Zielona tarta.pdf

(1021 KB) Pobierz
09.12.2013
Strona główna Gazeta.pl
Poczta
Forum
Blox.pl
Radio
Gazeta Wyborcza
Zielona tarta
więcej
Zaloguj się
Zaloguj się
Lubię to!
14 tys.
Kalendarium
Blogi
Ludzie
Zdjęcia
Magazyn
Kuchnia
Blogi
Felietony
Design w kuchni
Podróże
Przepisy
Alkohole
Eko
T reści Premium
Plate of Joy
Masz już blog? Dodaj wpis po
zalogowaniu.
Załóż swojego bloga
O autorze
plateofjoy
plateofjoy.blogspot.com
www.facebook.com/PlateOfJoy
Plate of Joy
Blog pisze
plateofjoy
6615
54
4
11.06.2013 11:24
Zobacz więcej blogów
Załóż swojego bloga
ZIELONA TARTA
0
Lubię to!
0
Lubię tarty za ich uniwersalność. Co jakiś czas przygotowuje kruche ciasto, czy to w wersji
słodkiej czy wytrawnej i wkładam do zamrażalnika, kiedy przychodzi ochota na tartę w
chwilę mam obiad albo deser gotowy.Do tarty możemy użyć dosłownie wszystkiego!
Idealna do oczyszczania lodówki z resztek, zawsze znajdziemy albo warzywa, albo np.
resztę z pieczonego kurczaka, takimi sposobami przynajmniej nie marnujemy
żywności.Kruche ciasto - Michel Roux "Ciasta".
Kruche ciasto:250 g mąki,125 g masła, lekko zmiękczonego i pokrojonego w
kostkę,1 jajko,1 łyżeczka drobnego cukru,1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli,40 ml
zimnej wodyMąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, do którego wkładamy masło, sól,
cukier i jajko. Palcami połączyć ze sobą składniki, kiedy będzie miało konsystencję mniej
więcej kruszonki należy wlać wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować z niego
magazyn-kuchnia.pl/blogi/plateofjoy/2013/06/zielona_tarta/1
1/3
09.12.2013
Zielona tarta
kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki.Składniki:pęczek zielonych
szparagów,pół opakowania świeżego szpinaku,3 garści ugotowanego zielonego
groszku,1 spora cukinia,1 ząbek czosnku,3 łyżki ricotty,1 jajko,3 łyżki śmietany
18% ,oregano,sól, pieprzew. łosoś, kurczak, indyk, dojrzewająca szynka,
parmezan, mozzarella, chilliPiekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Na tak
przygotowane ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy np. ryż, albo suszoną
fasolę celem obciążenia. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 min. Po upływie
tego czasu wyciągamy papier do pieczenia z obciążeniem i podpiekamy tartę jeszcze ok.
5 minut.Wyciągamy z piekarnika, obniżając temperaturę do 170 stopni.Szparagi należy
umyć i odłamać łykowate końcówki, jeżeli zależy nam na miękkich szparagach w tarcie
polecam podgotować je dosłownie z minutkę, ja ten krok pominęłam.Szpinak należy umyć,
cukinię obieraczką do warzyw pociąć wzdłuż na wstążeczki.Do miseczki wbić jajko, dodać
śmietanę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz i oregano - całość należy
dobrze wymieszać.Na spodzie tarty rozsmarowujemy trochę sosu śmietanowo-jajecznego,
wykładamy część szpinaku i rozkładamy ricottę. Następnie układamy resztę szpinaku i
część cukinii oraz groszku, wykładamy resztę sosu śmietanowego i układamy resztę
warzyw. Główki szparagów możemy posmarować delikatnie miękkim masłem. Do tarty
możemy dodać inne dodatki - według naszych gustów i zapasów lodówkowych!Tartę
wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze z 15-20 minut.Smacznego.
Zobacz więcej:
cukinia, czosnek, groszek, jajko, kolacja, lunch, obiad, oregano, ricotta, szparagi, szpinak,
tarta, warzywa, zielone szparagi, zielone warzywa, zielony groszek, śmietana
PODZIEL SIĘ
Facebook
Wykop.pl
Tw itter
Wyślij e-mailem
Czytaj więcej na blogu
Plate of Joy.
magazyn-kuchnia.pl/blogi/plateofjoy/2013/06/zielona_tarta/1
2/3
09.12.2013
ZOBACZ TAKŻE
CIASTECZKA DYNIOWO-
CZEKOLADOWE BEZ PIECZENIA!
Buro, szaro zimno i beznadziejnie. Listopadzie
w itaj! Kiedy pogoda spraw ia, że człow iek nie ...
26 dni temu
magazyn-kuchnia.pl/blogi/w egannerd
Zielona tarta
Pakieciki szczęścia na brak bólu
mięśni
Pierw sze poranki po treningach okupione bólem
mięśni, drżeniem i ogromna niechęć do teg...
25 dni temu
magazyn-
kuchnia.pl/blogi/runnerscooking
Truflowy Torcik z gruszką na
piernikowym spodzie
Nie uciekam, nie chow am się, nie udaję, że
św ięta mnie nie obchodzą i nie tw ierdzę, że
koniec listop...
11 dni temu
magazyn-kuchnia.pl/blogi/old-w hite-
table
Keralskie curry warzywne według
Jamiego Olivera
Dziś odryw am się na chw ilę od św iątecznego
menu i dzielę się Wami niezw ykle aromatycznym
p...
3 dni temu
magazyn-kuchnia.pl/blogi/kulinarne-
przyg
Zaloguj się
lub
zarejestruj,
aby dodać komentarz
Na skróty:
Polecamy:
Gazeta.pl
Plotki
Wiadomości
Gry
Sport.pl
Biznes
Gazeta Wyborcza
Radio internetowe
Praca
Program TV
Prognoza pogody
Newsletter
RSS
Poczta
Filmy
Muzyka
Wyniki Lotto
Programy TV
Copyright © Agora SA
O nas
Staże u nas
Reklama
Prywatność
Wszystkie artykuły
Licencje
Wszystkie blogi
Poleć stronę
Zgłoś błąd
magazyn-kuchnia.pl/blogi/plateofjoy/2013/06/zielona_tarta/1
3/3
Zgłoś jeśli naruszono regulamin