Wypieki z sierpniowymi owocami.pdf

(1512 KB) Pobierz
WYPIEKI
Z SIERPNIOWYMI OWOCAMI
przepisy.pl
Tort z owocami leśnymi
przepisy.pl
Składniki:
drobny cukier - 250 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 250
gramów
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
duże jajka - 4 sztuki
mąka samorosnąca (lub zwykła + 1.5
łyżeczki proszku do pieczenia) - 250
gramów
15 minut
Wskazówki pieczenia:
30 minut
180
�½C
Łatwe
mrożone owoce - 80 gramów
serek mascarpone - 100 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 100
gramów
cukier puder przesiany - 200 gramów
świeże owoce leśne - 350 gramów
Cukier puder do posypania
2 tortownice
o średnicy 20 cm
Sposób przygotowania:
1. Posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia dwie tortownice o średnicy 20 cm. Nagrzej
piekarnik do 180°C / 160°C – piekarnik z termoobiegiem / oznaczenie piekarnika – 4.
2. Utrzyj Kasię z cukrem na lekką, puszystą masę. Dokładnie wymieszaj z ekstraktem
waniliowym.
3. Dodawaj kolejno jajka i dokładnie ucieraj masę. Przesiej do niej mąkę i mieszaj, aż masa
będzie jednolita. Delikatnie połącz z owocami leśnymi i ostrożnie rozdziel ciasto do dwóch
tortownic. Piecz przez 30 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor i stanie się sprężyste w dotyku.
Przełóż ciasta na kratkę do wystygnięcia.
4. Przygotuj krem: 150 g owoców leśnych utrzyj blenderem i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się
pestek. Odstaw na bok.
5. Utrzyj Kasię z serkiem mascarpone. Po dokładnym połączeniu składników, dodaj przesiany
cukier puder i starannie wymieszaj.
6. Ułóż spód na paterze lub desce na ciasto. Posmaruj warstwą kremu i ułóż owoce. Nałóż drugą
warstwę ciasta i również posmaruj kremem. Krawędzie tortu polej przygotowanym puree
owocowym i udekoruj owocami leśnymi. Przed podaniem całość oprósz cukrem pudrem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Migdałowe ciasto z gruszkami - VIDEO
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 150
gramów
cukier - 150 gramów
mąka - 170 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
zmielone migdały - 85 gramów
jajka - 3 sztuki
cukier - 2 łyżki
60 minut
Wskazówki pieczenia:
40 minut
Łatwe
sok z 1 cytryny - 1 sztuka
gruszka - 3 sztuki
180
�½C
Sposób przygotowania:
1. Kasię utrzyj z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
2. Ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku.
3. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdały.
4. Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 26 cm.
5. Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne i natnij z góry. Skrop sokiem z cytryny.
6. Gruszki ułóż na cieście. Całość posyp cukrem. Piecz w 180 st.C około 40 minut.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Ciasto morelowe z bezami
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 250 gramów
cukier - 1 szklanka
mąka - 3 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
jajka - 2 sztuki
morele - 1 kilogram
cukier - 0.2 szklanek
60 minut
Łatwe
małe bezy - 100 gramów
sok z cytryny - 1 łyżeczka
Kostka do pieczenia Kasia
- 25 gramów
żółtko - 1 sztuka
cukier - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski i wymieszaj mikserem.
2. Następnie przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. Podziel na dwie części i odłóż do
lodówki.
3. Morele umyj, pokrój na kawałki. Dodaj 100 g cukru i sok z cytryny. Wymieszaj i odstaw.
4. Formę o wymiarach 22x27cm wyłóż papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyjmij z
lodówki, wyłóż na podsypany mąką stół i rozwałkuj. Włóż do formy, zrób rant z ciasta i nakłuj
całość widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10-15 minut w 200 st. C.
5. Bezy pokrusz i wymieszaj z morelami.
6. Całość wyłóż na podpieczone ciasto.
7. Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj nim morele. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
8. Na cieście połóż wiórki ze schłodzonej Kasi i posyp cukrem.
9. Wstaw ponownie do pieca i piecz jeszcze 40 minut w 180 st. C.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin