009 Buraczki na ciepło.docx

(159 KB) Pobierz

Inne i Pozostałe 009

Buraczki na ciepło

C:\Users\HORUS\Desktop\images.jpg

 

 

SKŁADNIKI:

1.       Buraki czerwone – 2 kg

2.       Jabłka kwaśne – 2 szt.

3.       Masło – 4 łyżki (1/4 kostki)

4.       Musztarda 2 łyżeczki

5.       Cytryna -  ¼ szt. (sok)

6.       SÓL PIEPRZ

7.       Ziele angielskie – 6 szt.

8.       Listek laurowy – 4 szt. (wyłowić po przygotowaniu buraczków – Agnieszka)

9.       Cukier – 2 łyżki

WYKONANIE:

1.       Jabłka obieram i ścieram na tarce - czekają

2.       Buraki myjemy i gotujemy z jak najmniejszą ilością lekko osolonej wody. Około 40-60 minut od zagotowania (duże buraki) , małe buraczki gotowe już po pół godzinie gotowania. Po ugotowaniu obieramy i ścieramy na tarce - czekają

3.       Do gara w kolejności:  masło, jabłka starte, ziele angielskie i listek laurowy krótko podsmażamy (bardzo krótko) następnie dodajemy: buraczki, musztardę, cukier, sok z cytryny

4.       Teraz trzeba zagotować, w razie potrzeby dodać 2-3 kieliszki przegotowanej wody by się nie przypaliły buraczki w garnku.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin