Dieta odpowiednia dla kobiet według WIEKU.docx

(306 KB) Pobierz

Dieta odpowiednia dla kobiet według WIEKU [skrót]

How to eat right for your AGE: What women need to consume every decade from the teenage years until after the menopause

Co powinny jeść kobiety w każdej dekadzie od nastolatki do wieku po menopauzie

·         Dietetycy: zawsze powinniśmy jeść produkty bogate w substancje odżywcze

·         Nasze zapotrzebowanie zmienia się zależnie od wieku i etapu życia

·         Ella Allred pokazuje co powinnaś jeść w Twoim wieku.

Martha Cliff

Nie dziwi to, że nasze nawyki żywieniowe zmieniają się z wiekiem, kiedy podniebienia stają się bardziej wyrafinowane, albo kiedy na przestrzeni lat poznajemy nowe smaki.

Ale - czy odżywiasz się prawidłowo, dostarczasz organizmowi niezbędnych witamin i mine-rałów na każdym etapie życia?

Ella Allred, ekspert żywieniowy w SuperfoodUK.com powiedziała FEMAIL jakie składniki po-winnyśmy konsumować by zapewnić substancje odżywcze potrzebne nam w każdej deka-dzie.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


PÓŹNA NASTOLATKA

 


Istnieje ogromna presja by dobrze wyglądać kiedy przechodzą od dzieciństwa w dorosłe ży-cie. To w połączeniu ze samoświadomością, nie wspominając o porównaniu z "idealnymi" kobietami w mediach społecznościowych, może wpędzać młode kobiety w modę żywieniową i ekstremalne diety.
Coraz więcej młodzieży decyduje się na diety bardzo nisko węglowodanowe lub wręcz we-gańskie, które jeśli nie są prawidłowe, będą oznaczać, że będzie nam brakować niektórych ważnych składników odżywczych.

To również pojawia się w momencie gdy wciąż rośniemy i dojrzewamy, więc potrzebujemy dodatkowych substancji odżywczych ze zrównoważonej zdrowej diety.
Ella twierdzi, że w tym okresie nadal kładziemy fundamenty pod zdrowe kości i naszą przyszłą witalność i dobre samopoczucie.

Należy skupić się na produktach bogatych w wapń i magnez dla kości: zielone warzywa liściaste, orzechy, nasiona, produkty pełnoziarniste, mleko i masło migdałowe.

 

If you're in your late teens then you should focus on calcium and magnesium that can be found in almond milk

 

Potrzebujemy również zdrowych tłuszczy do produkcji hormonów. Dieta powinna być bogata w tłuszcze omega 3: ryby oleiste, siemię lniane i nasiona chia.

Błonnik i cynk sprzyjają zdrowej skórze, zwłaszcza jeśli występuje trądzik, więc ważna jest konsumpcja kilku porcji owoców i warzyw, oraz zmiana na produkty pełnoziarniste.

Jaja i kurczaki produkują cynk i są bogate w białko potrzebne dla wzrostu i rozwoju. Dobre przegryzki: jaja, mieszanka orzechów i hummus.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

WIEK 20 DO 25 LAT


Ten okres jest pełen przygód, późnych nocy i imprez, i niekiedy trudno jest zachować zdrową i zrównoważona dietę.

Pomożesz organizmowi radzić sobie z tym wszystkim konsumując produkty bogate w wit. B: pieczarki, jaja, zielone liściaste warzywa i ryby.

Należy zadbać o odpowiednią ilośc żelaza, bo menstruacja szybko powoduje jego niedobór, dobra jest czerwona soczewica, pestki słonecznika, orzechy, ryby i wołowina.

 

 

 


 

 


In our early 20s it is likely we will experience a lot of late nights and parties, eating foods like mushrooms rich in vitamin B help your body cope with the adventurous lifestyle 


 


 


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


25 – 29

Zadbaj o dostarczanie magnezu by się relaksować, radzić sobie ze stresem i tempem życia. Dobre produkty: ciemna czekolada, fasola i pełne ziarna. Trzymaj się tak daleko od cukru i kawy jak możliwe.

 

In our late 20s women may be experiencing more stresses in life and magnesium found in dark chocolate help our body to relax 


 


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

30 – 40


Wkraczamy w wiek rozrodczy, wybieramy produkty zapewniające substancje odżywcze sobie i przyszłym ciążom.

Dieta bogata w kwas foliowy: szparagi, szpinak, jarmuż, fasola i owoce cytrusowe. Dobre są napoje z mieszanki warzyw i owoców cytrusowych.

Women who are planning to start a family in their 30s-40s need to concentrate on a diet rich in folic acid which can be found in foods such as asparagus 


 


 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

40 - 50 


U wielu kobiet spada energia i zdolność koncentracji, bo spada produkcja przeciwutleniacza, koenzymu CoQ10.

Dobre produkty: sardynki, makrele, wołowina i orzeszki ziemne. Zawarta w nich wit. B zwiększa produkcję CoQ10.

Women in their 40s-50s sees our production of CoQ10 needed for energy and concentration take a decline so try fitting in two portions of sardines or mackeral a week 


 


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


MENOPAUZA


Stosując odpowiednią dietę można do minimum ograniczyć jej objawy. Produkty zawierające fitoestrogeny funkcjonują w organizmie jak estrogen, pomagają redukować objawy wywoły-wane nagłym spadkiem poziomu hormonów.

Bardzo dobrym ich źródłem jest hummus, jak również sezam i siemię lniane, fermentowana soja i tofu. 

 

During the menopause you should look to foods containing phytoestrogens which acts like oestrogen in the body, it can be found in chickpeas therefore hummus 


 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PO MENOPAUZIE


Kiedy ustaje menstruacja zmniejsza się potrzeba żelaza. Ogranicz produkty takie jak wątro-ba, a zwiększ konsumpcję warzyw: jarmuż zastąpi żelazo z mięsa, dobre są orzechy i nasiona / pestki.

Zmienia się struktura organizmu i nabieramy tendencji do  'zapasowego koła' w talii, i dlatego unikajmy produktów wywołujących skoki w stężeniu cukru we krwi, co pogarsza problem. W każdym posiłku jedz białko i weglowodany złożone, bo to pomoże utrzymać stały poziom cukru we krwi, zmniejszy ryzyko cukrzycy i pomoże uniknąć zbytniej utraty wapnia w kosciach.

 

Eating green and leafy vegetables, such as kale, can allow us to get our iron intake without eating meat 

 

Dobre produkty: pełnoziarniste, zamień zwykłe ziemniaki na słodkie, i białka: jaja, fasola, orzechy i nasiona, zdrowe tłuszcze np. ryby oleiste, awokado i olej kokosowy, unikaj rafinowanego cukru.

 

Węglowodany złożone: pieczywo, rośliny strączkowe, ryż, makaron i warzywa skrobiowe: dynia, słodkie ziemniaki, buraki, pietruszka, marchew, buraki, yams.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Zgłoś jeśli naruszono regulamin