Inne i Pozostałe 009
Buraczki na ciepło
SKŁADNIKI:
1. Buraki czerwone – 2 kg
2. Jabłka kwaśne – 2 szt.
3. Masło – 4 łyżki (1/4 kostki)
4. Musztarda 2 łyżeczki
5. Cytryna - ¼ szt. (sok)
6. SÓL PIEPRZ
7. Ziele angielskie – 6 szt.
8. Listek laurowy – 4 szt. (wyłowić po przygotowaniu buraczków – Agnieszka)
9. Cukier – 2 łyżki
WYKONANIE:
1. Jabłka obieram i ścieram na tarce - czekają
2. Buraki myjemy i gotujemy z jak najmniejszą ilością lekko osolonej wody. Około 40-60 minut od zagotowania (duże buraki) , małe buraczki gotowe już po pół godzinie gotowania. Po ugotowaniu obieramy i ścieramy na tarce - czekają
3. Do gara w kolejności: masło, jabłka starte, ziele angielskie i listek laurowy krótko podsmażamy (bardzo krótko) następnie dodajemy: buraczki, musztardę, cukier, sok z cytryny
4. Teraz trzeba zagotować, w razie potrzeby dodać 2-3 kieliszki przegotowanej wody by się nie przypaliły buraczki w garnku.
oziri