Bruschetta.pdf

(589 KB) Pobierz
BRUSCHETTA
Składniki:
6 kromek ciabbaty lub innego pieczywa typu
włoskiego
3 pomidory
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej bazylii
1 pęczek rukoli
6 plasterków suszonej sezonowanej szynki
(prosciutto crudo)
oliwa
sól
pieprz
Kromki pieczywa skropić oliwą, rozłożyć na
wyłożonej papierem blaszce i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 170
o
C. Piec, aż grzanki się zrumienią – trwa to 10-15 minut.
Pomidory pokroić w grubą kostkę (można wcześniej sparzyć je i obrać ze skórki), dodać posiekany i
roztarty z odrobiną soli czosnek oraz bazylię. Wymieszać i nałożyć na 3 grzanki. Na pozostałych ułożyć
po dwa plasterki szynce, na szynce położyć po kila listków rukoli i całość skropić oliwą.
Przepis z dodatku do Gazety Wyborczej „Palce lizać” nr 39 (43), 17 października 2011 r.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin