Syrop z młodych pędów sosny.pdf

(36 KB) Pobierz
Syrop z młodych pędów sosny
21 maja 2013 By
Anna 96 Comments
Domowy syrop z pędów sosny to lek, który możemy wykorzystać, kiedy w zimowe dni
dopadnie nas przeziębienie. Działa wykrztuśnie i przeciwbakteryjnie, pomoże
przy chrypce,
która może zdarzyć się i latem spowodowana nadużywaniem klimatyzacji w samochodzie, czy
biurze:)
Przyda się przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach katarze, czy zapaleniu oskrzeli.
Pędy sosny
bogate w witaminę C, sole mineralne i olejki eteryczne, wzmocnią nasz organizm.
Syrop świetnie smakuje dodany do herbaty, czy naleśników. Tylko teraz w maju można zerwać
odpowiednie pędy do przygotowania syropu. Najlepsze są takie, które mają 10, 12 cm długości
lepiej się pośpieszyć, bo zaraz przerosną! Warto mieć w domowej apteczce własnoręcznie
przygotowany syrop naturalny bez chemicznych dodatków taki jak kiedyś przygotowywały go
go nasze Babcie:)
Składniki
1 kg pędów sosny
800 g cukru
Instrukcje
1.
2.
3.
4.
5.
Młode
pędy sosny
oczyścić z brązowych łusek, nie myć
Oczyszczone pędy układać warstwami w słoju, przesypywać każdą warstwę cukrem
Na koniec mocno docisnąć, można zrobić to pałką
Przykryć pokrywką, ale nie zakręcać do końca
Odstawić słój najlepiej na słoneczny parapet na około 4 tygodnie, co kilka dni można
przemieszać zawartość słoja aby
cukier
lepiej się rozpuścił
6.
Kiedy pędy puszczą już sok, a syrop nabierze herbacianego koloru można zawartość
przecedzić przez gazę, dokładnie wyciskając syrop z pędów
7.
Gotowy syrop przelać do wyparzonych słoiczków lub buteleczek
8.
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu
Dawkowanie
1.
Dorośli po 1 łyżce 3-
4 razy dziennie
2.
Dzieci po 1 łyżeczce 3 razy dziennie
Notatki
-
Biały
cukier
można zastąpić cukrem trzcinowym, miodem lub ksylitolem
Zgłoś jeśli naruszono regulamin