Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem
Kruche maślane ciasto, aksamitny budyń, przełamany kwaśnymi kawałkami rabarbaru... Tak w skrócie można opisać to ciasto. O wiele trudniej jednak opisać wrażenia smakowe, które wywołuje każdy jego kęs. To połączenie struktur, smaków i aromatów tworzy bardzo zgrana kompozycję. Tylko proszę, żeby przygotowując przepis nie podkusiło Was pójście na łatwiznę i zastąpienie domowego budyniu proszkiem z torebki. Z pewnością tak byłoby prościej, ale czy smaczniej? Chodzi bowiem o uzyskanie tej cudownej aksamitnej konsystencji i waniliowego (nie wanilinowego) smaku.Upiekę go jeszcze nie raz:)
Składniki:ciasto:200g mąki tortowej100g mąki krupczatki200g masła2 łyżki cukru pudru1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia2 żółtka1 łyżka kwaśnej śmietany 18%budyń:800ml mleka5 żółtek 0,5 szklanki cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 laska wanilii500g rabarbarucukier puder do oprószenia ciastaMąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, przypominać duże płaty kruszonki.Formę (22x33cm) wyłożyć papierem. 1/3 ciasta odłożyć do lodówki, a pozostałym wyłożyć dno formy. Ciasto podpiec przez ok 10-12 minut w temp. 170stC.Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w kawałki ok 0,5cm. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Przygotować budyń: żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać obie mąki, pół szklanki mleka, wymieszać, żeby nie było grudek. Pozostałe mleko wlać do garnka. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka, wrzucić do mleka (ziarenka i laskę), zagotować, wyjąć laskę wanilii.Ciągle mieszając wlać miksturę jajeczną, gotować na małym ogniu, mieszając rózgą, aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń wylać na rabarbar. Z wierzchu rozłożyć pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 minut w temp. 170stC.Po upieczeniu ciasto ostudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!
http://kobieceinspiracje.pl/out,110537.html
Lena.501