Wypieki z jabłkami.pdf

(2396 KB) Pobierz
WYPIEKI Z JABŁKAMI
przepisy.pl
Ciasto z jabłkami i cynamonem
przepisy.pl
Składniki:
mąka pszenna - 500 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 2 sztuki
cukier puder - 150 gramów
żółtka - 6 sztuk
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
cukier waniliowy - 2 opakowania
jabłka szara reneta - 1000 gramów
cynamon - 20 gramów
15 minut
Wskazówki pieczenia:
60 minut
180
�½C
Łatwe
forma do
tarty lub tortownica
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z mąki, Kasi, cukru i żółtek zagnieść ciasto dodając proszek
do pieczenia i podzielić na 2 równe części.
2. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę.
3. Ciasto nakłuć widelcem, posypać cynamonem.
4. Wyłożyć obrane i pokrojone w cząstki jabłka, posypać cukrem waniliowym i cynamonem.
Nałożyć drugą rozwałkowaną część ciasta. Piec około godziny. Posypać cynamonem lub cukrem
pudrem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Ciasto z jabłkowymi różami
przepisy.pl
Składniki:
cukier puder - 150 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 180 gramów
mąka - 250 gramów
jajko - 1 sztuka
żółtko jajka - 1 sztuka
jabłka - 1.5 kilogramów
cynamon - 2 łyżeczki
woda - 125 mililitrów
15 minut
Wskazówki pieczenia:
40 minut
Łatwe
sok z cytryny - 1 sztuka
budyń waniliowy bez cukru - 1 opakowanie
cukier - 2 łyżki
200
�½C
okrągła
mleko - 500 mililitrów
forma do ciasta o śr. 30 cm
Sposób przygotowania:
1. Do mąki dodaj cukier puder, Kasię, jajko i żółtko. Wyrób ciasto.
2. Umyj i obierz jabłka. Usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój jabłka w cienkie plasterki.
3. Plasterki jabłka z wodą i cytryną podgrzewaj w garnku przez ok. 3-5 minut (nie doprowadzaj do
wrzenia - jabłka należy jedynie zmiękczyć, żeby dało się modelować ich kształt).
4. Rozwałkuj ciasto. Wytnij w nim koło o średnicy 33 cm i ułóż równo w foremce o średnicy 30 cm
wysmarowanej margaryną (3 cm ciasta potrzebne na brzegi). Ułóż plasterki jabłek tak, żeby
tworzyły kształt małych różyczek. Układanie różyczek rozpoczynaj od warstwy zewnętrznej.
Dokładaj po jednym plasterku jabłka, formując z nich małe fale, aż do środka kwiatu. Kolejne kręgi
jabłek utworzą kształt różyczki. Układaj kolejne różyczki wzdłuż brzegu ciasta. Piecz w temp.
200°C (180°C, jeśli piekarnik jest wyposażony w termoobieg) przez 40-50 minut.
5. Kiedy ciasto piecze się w piekarniku, przygotuj budyń. Dodaj proszek do mleka i zagotuj zgodnie
z instrukcją na opakowaniu (jeśli masa wyszła zbyt gęsta, dodaj więcej mleka).
6. Poczekaj, aż sos nieco przestygnie, a następnie wylej go pośrodku ciasta. Oprósz cynamonem i
cukrem pudrem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Szarlotka - VIDEO
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 1
opakowanie
cukier puder - 0.5 szklanek
mąka - 350 gramów
jajko - 1 sztuka
jabłka - 1.5 kilogramów
cukier - 4 łyżki
60 minut
Wskazówki pieczenia:
40 minut
Łatwe
cynamon - 0.5 łyżeczek
Cukier puder do posypania
bułka tarta do formy
200
�½C
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, Kasię, cukier i jajko.
2. Ciasto wyłóż na podsypany mąką stół i zagnieć w kulkę.
3. Podziel na dwie nierówne części. 1/3 ciasta zawiń w folię i odłóż do zamrażarki, 2/3 ciasta
również zawiń w folię i schowaj do lodówki.
4. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Włóż do rondla i upraż z cukrem i cynamonem. Wystudź.
5. Tortownicę o średnicy 26 cm. wysmaruj Kasią i posyp bułką tartą. Ciastem z lodówki wyłóż dno
i boki tortownicy.
6. Na ciasto wyłóż przestudzone jabłka, a na ich powierzchnię zetrzyj na tarce ciasto z
zamrażarki. Całość piecz około 40 minut w 200 st.C. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin