Mielone-nasze ulubione.pdf

(1228 KB) Pobierz
MIELONE?
NASZE ULUBIONE!
przepisy.pl
Pulpeciki w sosie koperkowym
przepisy.pl
Składniki:
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500
gramów
Esencja do duszonych mięs Knorr
- 1
sztuka
śmietana 18% - 100 mililitrów
koperek - 1 pęczek
Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
-
1 łyżka
15 minut
4 osoby
Łatwe
cebula - 1 sztuka
kajzerka - 1 sztuka
mleko - 1 szklanka
mąka - 4 łyżki
jajko - 1 sztuka
czarny pieprz - 1 szczypta
Sposób przygotowania:
1. Bułkę namocz w mleku a następnie odciśnij. Mięso przełóż do miski i wyrób dokładnie z
jajkiem i bułką. Masę dopraw do smaku szczyptą czarnego pieprzu oraz Delikatem Knorr.
2. Z mięsnej masy uformuj małe pulpeciki i obtocz je w mące. Następnie obsmaż z każdej strony
na złoty kolor na rozgrzanej Ramie. Smażąc mięso na Ramie nadasz mu maślanego aromatu i
jednocześnie zachowasz czystość bo Rama nie pryska podczas smażenia.
3. Do podsmażonych mięsnych pulpecików dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż chwilę tak
aby cebula się zeszkliła. Dodaj pozostałą mąkę i wymieszaj.
4. Do garnka wlej szklankę wody, dodaj esencję Knorr. Całość gotuj około 8 minut, następnie
dodaj śmietanę i posiekany koperek. Wszystko razem gotuj jeszcze 3- 4 minuty. Gotowe pulpety
podawaj z ziemniakami lub kaszą.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Pulpeciki wołowe w słodko kwaśnym sosie
kreolskim
przepisy.pl
Składniki:
duża posiekana cebula - 1 sztuka
wołowina mielona lub posiekana - 600
gramów
duże jajko - 1 sztuka
mąka - 3 łyżki
pieprz cayenne - 0.5 łyżeczek
ostra papryka - 0.5 łyżeczek
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant
klasyczny
- 60 mililitrów
sól
pieprz
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant
klasyczny
- 20 mililitrów
zielona, posiekana papryka - 1 sztuka
czerwona, posiekana papryka - 1 sztuka
posiekany ząbek czosnku - 2 sztuki
posiekana gałązka selera naciowego - 2
sztuki
posiekane pomidory z puszki - 400
gramów
liść laurowy - 1 sztuka
pieprz cayenne - 1 łyżeczka
ostra papryka - 1 łyżeczka
miód - 1 łyżka
posiekana natka pietruszki - 3 łyżki
45 minut
4 osoby
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. W miseczce wymieszaj mięso mielone, połowę posiekanej cebuli, rozbełtane jajko, mąkę,
pieprz kajeńskim, ostrą paprykę, sól i pieprz. Wszystko dobrze zmiksuj i uformuj pulpeciki.
2. Do przyrządzenia sosu przygotuj garnek i podgrzej w nim 20 ml Ramy Smaż jak szef kuchni.
Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do
smażenia. Pozostałą połowę cebuli, paprykę, czosnek i seler podsmaż przez 2 minuty na średnim
ogniu.
3. Zmieszaj sos z pomidorami, dodaj liść laurowy, pieprz kajeński, paprykę, miód i 5 łyżek wody i
kontynuuj gotowanie na średnim ogniu przez ok.15 minut.
4. W międzyczasie podsmaż pulpeciki. Na środku patelni rozgrzej 60 ml Ramy Smaż jak szef
kuchni i smaż pulpeciki przez 10 minut z każdej strony, tak by były chrupiące, złote, ale nie za
suche w środku. Przełóż pulpeciki do głębokiego naczynia, podlej sosem, posyp posiekaną natką
pietruszki i serwuj z dzikim ryżem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Pieczeń rzymska z udźca indyka
przepisy.pl
Składniki:
udziec z indyka bez kości - 800 gramów
Przyprawa do mięsa mielonego Knorr
-
1 opakowanie
jajka - 7 sztuk
kajzerki namoczone w mleku - 2 sztuki
ostra papryczka chilli - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 1 pęczek
zielone oliwki - 100 gramów
90 minut
6 osób
Łatwe
czarne oliwki - 100 gramów
ser feta - 100 gramów
Sposób przygotowania:
1. Mięso z indyka zmiel na grubych oczkach (możesz tez użyć gotowego mięsa mielonego) i
połącz z odciśniętymi kajzerkami.
2. Do mięsa dodaj łyżeczkę ostrej papryki, 2 jajka, posiekaną natką pietruszki, pokrojone w
plasterki oliwkami, pokrojony w gruba kostkę serem feta oraz Przyprawę do mięsa mielonego
Knorr dla podkreślenia smaku. Całość delikatnie wymieszaj.
3. Połowę farszu ułóż w formie do ciasta wyłożonej pergaminem. Po środku zrób małe wgłębienie.
Ułóż pozostałe 5 ugotowanych na twardo i obranych jaj. Całość przykryj pozostałą częścią farszu.
4. Pieczenią postukaj upuszczając ją na blat kilka razy, aby farsz dobrze się ułożył w foremce.
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 90 minut.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin