Good Food_2015_09-10.pdf

(74655 KB) Pobierz
Więcej na: www.ebook4all.pl
Piperada
Ser Paneer
w aromacie ziół
Tarninówka
po mistrzowsku
z pancettą i papryką
WRZESIEŃ
/
PAŹDZIERNIK
5/2015
EDYCJA POLSKA
Dylemat
z chili
Idź na całość
albo subtelnie
podkręć atmosferę
Wygraj wyścig
z czasem!
Kolacja
z deserem
w kilka
chwil
Margherita
w zdrowszej
odsłonie
160 kcal mniej
i aż o połowę mniej
tłuszczu
Tort jeżynowo-jabłkowy
na kruchym spodzie
Rozkosze
podniebienia
JESIENNYM SMUTKOM NIE DAJĄ SZANS!
* Torta del Nonna * Pistacjowe kulfi * Sharbat melonowo-imbirowy * Śliwkowe marshmallows
ISSN 2391-8373 INDEKS 403644
Ciecierzyca
po pendżabsku
Keczup z owocami
czarnego bzu
Pyszne dania
z niskim GI
Więcej na: www.ebook4all.pl
Welcome
Wrzesień/Październik 2015
Kto zetknął się bliżej z tematem jedzenia, wie, że to fascynu-
jąca materia. Tak jak kreacje z wybiegów podlega trendom (Precz
z nabiałem!, Tylko EKO!), ma wpływ na gospodarkę (wspieranie
lokalnych dostawców) i nasze zdrowie (profilaktyka i leczenie
chorób), daje radość (gdy biesiadujemy z bliskimi), choć może
też doprowadzać do łez (kiedy jesteśmy uzależnieni od jedzenia
bądź niejedzenia), bywa obiektem żartów (One day I'm gonna make the onions cry, Life's
uncertain – eat dessert first) i świetnym biznesem (na stolik w wybranych restauracjach
czeka się miesiącami). Tyle ważnych sfer życia, tyle emocji, a to tylko wycinek tematu!
Od kilku dni chodzi mi po głowie książka pozornie niezwiązana z tematyką
kulinarną. Jej autor, Tom Hodgkinson, angielski pisarz i wydawca magazynu „The Idler”,
pisze tak: „Ponad wszystko sądzę, że trzeba uczyć, skłaniając do naśladownictwa, a nie
przez autorytet. Jeśli sami jesteśmy szczęśliwi, albo przynajmniej weseli i zadowoleni
z życia, dziecko nabierze przekonania, że to jest stanem normalnym. (...) Teraźniejszość
to wszystko, co mamy. Reszta jest iluzją (...). Co to za życie, w którym nie ma przyjem-
ności”. Bycie tu i teraz, radość życia, dawanie dobrego przykładu − takie proste i trudne
zarazem. Mam swój patent na uczenie córeczki mądrego odżywiania. Od kilku miesięcy
po prostu gotujemy razem. Żywiołowe wersje croque monsieur, jajecznicy i ciasta bezcu-
krowego przygotowujemy z zamkniętymi oczami. To kapitał, który kiedyś zaprocentuje.
Dlatego tak ważne są inicjatywy walczące o poprawę jakości żywienia w szkołach
i przedszkolach. Jak choćby „Szkoła na widelcu” Grześka Łapanowskiego i całej grupy
wspaniałych ludzi, którym leży na sercu dobro przyszłych pokoleń, bo wiedzą, że od tej
jednej, pozornie drobnej zmiany, zaczynają się dużo poważniejsze. Takich inicjatyw jest
coraz więcej. Bardzo mnie to cieszy. Oby powstawały jak grzyby po jesiennym deszczu.
Więcej na: www.ebook4all.pl
Gwarancja jakości GoodFood
Więcej na: www.ebook4all.pl
Spis treści
Wrzesień/Październik 2015
106
Takich lodów jeszcze nie jadłeś
18
Kreatywne podejście do jesiennych
owoców
29
Niezwykły keczup
58
Królewska uczta
112
Uważaj, robi się gorąco!
56
Deser jak dzieło sztuki
W sezonie
18
Figi, śliwki, jeżyny
28
Przechowaj urodzaj
Na co dzień
35
Zdrowie ukryte w lizakach
Kolacja błyskawiczna
74
76
36
Na zdrowie
70
72
Superszybki lunch na wynos
Pizza Margherita
Wegetariańska, grecka uczta
Tydzień na (niskim) indeksie
30
Daj wątróbce szansę!
46
48
Słodkości na szybko
Toskańskie inspiracje
81
82
94
96
Bezglutenowe dodatki
Zdrowe menu na zabiegane dni
Pesto x 3. Do makaronu, pieczywa, warzyw
Ciasteczka z gorzką czekoladą i kawą zbożową
Na weekend
98
Piątkowy wieczór
100
Babie lato Anjum
56
58
Nadgryziony deser
W gronie przyjaciół
Piperada
z pancettą i papryką
Ser Paneer
w aromacie ziół
Tarninówka
po mistrzowsku
WRZESIEŃ
/
PAŹDZIERNIK
5/2015
Szkoła gotowania
121
Jak mawia klasyk: The heat is on!
Ty też nie bój się grać ostro
EDYCJA POLSKA
Dylemat
z chili
Idź na całość
albo subtelnie
podkręć atmosferę
Wygraj wyścig
z czasem!
Kolacja
z deserem
w kilka
chwil
107
Niedziela w ogrodzie
Margherita
w zdrowszej
odsłonie
160 kcal mniej
i aż o połowę mniej
tłuszczu
Tort jeżynowo-jabłkowy
na kruchym spodzie
112
Paląca potrzeba smaku, czyli chili od podszewki
Rozkosze
podniebienia
JESIENNYM SMUTKOM NIE DAJĄ SZANS!
* Torta del Nonna * Pistacjowe kulfi * Sharbat melonowo-imbirowy * Śliwkowe marshmallows
ISSN 2391-8373 INDEKS 403644
Ciecierzyca
po pendżabsku
Keczup z owocami
czarnego bzu
Pyszne dania
z niskim GI
Przepis z okładki JANE HORNBY Zdjęcie DAVID MUNNS
Więcej na: www.ebook4all.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin