12 najlepszych przepisów na owocne pieczenie.pdf

(1007 KB) Pobierz
1NJESYH REI W
2 ALPZC PZP Ó
S
N O ON P CEI
A W C E I ZNE
E
pzps.l
r ip
e y
Rabarbar i maliny pod kruszonką
przepisy.pl
Składniki:
mąka - 225 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 150
gramów
brązowy cukier - 125 gramów
świeży rabarbar - 250 gramów
drobny cukier - 50 gramów
skórka z połowy niewoskowanej cytryny
starty imbir - 1 łyżeczka
15 minut
Wskazówki pieczenia:
30 minut
180
�½C
kokilki
Sposób przygotowania:
Łatwe
maliny - 125 gramów
żaroodporne
1. Piekarnik nagrzej do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika –
4). Wsyp mąkę do miski. Dodaj Kasię pokrojoną w kostkę. Ucieraj składniki do uzyskania drobnej
kruszonki. Dosyp brązowego cukru.
2. Umyj rabarbar i pokrój go na 1-2 cm kawałki. Dodaj do niego cukier, starty korzeń imbiru i
skórkę z cytryny. Dosyp malin. Mieszankę włóż do żaroodpornych kokilek i obficie przykryj
kruszonką.
3. Kokilki włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Wyjmij
kokilki i odłóż do wystygnięcia.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Czereśniowy placek - VIDEO
przepisy.pl
Składniki:
czereśnie - 600 gramów
mąka pszenna - 1.5 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia
- 200
gramów
cukier puder - 1 szklanka
jajko - 4 sztuki
sok i skórka z cytryny - 0.5 sztuk
cukier waniliowy - 1 opakowanie
30 minut
Wskazówki pieczenia:
45 minut
Średnie
śmietana - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
konfitura brzoskwiniowa - 4 łyżki
płatki migdałowe - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
180
�½C
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Miękką Kasię utrzyj z cukrem pudrem i
cukrem wanilinowym. Dodaj śmietanę, sok i skórkę z cytryny.
2. Do powstałej masy ciągle mieszając wbijaj po jednym jajku, a następnie dodaj mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Umyte czereśnie pozbaw ogonków. 15 przekrój na połówki i delikatnie usuń pestki. Z
pozostałych możesz usunąć pestki za pomocą drylownicy.
4. Okrągłą formę o wymiarach 24 cm posmaruj Kasią i posyp płatkami migdałowymi.
5. Ciasto przełóż do formy. Na cieście ułóż wydrylowane owoce. Piecz 45 min w temp. 180 st.C.
6. Konfiturę brzoskwiniową podgrzej. Jeszcze gorące ciasto posmaruj konfiturą, udekoruj
połówkami pozostałych czereśni i posyp płatkami migdałowymi.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Kruche ciasto z truskawkami
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 170
gramów
mąka pszenna - 300 gramów
cukier - 100 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
śmietana - 2 łyżki
żółtka - 2 sztuki
truskawki - 400 gramów
60 minut
Wskazówki pieczenia:
0 minut
Łatwe
cukier puder do dekoracji - 1 units:unit
200
�½C
Sposób przygotowania:
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia i miękką Kasią wymieszaj mikserem, dodaj cukier, żółtko i
śmietanę a następnie rękoma szybko zagnieć ciasto.
2. Zawiń je w folię aluminiową i włóż na 30 minut do lodówki.
3. Formę do tarty wysmaruj Kasią i oprósz mąką.
4. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na grubość �½ cm i wyłóż nim przygotowana wcześniej
formę.
5. Nakłuj je widelcem i wstaw na 10 minut do nagrzanego do 200 °C piekarnika.
6. Truskawki umyj, obetnij szypułki i pokrój na ćwiartki. ¾ truskawek wysyp na podpieczone
ciasto, wyłóż na nie resztę pokruszonego w rękach surowego ciasta i wstaw ponownie do
gorącego piekarnika. Piecz około 25 minut, aż ciasto się zarumieni.
7. Na upieczone ciasto wysyp resztę truskawek i posyp cukrem pudrem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Owocowe z makiem (bezglutenowe) - VIDEO
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 50 gramów
koncentrat mąki domowej bezglutenowej -
250 gramów
jajka - 3 sztuki
cukier - 125 gramów
mak niebieski - 80 gramów
proszek do pieczenia bezglutenowy - 1
łyżeczka
15 minut
Wskazówki pieczenia:
30 minut
Łatwe
czereśnie - 250 gramów
180
�½C
Sposób przygotowania:
1. Kasię rozpuść w rondelku i odstaw do przestygnięcia.
2. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem.
3. Jaja ubij z cukrem na puch.
4. Ciągle ubijając, dodaj przestudzoną Kasię. A następnie mąkę wymieszaną z proszkiem i
makiem.
5. Tortownicę o średnicy 22cm wysmaruj Kasią i obsyp bezglutenową mąką.
6. Ciasto przełóż do formy.
7. Na cieście ułóż owoce.
8. Piecz w 180 st. C około 30 minut.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin