Oszukany sernik.doc

(70 KB) Pobierz
Oszukany sernik

Oszukany sernik

 

Składniki

SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachę

CIASTO:

-3 szklanki mąki pszennej
-6 żółtek
-250 g margaryny
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szklanki cukru
-2 opakowania cukru waniliowego, lub jak kto woli 2 łyżki
-szczypta soli

MASA SEROWA-ŚMIETANOWA
-1000 g śmietany 18% gęstej
-6 białek
-szkl cukru
-2 budynie śmietankowe
-szczypta soli

dodatkowo
-cukier puder
-1 słoiczek dżemu porzeczkowego

 

·  1. ciasto
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do całości wbijamy żółtka (białka odkładamy bo będą potrzebne do masy śmietanowej)
Margarynę siekamy na mniejsze kawałki, z całości wyrabiamy ciasto, nie wyrabiamy zbyt długo, tylko do połączenia się składników, tak by ciasto było gładkie.

·  ciasto2. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 2/3

Mniejszą część wkładamy do zamrażarki.
Większą wałkujemy i dajemy do wcześniej posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą blaszki.

·  dżem3. Kolejnym etapem w moim przypadku było posmarowanie ciasta dżemem porzeczkowym, jeśli nie macie ochoty nie musicie tego robić :-) jednak polecam takie urozmaicenie :-)

·  piana4. masa

Białka wraz z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.

Następnie stopniowo dodajemy cukier.
WAŻNE ubijamy wszystko aż do rozpuszczenia cukru, na gładką, lśniącą bezę.

Następnie do całości dodajemy 2 budynie śmietankowe, wszystko miksujemy.

·  masa5. Ostatnim etapem jest dodanie do całości śmietany. Śmietana musi być gęsta, dlatego 12 % się nie nadaje.
Dodajemy śmietanę i mieszamy łyżką, delikatnie.

·  ciasto6. Masę wylewamy na ciasto, na wierzch trzemy, lub urywamy kawałeczki mniejszej części ciasta.

·  upieczone ciasto7. Ciasto pieczemy w temp 170 stopni około 50 minut, i tutaj WAŻNE
Nie wyciągamy ciasta od razu z piekarnika, bo opadnie, wyłączamy piekarnik i 30 minut go nie otwieramy. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i czekamy 1 godzinkę.
Ciasto jeszcze lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
I gotowe. Ciasto zawsze wychodzi, tylko trzeba pamiętać o tych zasadach:-)

Jest pyszne, piankowe, delikatne, i bardzo fajnie się prezentuje.Polecam gorąco

Zgłoś jeśli naruszono regulamin