Gasik A. - Jabłka.pdf
(
26439 KB
)
Pobierz
ANNA C A S IK
JA B Ł K A
ANNA G A S IK
u
JABŁKA
Tyłuły roku 1984
K A P U S T A B IA Ł A
W A R Z Y W A K A PU STN E
FA SO LA I GRO CH
O W O C E D Z IK O R O S N Ą C E
GRZYBY
O W O C E PESTKO W E
OD AUTORA
Jabłka są tak u nas popularne, że chyba już wszystko
o nich wiadom o i każdy potrafi przygotować z tych ow o
ców mnóstwo smacznych potraw.
Tymczasem — w obec „klęski urodzaju" — stajemy
często bezradni: co robić z jabłek, kiedy jest ich bar
dzo dużo i są takie tanie? Jak je przetwarzać, gdy za
skoczą nas obfite zbiory z działki? Szkoda, żeby się
zmarnowały, a z drugiej strony — poza kompotem,
marmoladą, dodatkiem do surówek, sałatek, no i jeszcze
do ryżu — nie bardzo w łaściw ie wiemy, jak je w y
korzystać. Tymczasem sposobów zastosowania jabłek
w potrawach słodkich i... słonych jest wiele. Przetwory
można też z nich sporządzać rozmaite.
Inspiracją do powstania tej książki była chęć p rzybli
żenia Czytelnikowi tych licznych przepisów. Znajduje
się w niej też trochę szczegółowych wiadomości o jabł
kach, ich wartości odżywczej, przydatności do celów
spożywczych, sposobach przechowywania itp.
Jeśli Czytelnik — w ybierając dla siebie najodpow iedniej
sze potrawy lub przetwory — przyczyni się do zmniej
szenia ilości marnujących się co roku smacznych i w ar
tościowych owoców, cel napisania tej publikacji będzie
spełniony.
5
Plik z chomika:
narmin
Inne pliki z tego folderu:
Kuchnia żydów polskich - Wirkowski E.pdf
(19676 KB)
Białoruska Kuchnia.pdf
(16028 KB)
Barowicz T. - Ruszty, rożny, wędzarnie.pdf
(19460 KB)
Kopeć K. - Warzywa korzeniowe.pdf
(21338 KB)
Kossowski T. - Mięso i przetwory mięsne.pdf
(12916 KB)
Inne foldery tego chomika:
3 Ultimatum Bourne'a audiobook
A. Mucha
Afremov
Ash Vs Evil Dead S03 PL
BEATRIX POTTER
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin