Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem.docx

(82 KB) Pobierz

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

 

https://3.bp.blogspot.com/-9vSoBhvW994/WumB-rS285I/AAAAAAAAGTw/aqhOXg682e4a80QMql7GDwtbQxroYKGcgCLcBGAs/s640/kruche-rabarbar-budyn2.jpg


Kruche maślane ciasto, aksamitny budyń, przełamany kwaśnymi kawałkami rabarbaru... Tak w skrócie można opisać to ciasto. O wiele trudniej jednak opisać wrażenia smakowe, które wywołuje każdy jego kęs. To połączenie struktur, smaków i aromatów tworzy bardzo zgrana kompozycję. Tylko proszę, żeby przygotowując przepis nie podkusiło Was pójście na łatwiznę i zastąpienie domowego budyniu proszkiem z torebki. Z pewnością tak byłoby prościej, ale czy smaczniej? Chodzi bowiem o uzyskanie tej cudownej aksamitnej konsystencji i waniliowego (nie wanilinowego) smaku.
Upiekę go jeszcze nie raz:)

 


Składniki:
ciasto:
200g mąki tortowej
100g mąki krupczatki
200g masła
2 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

budyń:
800ml mleka
5 żółtek 
0,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżka mąki pszennej 
1 laska wanilii

500g rabarbaru
cukier puder do oprószenia ciasta

Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, przypominać duże płaty kruszonki.
Formę (22x33cm) wyłożyć papierem. 
1/3 ciasta odłożyć do lodówki, a pozostałym wyłożyć dno formy. Ciasto podpiec przez ok 10-12 minut w temp. 170stC.

Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w kawałki ok 0,5cm. Wyłożyć na podpieczone ciasto. 
Przygotować budyń: żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać obie mąki, pół szklanki mleka, wymieszać, żeby nie było grudek. Pozostałe mleko wlać do garnka. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka, wrzucić do mleka (ziarenka i laskę), zagotować, wyjąć laskę wanilii.
Ciągle mieszając wlać miksturę jajeczną, gotować na małym ogniu, mieszając rózgą, aż budyń zgęstnieje.  
Gorący budyń wylać na rabarbar. Z wierzchu rozłożyć pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 minut w temp. 170stC.
Po upieczeniu ciasto ostudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!

 

http://kobieceinspiracje.pl/out,110537.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin