Ciasto jogurtowe z melonem.doc

(291 KB) Pobierz
Ciasto jogurtowe z melonem



Ciasto jogurtowe z melonem

Tego typu ciasta szczególnie kojarzą mi się z ciepłą pogodą. Robi się je ekspresowo, przy tym są bardzo smaczne, a owoce dodają im lekkości :) Można je podawać ma zimno, na ciepło, z gałką logów i bez :)
Tutaj sok z melona wtopił się w wilgotne, jogurtowe ciasto rozprzestrzeniając świeży smak. Za to wciąż soczyste kawałki melona wzmacniają efekt wilgotności i świeżości :)

Składniki:

·         2 szklanki mąki

·         1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

·         szczypta soli

·         1 szklanka cukru

·         2 jajka

·         1 szklanka jogurtu naturalnego

·         1/3 szklanki oleju

·         2 łyżki rumu

·         1 łyżeczka pasty z wanilii

·         ok. 1 melona galia pokrojonego w kawałki

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać w jednym naczyniu. Jogurt, jajka, cukier, olej, rum i pastę z wanilii zmiksować na jednolitą masę. Dalej miksując dodawać małymi porcjami mieszankę mączną. Gładką masę przelać do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy (o średnicy 26 cm), wyrównać wierzch ciasta i przybrać kawałkami melona. Piec w temperaturze 190 stopni C przez ok 35 - 45 minut to suchego patyczka.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin