Oszukany sernik
SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachęCIASTO:-3 szklanki mąki pszennej-6 żółtek-250 g margaryny-2 łyżeczki proszku do pieczenia-0,5 szklanki cukru-2 opakowania cukru waniliowego, lub jak kto woli 2 łyżki-szczypta soliMASA SEROWA-ŚMIETANOWA -1000 g śmietany 18% gęstej-6 białek-szkl cukru-2 budynie śmietankowe-szczypta solidodatkowo-cukier puder-1 słoiczek dżemu porzeczkowego
· 1. ciastoMąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do całości wbijamy żółtka (białka odkładamy bo będą potrzebne do masy śmietanowej)Margarynę siekamy na mniejsze kawałki, z całości wyrabiamy ciasto, nie wyrabiamy zbyt długo, tylko do połączenia się składników, tak by ciasto było gładkie.
· 2. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 2/3Mniejszą część wkładamy do zamrażarki.Większą wałkujemy i dajemy do wcześniej posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą blaszki.
· 3. Kolejnym etapem w moim przypadku było posmarowanie ciasta dżemem porzeczkowym, jeśli nie macie ochoty nie musicie tego robić :-) jednak polecam takie urozmaicenie :-)
· 4. masaBiałka wraz z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.Następnie stopniowo dodajemy cukier.WAŻNE ubijamy wszystko aż do rozpuszczenia cukru, na gładką, lśniącą bezę.Następnie do całości dodajemy 2 budynie śmietankowe, wszystko miksujemy.
· 5. Ostatnim etapem jest dodanie do całości śmietany. Śmietana musi być gęsta, dlatego 12 % się nie nadaje.Dodajemy śmietanę i mieszamy łyżką, delikatnie.
· 6. Masę wylewamy na ciasto, na wierzch trzemy, lub urywamy kawałeczki mniejszej części ciasta.
· 7. Ciasto pieczemy w temp 170 stopni około 50 minut, i tutaj WAŻNENie wyciągamy ciasta od razu z piekarnika, bo opadnie, wyłączamy piekarnik i 30 minut go nie otwieramy. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i czekamy 1 godzinkę. Ciasto jeszcze lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem.I gotowe. Ciasto zawsze wychodzi, tylko trzeba pamiętać o tych zasadach:-)Jest pyszne, piankowe, delikatne, i bardzo fajnie się prezentuje.Polecam gorąco
robaczek_1976