Cytrynówka na miodzie
To kolejny klasyk! Najlepsza cytrynówka na świecie! Szybka w wykonaniu, gotowa do spożycia po dwóch dniach. Smak prawdziwie cytrusowy. Kolor żółciutki jak słoneczko.
· Spirytus [500ml]
· Cytryny [5 sztuk]
· Miód lipowy lub akacjowy [1/2 szklanki]
· Cukier [1/2 szklanki]
· Woda mineralna niegazowana [750ml]
Cytryny zalewamy wrzątkiem i dokładnie myjemy. Obieramy cytryny ze skórki. Róbmy to jak najcieniej, aby uzyskać samą żółtą skórkę. Skórki wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem. Cytryny chowamy do lodówki. Po upływie ok. 23 godzin (po upływie ponad doby istnieje ryzyko, że cytrynówka będzie gorzka, więc pilnujcie czasu!) wyciągamy ze spirytusu skórki.
W garnku gotujemy roztwór z wody mineralnej, cukru i miodu. Z cytryn wyciskamy sok (bez pestek!). Jeśli jest w nim za dużo cząstek owoców, przelejmy sok przez drobne sitko lub gazę(albo tetrową pieluchę!). Gdy roztwór ostygnie, łączymy go z sokiem z cytryn, a potem z zabarwionym skórkami spirytusem. Cytrynówka jest już gotowa następnego dnia. Najlepiej smakuje mocno schłodzona!
http://poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com/2013/09/cytrynowka-na-miodzie.html
tatanka.com