Mocno warzywne zupy.pdf

(1059 KB) Pobierz
MOCNO WARZYWNE ZUPY
przepisy.pl
Zupa jarzynowo - kalafiorowa ze śmietaną
przepisy.pl
Składniki:
opakowanie mrożonych warzyw - 1 opakowanie
Rosół z kury Knorr
- 2 sztuki
woda - 2 litry
ziemniaki - 3 sztuki
opakowanie mrożonego kalafiora - 1 opakowanie
śmietanka - 1 szklanka
posiekany koperek
60 minut
6 osób
Łatwe
pieprz
Sposób przygotowania:
1. Rozpuść kostki Rosołu z kury Knorr w 2 litrach wrzątku.
2. Dodaj paczkę mrożonych warzyw i gotuj 10 minut.
3. Ziemniaki obierz, ugotuj, a następnie pokrój w kostkę.
4. Dodaj je do wywaru z warzywami i gotuj przez 5 minut.
5. Dodaj kalafior oraz śmietanę i gotuj na tyle długo, by kalafior stał się miękki.
6. Dopraw do smaku pieprzem, posyp siekanym koprem i podawaj.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Klarowna zupa pomidorowa
przepisy.pl
Składniki:
seler - 500 gramów
kurczak - 1 sztuka
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
- 2 sztuki
marchewka - 1 sztuka
pietruszka - 1 sztuka
pomidory - 1 kilogram
główka czosnku - 1 sztuka
90 minut
8 osób
Łatwe
ziele angielskie - 3 sztuki
czarny pieprz - 5 sztuk
liść laurowy - 2 sztuki
anyż - 1 sztuka
orzeszki pinii - 10 gramów
świeża bazylia - 1 pęczek
suszone pomidory - 100 gramów
jajka - 2 sztuki
Sposób przygotowania:
1. Mięso z kurczaka umyj, pokrój w mniejsze kawałki i zalej 1,5 litrem zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą
pianę, dodaj przyprawy, marchew, pietruszkę i selera.
2. Wywar gotuj około 30 minut, po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, rozgniecione ząbki czosnku, anyż oraz
kostkę Knorr. Wszystko razem gotuj na małym ogniu jeszcze 30 minut.
3. Bulion pozostaw, aby ostygł, przecedź go.
4. Do chłodnego bulionu dodaj roztrzepane białko jaja kurzego.
5. Bulion zagotuj, przecedź przez gazę, podawaj z kawałkami suszonych pomidorów, prażonymi orzeszkami piniowymi i
cienko pokrojoną bazylią.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zupa jarzynowa z kukurydzą
przepisy.pl
Składniki:
porcja rosołowa - 500 gramów
puszka kukurydzy - 2 sztuki
Rosół z kury Knorr
- 2 sztuki
woda - 2 litry
średnie ziemniaki - 2 sztuki
ziarna białego pieprzu - 4 sztuki
marchew - 1 sztuka
90 minut
4 osoby
Łatwe
por - 1 sztuka
liść laurowy - 2 sztuki
średniej wielkości cebula - 2 sztuki
ziele angielskie - 2 sztuki
śmietana 22% - 200 mililitrów
pietruszka - 1 sztuka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Zalej warzywa i mięso dwoma litrami zimnej wody, doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę.
2. Dodaj kostki Rosołu z kury Knorr oraz przyprawy. Gotuj całość około dwóch godzin do uzyskania intensywnego rosołu.
3. Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj je w połowie gotowania.
4. Cebulę pokrój i podsmaż na oliwie z oliwek, odsącz kukurydzę, dodaj ją do cebuli i chwilę smaż. Następnie połącz
podsmażoną cebulę i kukurydzę z wywarem i gotuj jeszcze około 30 minut.
5. Na koniec zabiel zupę śmietaną, dopraw ją do smaku pieprzem i podawaj.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zupa z kapusty i pomidorów
przepisy.pl
Składniki:
kapusta mała - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
laska selera - 1 sztuka
marchew - 1 sztuka
Bulionetka wołowa Knorr
- 2 sztuki
pomidory krojone w puszce - 200 gramów
Rama Classic
- 2 łyżki
30 minut
4 osoby
Łatwe
cukier - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
1. Kapustę poszatkuj a pozostałe warzywa pokrój w drobną kostkę.
2. W garnku rozgrzej 2 łyżki margaryny i podsmaż wszystkie warzywa z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Warzywa smaż tak długo
aż będą miękkie i aromatyczne.
3. Do garnka wklej 1 litr wody oraz dodaj bulionetki Knorr i pomidory. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień,
a następnie gotuj przez 20 minut.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin