Bistro_2011_08.pdf

(33659 KB) Pobierz
··
WIECZO
,
'
PRZYJEMNO
.
.
11
·..>
.
...
~
Supers~bka
ISSN 2082-9485 INDEKS 273910
ll~ij~~~~ll~l!lllJ~IJll
11l111l
~
TYLKO 15 MINUT
04
Przepisy prosto z ogniska
08
Kolacja u Agaty Wojdy
30 MINUT
12
Winobranie czas
zacząć
18
Jesień
w garnku
jarosza
24
Danie na
kilku
poziomach: lazania
.
45 MINUT
26
Dynia ma
głos!
30
Męskie
gotowanie
34
Party - w piwie
warzone
GOŚCIE IDĄ
36
Menu na
składkową domówkę
*
.C,lit;J'fl'.O
to
aiewie!ht;
CZ{'ftO /Z{ll'OV/jP
fotf.atti,
DESERY
42
Nieodparty urok szarlotki
46
Pyszny orzech do zgryzienia
SKLEP
48
Rzeczy
smaczne
i do rzeczy
NA ZAPAS
50
Domowy notatnik: co warto
mieć
w kuchni
pod
ręką
AonzÓtfiti;grv
1•e.rta11l'q9't;
6ont
i
howianzi.
.Afzwa
Joclwd.zi
odl'O'[jj/fh.°t'Jo
oh·yArr:
„rljy
,stl'o/
"
(ryMo),
htdyav
w rk:icwt(t11c&J{y11?/ wiehrt
t(}
fl!ayi:tt
l'O'[fj/ff!//
ar,y.stohaci-
-em&l'arzci
Jqymuali
J'aacr&J!tic4
Aell7f:10w,
'ff/
acuyau
9fatrvje.rt
/;y,szme
-
i
.s
yMo-/
BISTRO
-
::=3
"..0)AJ<CJI:
I
REDAKTOR NACZELNA
Jolanta
Orłowska
ZASTĘPCA
RED. NACZELNEJ
_
.
;;~_
-;;<s
=-~
-
1
5,
ii'>Za
łła,
www.kobieta.pl
Agnieszka
Nied
ziela k-Kowalska
SEKRETARKA:
Ewa Zawadzka
PRODUKCJA&PREPRESS QUALITY
PREZES
Magdalena
Ma
licka
WYDAWCA
Agnieszka
Do
leżych
DYREKTOR PROMOCJI I WYDAWNICZY
MULTIMEDIA
Marcin
Kozioł
(dyr.)
SPRZEDAŻ
I ROZWÓJ BIZNESU
Agnieszka Wierzbicka-Baxter (dyr.)
DYSTRYBUCJA
I
OBSŁUGA
KLIENTA
<c
22
3Ev
3;;.tg
.
Renata
Chodorowska
DYREKTOR
ARTYSTYCZNY
Urszula
Wilk
DYREKTOR BIURA
SPRZEDAŻY
Iwona
Kobryń-Ga
łą zka
PROJEKT
I
ŁAMANIE
Marek Szpunar (dyr.),
Piotr
Wal
ędzik
DRUK:
RR
Donnelley Europe
Sp.
z
o.o.
Jerzy
Janczak
(dyr.)
DYREKTOR PIONU
FINANSOWO·OPERACYJNEGO
Barbara
Topol
DYREKTOR DO SPRAW STRATEGII
Małgorzata
Teodorowicz
Szefowie
zespołów:
B.Bartczak,
K.Dąbska,
Ż.Lis,
A.Pazdyka,
J
.
Szymańska,
K.Kosińska
Ka
arzyna
Trzeszczkowska
REDAKTOR
PROWADZĄCY
Tomasz
Kostecki
Redakcja nie zwraca
niezamówionych
tekstów,
zastrzega
prawo dokonywania skró-
tów i nie odpowiada
za
treść
zamieszczonych
ogłoszeń
i
anonsów. Wydawca
miesięcznika
NAJ Magazyn ostrzega P.
T.
Sprzedawców,
że
sprzedaż
aktualnych
i
archiwalnych nume-
rów
pisma
po
innej cenie
niż
wydrukowana na
okładce
jest
działaniem
na
szkodę
Wydawcy
i
skutkuje
odpowiedzialnością
sądową
A
na
alikowska
SEKRETAR Z REDAKCJI
Aldona
Wi
śniewska,
Małgorzata
Pośn
ik,
Magdalena
Olszewska
FOTOEDYCJA
Ewa
Ciszewska
G+
J Gruner+ Jahr
Polska
Sp. z o.o. & Co.
Spółka
Komandytowa,
ul.
Marynarska 15,
02-674
Warszawa
www.guj.pl
(Multimedia)
Menadżer
do spraw koordynacji
Katarzyna
Nowakowska
MARKETING
Elwira
Antolak, Agnieszka Jakóbowska
URODA
Ma~.
dalena
Groszewska (dyr.)
BISTRO,
PAZDZIERNIK
2011
03
MINUT
OGNISKO
15
Miejsce i czas akcji:
leśna
polana, jesienne
południe.
Osoby: rodzina,
przyjaciele.
Siedzą
przy
o~nisku_, gadają.
Ta~czące
płomienie,
zapach dymu, pyszne
proste Jedzeme.
Wszystkie
zmysły
zadowolone.
PRzEP1sv DLA
4 osóB
EN
#
!Zb/Jf#lc&
z;~
GRZANKI
+
MARYNATA
bochenek chleba, najlepiej czerstwy
300 ml oliwy
1/2
łyżeczki
soli
1/4
łyżeczki
pieprzu
łyżeczka ziół
prowansalskich
~
Chleb
1
o
MIN UT
WARZYWA
Z
Źa/'e/TV
j>iec:zotw
t/
ff'edzo-IW
2
nieduże
cukinie
2
różnokolorowe
papryki
cebula + 2-3
łyżki
oliwy
1/2
główki
czosnku
łyżeczka
ziół
prowansalskich
sól+ pieprz
kroimy w grube kromki - ok. 1,5 cm.
W
płaskim pudełku
przygotowujemy
marynatę:
mieszamy
oliwę
z
solą,
pieprzem i
ziołami.
DOBRA RADA:
Chleb maczamy
Będzie
jeszcze
prościej,
w oliwie z obu stron,
jeśli
pajdki chleba
posmarujemy przed
nadziewamy na patyk
pieczeniem
masłem
i pieczemy nad
i
natrzemy
czosnkiem.
ogniskiem.
papryki i
cebulę
kroimy w domu
w
dużą kostkę.
Zalewamy
oliwą,
dodajemy
przeciśnięty
przez
praskę
czosnek i przy-
prawy, mieszamy.
Przekładamy
do alumi-
niowej foremki. Gdy
już
rozpalimy ognisko,
wygarniamy
trochę żaru
i ustawiamy na nim
foremkę
z warzywami. Co
jakiś
czas mieszamy,
uważając, żeby się
nie
przypaliły.
~
Cukinie,
04
M
I
NUT
OGNISKO
KIEŁBASA
15
~
?~
arwolng/chwik
+ DOMOWY KETCHUP
nawet
dzień wcześniej, żeby się przegryzł
.
Gdy rozpalimy ognisko i powstanie
już dużo
żaru
,
odgarniamy
trochę gałęzi
i zakopujemy
ziemniaki w
żarze.
Co
jakiś
czas sprawdzamy,
czy
się upiekły,
bo
łatwo
o nich
zapomnieć.
kiełbasa
(tyle, ile zjemy)
Ketchup: 2
łyżki
oliwy + cebula + 2 puszki
krojonych pomidorów +
łyżka
koncentratu
pomidorowego + 15 dag
brązowego
cukru
+
120 ml octu
jabłkowego
+
1/2
łyżeczki
soli
JJ~~ JJob~
1s
5 ziarenek kardamonu
2
łyżki
gorzkiego kakao
2
łyżki
cukru
MIN
200 ml
gorą
cej
wody
1 I mleka
paczka pianek
(
np.
Haribo)
do pieczenia na ognisku
~
Ziarenka
KAKAO+ PIANKI
wlewamy do stalowego
garnka z grubym dnem.
Cebulę
obieramy, siekamy
i wrzucamy na
tłuszcz,
smażymy
na
średnim
ogniu,
aż się
zeszkli. Wrzucamy do
garnka
pozostałe składniki.
Dusimy pomidory na
małym
ogniu ok. godziny,
masa
stanie
się gęsta
.
Co
jakiś
czas mieszamy.
Uważamy,
szczególnie pod koniec
smażenia, żeby
ketchup
się
nie
przypalił.
Odstawiamy
do
przestygnięcia
,
a na-
stępnie
miksujemy wszy-
stko na
gładką masę.
Odstawiamy do lodówki
na co najmniej 2 godziny.
Podajemy do upieczonej
na ognisku
kiełbasy.
~
Oliwę
UT
kardamonu
rozgniatamy i wrzucamy do
dzbanuszka. Dodajemy kakao
i cukier, w;;zystko zalewamy
wrzątkiem.
Mieszamy,
cukier
i kakao
się rozpuszczą.
Kakao
możemy podawać
na zimno
lub na
gorąco
-
zależnie
od
pogody i
upodobań
.
Jeżeli
chcemy
mieć
zimne, musimy
oczywiście poczekać, aż
DOBRA RADA:
W czasie gotowania
można dodać
do
ketchupu ulubione
przyprawy;
np.
chili, które
zaostrzą
smak. W
lodówce
można
go
przechowywać
do
3
tygodni.
wystygnie,
przelać
do termosu
i
zalać
zimnym mlekiem.
Jeżeli
chcemy
mieć gorące,
rozrobio-
ne kakao, szybko przelewamy
do termosu i zalewamy
gorącym
mlekiem. Na ognisku nadziewamy pianki
na patyki i pieczemy kilka minut,
uważając,
żeby się
za bardzo nie
przypaliły.
Do kubków
rozlewamy kardamonowe kakao.
J
wie:żo-~~
kilka
dużych
ziemniaków
25 dag
białego p
ółtłustego
sera
10 dag bryndzy
sól+ pieprz
Z
lEMNIAKI
+
SOS
Jt
do-~ feMPs~
kilka
kwaśnych jab
ł
ek
J
ABŁKA
PIECZONE
kwaśna śmietana
płynny
(12-18%)
20
MINUT
miód
myjemy.
Każdą sztukę
zawijamy
w
folię aluminiową.
W miseczce, a jeszcze
lepiej w
pudełku,
które
weźmiemy
ze
sobą
na ogn
isko,
mieszamy oba sery, pieprzymy
i
ostrożnie
doprawiamy
solą
- bryndza jest
bardzo
słona
.
Taki sos
można przygotować
~
Ziemniaki
pieczemy nad ogniskiem
,
zmiękną.
Gdy
zauważymy, że
skórka owoców
pęka
i
wypływa
z nich sok,
przekładamy
jabłka
na talerzyki, przekrawamy na
połówki
,
nakładamy
na wierzch
kwaśną śmietanę
(najlepiej
schłodzoną,
z termosu lub lodówki
turystycznej) i miód
.
Śmietanę możemy też
zastąpić
natL,Jralnym jogurtem
.
BISTRO,
PA ZDZIERNIK 2011
~
Jabłka
06
-
Zgłoś jeśli naruszono regulamin