzą go elementy obfitej do przesady kuchni
szlacheckiej oraz — niemal nieznającej mięsa — kuchni chłopskiej, okraszone dodatkami wniesio-
nymi przez mniejszości narodowe i etniczne dawnej Galicji oraz przybyszów z różnych zakątków
monarchii Habsburgów, traktowanej tu często z pewnym rozrzewnieniem jako
stare, dobre czasy.
L
Zie
GD
rz
ia B
m
Nie jest to jednak typowy dla współczesności kolaż kulturowy, uzupełniany kulinarnymi ameryka-
nizmami, ale autentyczna tradycja rozmaitości i budowania jedności z różnorodnych elementów.
Od wieków przenikało się tu przecież dziedzictwo wielu narodów i grup etnicznych, różnych tra-
dycji kulinarnych, na bazie której rodziła się na przestrzeni dziesięcioleci i wieków wzajemnego
przenikania się i inspirowania jedność, którą określamy dzisiaj jako kuchnia Ziemi Brzozowskiej.
I tak, jak w całym regionie karpackim — którego Ziemia Brzozowska jest częścią — usłyszymy ulotne
pieśni o miłości i o śmierci, śpiewane w różnych językach, ale na identyczną melodię, tak w kuchni
znajdziemy wiele potraw o różnych nazwach, ale tych samych smakach, składnikach, recepturach.
Tradycja w kuchni brzozowskiej to z jednej strony sięganie do starych receptur, przekazywanych
z pokolenia na pokolenie, czasem nawet odtwarzanych dzięki kwerendom archiwalnym i bibliotecz-
nym, ale z drugiej wyjątkowa ciekawość smaków, otwarcie na nowości i nadążanie za zmieniającym
się światem oraz adaptowanie inspirujących elementów innych kultur.
Smaki Ziemi Brzozowskiej pozostają w silnym związku z tradycyjnym charakterem regionu, dzięki
którym używane do tworzenia potraw składniki są w pełni ekologiczne i zdrowe, a metody produk-
cji, nawet jeśli nie są oficjalnie certyfikowane, spełniają najsurowsze kryteria stawiane produktom
eko.
Jest to zatem kuchnia nie tylko atrakcyjna i smaczna, ale nade wszystko zdrowa. Jakże różna
od tego, co dominuje dziś na stołach mieszkańców dużych miast, którzy zatracili swoją kulinarną
tradycję. Z podziwem sięgają do tego, co my im oferujemy, jako jeden z niewielu już regionów,
w którym wszystko rozwija się w równowadze gwarantującej zarazem spokój ducha i zdrowie ciała.
Niniejsza publikacja prezentuje potrawy uczestniczące w
Festiwalu smaków Ziemi Brzozowskiej,
uzupełniane przez inne receptury i przepisy należące do brzozowskiego dziedzictwa kulinarnego.
Celem dokonanego wyboru było pokazanie różnorodności tego, co Ziemia Brzozowska kulinarnie
ma do zaproponowania. Przybywających tu gości może zainspirować do podjęcia podróży smaków,
a w osobach, którym przyszło tu żyć na co dzień, ugruntować dumę z bycia mieszkańcem tego re-
gionu. Wszak do serca trafia się przez żołądek!
ska
zow
o
L
Zie
GD
rz
ia B
m
ska
zow
o
Przekąski i sosy
Sos chrzanowy
5 jaj
5 łyżek octu
5 łyżek wody
3 łyżki cukru
szczypta soli
�½ kostki masła
6-7 łyżek chrzanu świeżego
Wszystkie składniki włożyć do garnka i mącić na ogniu. Gdy
powstanie konsystencja budyniu, dodać starty na drobnej tarce
chrzan. Odstawić. Podawać jako dodatek do wędlin.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki,
dokładnie połączyć.
Sos czosnkowy
mały słoik majonezu
2 łyżeczki musztardy
3 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
Sos pomidorowy
2�½ szkl. rosołu lub bulionu
5-6 łyżek gęstej śmietany
3-4 łyżki przecieru pomido-
rowego
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz, cukier
natka pietruszki
papryka ostra – wg uznania
L
papryką.
Zie
GD
KGW Krzemienna
rz
ia B
m
KGW Buków
ska
zow
o
Sos koperkowy
2 łyżki margaryny
3 łyżki mąki
pęczek koperku
2-3 łyżki śmietany
sól, pieprz
Masło i przecier pomidorowy podgrzać, następnie wlać bulion
i mieszać dokładnie trzepaczką do sosów. Śmietanę wymieszać
z mąką, dolać do niej odrobinę sosu by ją „zahartować”.
Wszystko wlać do sosu i doprowadzić do wrzenia, ciągle miesza-
jąc. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, natką pietruszki oraz ostrą
Koperek dokładnie umyć i poszatkować. W rondelku rozpuścić
margarynę, mąkę, zrobić zasmażkę. Kiedy zasmażka zrobi się
biała, powoli podlewać ją wodą, ciągle mieszając, by w sosie nie
pojawiły się grudki i aby się nie spalił. Następnie dodać koperek
i dalej gotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę oraz przyprawić
solą i pieprzem.
Sos można podawać do jaj, polewając nim ugotowane i przekrojo-
ne wzdłuż połówki.
KGW Przysietnica
8
przekąski i sosy
przekąski i sosy
9
Zgłoś jeśli naruszono regulamin