Przyszedł czas na gruszki! Jeśli jesteś łasuchem to koniecznie ich spróbuj, gdyż są to jedne z najsłodszych owoców. Dodatkowo owoc ten dostarcza organizmowi sporą dawkę potasu, błonnika, żelaza, witaminy C, A i E oraz witamin z grupy B. Zjedzcie je, zwłaszcza teraz gdy lato ma się ku końcowi, gdyż zawarte w gruszkach antyoksydanty wzmacniają odporność i chronią przed stanami zapalnymi, a także poprawiają wygląd skóry :).
Z gruszek możemy wyczarować mnóstwo pysznych smakołyków. Tarta z gruszkami, kanapka z serem kozim, rukolą i gruszką, oblana miodem lipowym czy też przepyszną konfiturę. Podczas Pikniku Wielkopolskich Blogerów Kulinarnych, miałyśmy okazję poczęstować uczestników grzankami z camembertem właśnie z konfiturą z gruszek. Dziś wracamy do przepisu i dzielimy się nim z Wami!
Potrzebujemy:
· 2 kg gruszek
· laska wanilii
· 400 g cukru
· 1 cytryna
· 40 g masła
Wykonanie:
Gruszki myjemy, połowę z nich obieramy, drugą połowę kroimy wraz ze skórką, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na dużą kostkę. Ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy ją z soku i dodajemy do gruszek. W garnku, na wolnym ogniu, karmelizujemy cukier. Gdy zrobi się lekki karmel dodajemy masło oraz miąższ z laski wanilii. Wkładamy do całości gruszki i smażymy na wolnym ogniu podobnie jak konfiturę. Energicznie mieszamy, aby owoce się nie przypaliły. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy i gotowe :)
Konfitura smakuje wyśmienicie na grzance z camembertem, posypana odrobiną tymianku.
Marmolada przede wszystkim z gruszek, ale nie tylko. Charakteru dodadzą jej cytryny – zyska na aromacie, dzięki startej skórce cytrynowej, a świeży cytrynowy sok sprawi, że nie będzie mdła. Jako dodatek do gruszek występują także jabłka sztuk dwie – których zadaniem jest dodanie bardziej orzeźwiającego posmaczku, a laski cynamonu rzucone w wir gotujących się owoców nadadzą marmoladzie specyficznego aromatu.
Tak przygotowana marmolada z gruszek jest naprawdę bardzo smaczna, zadziwia smakiem, oczywiście bardzo pozytywnie.
Jeśli dysponujecie przynajmniej ośmioma sztukami gruszek, lub tak jak ja – całą skrzynią, której z pewnością nie zdołacie zjeść w przeciągu tygodnia (a gruszki wyjątkowo szybko dojrzewają) i nie chcecie, żeby się zmarnowały – po prostu je przetwórzcie i skuście się na przygotowanie tej pysznej marmolady.
Do przygotowania marmolady z gruszek będą nam potrzebne:
· 8 dużych gruszek,
· 2 kwaskowate jabłka,
· 2 cytryny (starta skórka i sok),
· 2, 3 laski cynamonowe,
· 500 g cukru (jeśli gruszki są wyjątkowo słodkie, można dać mniej np. 400 g).
Przygotowywanie marmolady zaczynamy od obrania owoców.Na grubych oczkach tarki trzemy skórkę z dwóch cytryn.Obieramy ze skórki gruszki, wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę.To samo robimy z jabłkami.Pokrojone na kawałeczki owoce wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem, mieszamy.Dodajemy wyciśnięty z dwóch cytryn i przefiltrowany sok.A następnie startą skórkę z cytryn i laski cynamonowe.Mieszamy wszystko drewnianą łyżką.Gotujemy na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu.Marmoladę należy gotować przez około dwie godziny do momentu aż owoce zmiękną, rozpuszczą się.Jeśli preferuje się marmoladę z niecałkowicie rozgotowanymi owocami, można przerwać gotowanie w odpowiednim momencie. Jeśli woli się marmoladę jednolitą należy gotować ją trochę dłużej, do całkowitego ujednolicenia się owoców. Na końcu gotowania wyciągamy z marmolady cynamon.
Gotową marmoladę przekładamy do wyparzonych uprzednio słoiczków, zakręcamy i obracamy do góry dnem, aż do momentu gdy całkiem ostygną. Ten zabieg powinien wystarczyć, aby odpowiednio ją zakonserwować. Jednak dla całkowitej pewności można poddać ja procesowi pasteryzacji. Słoiczki z marmoladą wkładamy do dużego garnka, którego dno wykładamy bawełnianą ściereczką, pamiętając o tym, że słoiki nie mogą się z sobą dotykać.Słoiki zalewamy wodą, której poziom powinien sięgać do około dwóch centymetrów przed zakrętką, zagotowujemy i od momentu wrzenia zmniejszamy ogień i pozostawiamy na nim jeszcze przez 20 minut. Gotowe. Pozwalamy słoikom z marmoladą wystygnąć, a potem już tylko chowamy je do spiżarni.Smacznego!
Wiedzma___