Top 10 słodkości na weekend.pdf

(948 KB) Pobierz
TP 0
O1
SO KŚI A EKN
ŁDOCN W EED
pzps.l
r ip
e y
Babka czekoladowa
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 200
gramów
mąka - 350 gramów
cukier - 220 gramów
jajko - 5 sztuk
olej - 3 łyżki
kakao - 3 łyżki
woda - 80 mililitrów
60 minut
Wskazówki pieczenia:
50 minut
Łatwe
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Kasia do formy - 2 łyżki
cukier waniliowy - 1 opakowanie
180
�½C
Sposób przygotowania:
1. Rozpuść Kasię, wsyp cukier i kakao, dodaj olej i wodę.
2. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa.
3. Wystudź.
4. Do przestudzonej masy dodaj żółtka, wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem
waniliowym.
5. Dokładnie wymieszaj mikserem.
6. Białka ubij na pianę i delikatnie dodaj do ciasta.
7. Formę do babek z kominkiem wysmaruj Kasią i obsyp mąką, a następnie wypełnij ciastem.
8. Piecz około 50 minut w 180 stopniach C.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Biały puch - VIDEO
przepisy.pl
Składniki:
herbatniki - 300 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 125
gramów
mleczna czekolada - 1 opakowanie
biała czekolada - 3 opakowania
śmietana 36% - 600 mililitrów
cukier puder - 2 łyżki
żelatyna - 2 łyżki
60 minut
Wskazówki pieczenia:
0 minut
Łatwe
wiórki czekoladowe - 1 opakowanie
bez pieczenia
�½C
Tortownica o średnicy 22 cm
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj spód. Kasię rozpuść w rondelku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z
pokruszonymi herbatnikami.
2. Masę herbatnikową wyłóż na dno tortownicy o średnicy 22 cm i lekko ugnieć. Formę odstaw do
lodówki.
3. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody, aby napęczniała.
4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z 100ml słodkiej śmietanki, a następnie wymieszaj
z napęczniałą żelatyną. Ostudź.
5. Pozostałą, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj delikatnie z
masą czekoladową.
6. Masę czekoladowo-śmietanową wyłóż na herbatnikowy spód.
7. Ciasto wstaw ponownie do lodówki, by dobrze stężało.
8. Gotowe udekoruj owocami i wiórkami czekolady.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Borówkowe ciasto w kształcie słonecznika
przepisy.pl
Składniki:
mąka pszenna - 1.5 szklanek
cukier puder - 0.3 szklanek
serek śmietankowy - 100 gramów
proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
jajko - 1 sztuka
Kostka do pieczenia Kasia
- 100
gramów
budyń waniliowy - 1 opakowanie
mleko - 2 szklanki
30 minut
Wskazówki pieczenia:
15 minut
Łatwe
borówki - 250 gramów
200
�½C
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj wszystkie składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, serek
śmietankowy z Kasią) wyłączając jajko (użyjesz go później, by przykryć warstwę ciasta). Zagnieć
szybko ciasto.
2. Rozwałkuj ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką, by zrobić z niego płaski dysk i
odciśnij na nim kształt formy do pieczenia. Wytnij kółko z 3 cm marginesem wokół kształtu formy.
Umieść ciasto na powierzchni formy posmarowanej Kasią. Natnij brzeg ciasta co 5 mm, na około
3 cm głęboki. Uzyskasz w ten sposób małe pasy wokół całej powierzchni.
3. By stworzyć płatki słonecznika, musisz przekręcić każde 2 paski wokół koła.
4. Posmaruj ozdobny brzeg ubitym jajkiem. Piecz w 200 ° C (180 ° C jeśli masz piekarnik z
termoobiegiem) przez około 15 minut.
5. Gotuj sos z proszku z mlekiem według instrukcji na opakowaniu (jeśli konsystencja jest zbyt
gęsta, dodaj trochę mleka). Ostudź go delikatnie i umieść na wierzchu upieczonego ciasta.
6. Udekoruj borówkami (opłukanymi i wysuszonymi na papierowym ręczniku).
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Ciasto czekoladowe - pajączek
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 150
gramów
cukier - 200 gramów
jajko - 5 sztuk
mąka - 250 gramów
mąka ziemniaczana - 50 gramów
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
czekolada w proszku - 100 gramów
60 minut
Wskazówki pieczenia:
50 minut
Łatwe
rum - 2 łyżki
polewa deserowa 200 g - 1 opakowanie
biała polewa 100 g - 1 opakowanie
180
�½C
Sposób przygotowania:
1. Kasię utrzyj z cukrem, dodając po jednym jajku.
2. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i czekoladą w proszku, dodawaj do Kasi ciągle
ucierając.
3. Na koniec wlej rum i wymieszaj.
4. Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 25 cm.
5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st. C około 50 minut.
6. Ostudzone ciasto polej po całej powierzchni ciemną polewą.
7. Białą polewą narysuj świderek.
8. Przeciągając patyczek od środka do brzegu ciasta stwórz „pajęczynę”.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin